Archive for November, 2017

Barnas adventskalender, del 2

Endelig skal jeg få dele andre del av barnas adventskalender med dere ♥ Jeg hadde tenkt at andre del skulle inneholde alle de tolv siste gavene, men jeg venter fremdeles på et par i posten, så jeg velger å dele gave 13, 14, 15, 16, 17 og 18 i dag, og så kommer de siste seks litt senere. De første tolv gavene kan du se HER ♥

kalender-2kalender22-2

Over ser dere “merkelappene” jeg bruker på gavene. Disse tre-merkene bestilte jeg på etzy første året jeg laget kalender til sønn. De skal bruker i mange, mange år fremover ♥

Jeg gleder meg sånn til barna skal på kalenderen sin, og synes de får så mye fint, nyttig og godt. Hvis du lager kalender til barna dine, kjæresten eller noen andre, håper jeg du kan bli inspirert av disse innleggene ♥

kalender66-2

13. Ansiktsmaling ♥ Dette settet kjøpte jeg hos Naturkilden, og er miljøvennlig og giftfri naturlig maling basert på leire. Dette gleder jeg meg så til å øve meg på på barna.

kalender88-2

14. Ombar-sjokoladeknapper. En av barnas favoritter. Vi får ikke tak i disse her vi bor nå, så jeg er sikker på at dette blir stas å få.

PicMonkey Image-43

15. Klær! Genser til sønn og kjole til datter ♥

kalender99-2

16. Kjærligheter fra Yummy Earth. Naturlig søtede kjærligheter basert på fruktjuice.

kalender55-2

17. Dinosaur-pepperkakeformer. Disse kule formene fant jeg på Cool Kids sist vi var i Oslo. Jeg elsker den butikken, og finner alltid mange fine og unike skatter der.

kalender77-2

18. Morbær med raw sjokolade. Yummy morbær dekt med mild sjokolade.

Jeg har nettopp avsluttet en veldig produktiv kveld. Et nytt bokhvetebrød er bakt til barnas matpakker, et banan-brød er bakt til datters avdeling til i morgen, og enda en pepperkakedeig er laget nesten klar til sønn skal bake i barnehagen i morgen. Nå er jeg veldig klar for å legge meg. Jeg håper dere har hatt en god tirsdag.

En varmende kopp med Chai Latte

Sesongen for varm drikke er her, og lite er så comfy som å sitte inne og kose seg med noe varmt og nærende når det er iskaldt ute. Selv lager jeg ofte matcha-latte, chai-latte eller kakao. alle kan lages sunne, næringsrike og uten produkter fra dyr. Her får du oppskriften på min favoritt chai-latte ♥

27nov3-2

-5 dl kokende vann eller mandelmelk, eller en blanding
-1 pose god chai-te
-2 ss kokoskrem (toppen på en boks)
-2 ss mandelsmør eller cashewsmør
-2-4 ts kokossukker
-2 ts råkakao
-1 s vaniljefrø

27nov4-2

La teen trekke i det kokende vannet/melken i noen minutter. Blend alle ingrediensene godt sammen, og nyt ♥

27nov-2

Et kort lite innlegg fra meg på starten av denne uken. Jeg håper dere går en fin uke i møte, vi sees igjen senere ♥

Barnas beste pepperkaker

Første søndag i advent ♥

(Haha, fant ut etter jeg postet dette innlegget at første søndag i advent er neste søndag, ikke denne :P)

26nov4-2

Vi har hatt en utrolig koselig helg, med venninne+datter-besøk fra Oslo ♥ Etter frokost i dag bakte vi pepperkaker sammen, og det var så fint og stemningsfullt. Jeg laget deigen til pepperkaken- den samme som vi har brukt de siste par årene. De er sønn favoritt-favoritt- han har faktisk gledet seg til pepperkaker i månedsvis nå ;) Og alle andre som smaker de har også rost de- så disse anbefales på det varmeste ♥

26nov11-2

Oppskriften har jeg hentet hos Norsk Urkorn, og byttet kun ut smør med rapskokos-smør som fungerer helt utmerket. Denne deigen bør lages samme dag som kakene skal bakes. Deigen blir steinhard om det blir stående. Samme dag er den derimot fin å jobbe med!

5-6 brett

-5 dl. rørsukker
-1,5 dl vann
-¾ dl lønnesirup
-1 ss kanel
-½ ss malt nellik
-1 ss ingefær
-250 gram rapskokos
-1 ss natron+1 ss vann
-1 kg siktet hvete eller spelt

Bland rørsukker, vann, lønnesirup og krydder i en gryte og varm opp. Trekk gryten fra platen og ha i smøret. Rør blandingen kald. Løs opp natron i 1 ss. vann, og ha dette i blandingen. Arbeid inn melet, men hold av litt mel til utbakingen. Dette er en deig som skal kunne kjevles ut raskt etter at den er laget. Deigen skal ikke i kjøleskap, men den må hvile til den er kald nok til å kjevle ut. Stekes ved 165 grader til de er pent brune. (cirka. 8-10 minutter) Steketiden avhenger av tykkelsen på kakene. Kakene løsnes fra brettet med en stekespade ganske raskt etter steking. Avkjøles på rist.

26nov2-226nov3-226nov9-226nov10-226nov5-226nov8-226nov6-226nov7-2Med det ønsker jeg dere en fin ny uke 

Travle dager

Hei dere ♥ Jeg så så frem til en rolig uke denne uken, men slik har det ikke blitt. Sist uke var sønn syk, og denne uken er det lillesøster som har vært syk og hjemme i tre dager. Jeg elsker å ha de hjemme, men det er ikke mye jeg får gjort på slike dager. I tillegg har jeg hatt jobb, legetime, og avtaler, og i morgen kommer en venninne og datteren hennes på helge-besøk fra Oslo (det gleder jeg meg veldig til!).

Jeg ville bare innom og si hei til dere. Planen var jo å få ut et innlegg om resten av kalender-gavene til barna og enda en oppskrift før helgen, men jeg må bare se hva jeg rekker. Jeg skal prøve så godt jeg kan å oppdatere dere i morgen også :)

23nov-2
I kveld har jeg undervist yoga igjen, og etter at barna var i seng har jeg hatt tusen ting å gjøre før besøket kommer i morgen. Men nå, nå er jeg helt tom, og må bare komme meg i seng. God kveld til dere ♥

Til barna: pasta-grateng med gresskar-cashew”ostesaus” og karamellisert løk

Jeg er stadig på jakt etter nye retter barna liker godt. Jeg vil ikke kalle barna mine kresne- de spiser mye “rart”, og har et veldig sunt kosthold med mye grønnsaker, frukt, nøtter, frø, belgfrukter og korn. Men! De er ikke alltid like glade i smake ny mat. Og jeg synes det er så forferdelig kjedelig å lage den samme maten igjen og igjen- både for meg og for dem. Dessuten må det gjerne flere smaker til før man faktisk liker noe, så det gjelder å servere barna mye forskjellig og ikke bare det de liker best. Jeg prøver å ha noen dager i uken hvor jeg serverer mat barna liker godt-godt (hello nori-ruller, spagetti med grønnsakssaus, og stekte poteter med dip!), mens de andre dagene lager jeg mat de er mindre komfortable med. Dette har fungert fint hos oss, og etter endel forsøk har barna blitt glad i ting som chia-pudding (det spiser vi som regel til frokost noen ganger i uken), og tykke grønnsakssupper med bokhvete-krutonger.

I dag laget jeg en pasta-grateng med gresskar-cashew”ostesaus” og karamellisert løk til barna ♥ Energirikt, næringsrikt, og varmende på en iskald vinterdag ♥

21nov2-2

Til en form, på størrelse med den på bilde, trenger du:

-150 gram pasta, jeg brukte økologisk spelt-pastaskruer

-1 stor løk
-3 fedd hvitløk
-1 ss olivenolje
-litt havsalt

-2,5 dl rå cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-juice fra 1 sitron
-2 ss olivenolje
-1,5 ts havsalt
-1-2 ts røkt paprika
-3 dl kokt og most gresskar, eller gresskar-pure kjøpt på boks

-1 dl valnøtter
-1 dl rå cashewnøtter
-3 ss næringsgjær
-1 ts timian
-1/2 ts havsalt
-2 ss olivneolje

Kok pastaen etter anvisning på pakken, hell av vannet og avkjøl.
Skjær løken i tynne halvmåner. Varm opp 1 ss olje, og legg i løken. Skru ned varmen, og la løken steke ved ganske lav varme i en god stund, 15-25 minutter. Tilsett finhakket hvitløk og litt havsalt.
Lag gresskar-“ostesausen”. Hell av vannet fra nøttene og skyll de godt. Bruke en blender eller stavmikser, og lag en “ostesaus” av nøttene, sitronjuice, olivenolje, havsalt, røkt paprika og gresskar. Blend til du har en glatt, ganske tykk saus.
Lag toppingen. Grovmal valnøtter og cashewnøtter til små smuler. Bland inn næringsgjær, timian, havsalt og olivenolje.
Bland pastaen med løken og “ostesausen”. Hell pastaen i en ildfast form smurt med litt olje. Dryss over toppingen. Stek ved 190 grader i ca 30 minutter, og server.

21nov-2

God kveld til dere.

Nå er jeg 30!

Hei hei! Her sitter jeg og kose meg inne i varmen (det er i s k a l d t ute i dag) og koser meg med en varm kopp chai latte ♥ Barna er i barnehagen, og jeg skal ha “hviledag” etter helgen. Yoga, tur ute, opprydning, og vasking står på planen.

I går hadde jeg bursdag, og det er så rart at jeg nå har gått inn i 30-årene. Dagen ble rolig feiret. Vi spiste middag hjemme hos mine foreldre, sammen med onkel og bestemor, og på ettermiddagen dro sønn og jeg på teater. Han fikk billetter til Kardemomme By da han hadde bursdag i sommer. Vi har lest boken fire eller fem ganger de siste månedene, og vi har gledet oss sånn til teateret. Og det var så bra! Jeg er fremdeles litt over meg av glede, for det var en så fin opplevelse. Det var Riksteateret som spilte, og de var så flinke og morsomme. Sønn satt og koste seg med kokosvann, og fulgte spent med. Så skjønn!

PicMonkey Image-42

Legger ved noen blurry bilder fra gårsdagen- det er ikke det enkleste å få bra bilder med to energi-fulle lopper :)

Jeg håper å få ut andre del av barnas julekalender på bloggen denne uken, og noen gode oppskrifter til dere. God ny uke så lenge ♥

Raw nori-ruller med blomkål-ris

God lørdagsmorgen. Jeg og barna skal snart ut i snøen med akebrett og matpakke ♥ Har dere noen fine planer for dagen?

I går holdt jeg kurs i raw sjokolade på treningssenteret, og det gikk veldig fint. Jeg er vandt til å instruere i yoga og trives veldig godt i den rollen. Men å stå og se folk i ansiktet og prate, synes egentlig er ganske skummelt. Men fint og sunt å øve på. Det var ikke jeg som tok bilder, men jeg skal skrive et innlegg om kurset når jeg får bildene som ble tatt.
17nov-2

Før kurset, spiste jeg og loppene nori-ruller til middag. Til barna lagde jeg ruller av nori-ark, brun ris, agurk, paprika, avokdo og sesamfrø. Til meg selv lagde jeg en raw variant (Som er SÅ godt!), den skal dere få oppskriften på her ♥

Cashew-krem:

-100 gram cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-saft fra 1/2 sitron
-2 ss tahini
-havsalt
-litt vann

Til rullene:

-2 nori-ark
-1/4 stort blomkålhode
-2 ss cashew-krem
-agurk
-avokado
-sesamfrø

Lag cashew-krem av alle ingrediensene i en blender eller med stavmikser. Du får mer krem enn du trenger.
Lav ris av blomkålen ved å rive blomkålen med et rivjern. Bland risen med cashew-krem og smør den på nori-arkene. Legg på strimler av agurk og avokado og dryss på sesamfrø. Rull sammen og skjær opp.
17nov2-2
God helg ♥

Til bursdagen: stjerne-krans av langtidshevet speltdeig

God kveld, dere. Jeg har vært i så god form i en ukes tid nå, men både i går og i dag har jeg følt meg helt utslitt. Og jeg har hatt det så travelt, spesielt med tanke på raw sjokolade-kurset jeg skal holde i morgen, så nå håper jeg virkelig på en skikkelig god natts søvn, og at jeg føler meg bedre i morgen.

I går hadde jeg og sønn så koselig besøk av en av guttene på hans avdeling i barnehagen og mammaen hans. Jeg hadde laget bolledeig på forhånd, så guttene kunne bake og kose seg. Jeg brukte halvparten av deigen til å lage en stjerne-kringe til bursdagen min i helgen (den holder seg fint i fryseren). Jeg spiser ikke mel-mat selv, og skal lage andre raw kaker i tillegg, men jeg elsker å bake og andre liker jo gjærbakst selv om ikke jeg gjør det :)

stjernekrans4

 

Dette er første gang jeg laget slik stjerne-krans, så jeg trenger litt trening før den blir ordentlig pen. Men det var mye enklere enn jeg trodde, og jeg kommer helt sikkert til å bake det igjen.

-5 dl vann eller plantemelk (jeg brukte bare vann)
-6 gode ss rapskokos-smør
-1 pakke tørrgjær (bruk økologisk hvis du får tak i, Rapunzel)
-1 1/2 dl sukker (kokossukker eller rårørsukker)
-1/2 ts fint havsalt
-2 ts kardemomme
-1,5 l økologisk hvete- eller speltmel

Fyll:
-rapskokos-smør, smeltet
-kokossukker eller rårørsukker
-kanel

stjernekrans3

Lag gjærdeigen: smelt rapskokos over svak varme. Ta det bort fra varmen, og hell over væsken. Avkjøl eller varm litt opp, til du har finger-temperatur. Hell i en stor bakebolle. Dryss over gjæren og et par ss av sukkeret og rør. La det stå i 10 minutter for å aktivere gjæren. Rør inn resten av sukkeret, havsalt og kardemomme. Rør så inn melet, en dl av gangen, til du har en fast deig som lett slipper kantene. Legg over en klede, og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.

Ha deigen over på et bakebord. Nå kan du godt kna inn litt mer mel om den er veldig klissete. Deigen holder til to stjerner, eller en stjerne og et brett kanelsnurrer. Jeg laget en krans, og lot guttene vake snurrer og boller av resten. Derfor kan du dele deigen i to. Del den så i fire deler igjen og start med å kjevle en del helt flat.
Deigen skal være veldig tynn, nesten så du kan se gjennom den. Legg den så over på et stekebrett med bakepapir. Legg en middagstallerken over og skjær rundt. Smør på litt rapskokossmør, og dryss over sukker og kanel. La det være igjen ca 1-2 cm kant uten fyll.Slik fortsetter du med de tre andre også, til du har fire lag. På topplaget smører du ikke fyll.
Sett et glass i midten av rundingen.Del så først opp i fire deler, slik du deler opp en kake. Del så hver kvartdel opp i fire igjen, så du sitter igjen med 16 deler til slutt. Det vil se ut som 16 kakestykker rundt glasset.Vri to og to deler enten mot hverandre eller fra hverandre. Det velger du selv. De skal vris to ganger rundt.Så må du prøve å klemme to og to av endene sammen nederst til en stjernespiss. Det blir da de to du enten vridde fra hverandre eller mot hverandre.
Etterhev i ca 45  minutter.
Stek ved 175 grader i 25-35 minutter. Avkjøl på en rist.
stjernekringle2
Nå må jeg komme meg i dusjen og så i seng. God kveld videre til dere ♥

Denne uken fyller jeg 30 + bilder fra helgen

Hei hei dere. Jeg ville bare ønske dere en fin uke. Denne uken er ganske full for min del. I tillegg til noen arbeidsvakter, skal jeg holde kurs i Raw Sjokolade på fredag kveld og har mye å forberede til det. I morgen har vi en play date avtalt med en liten kamerat til sønn fra barnehagen, til helgen kommer min bestemor på besøk til Valdres, og på søndag har jeg bursdag. Jeg blir 30 år, som jeg både synes er litt skummelt og egentlig ganske fint. Selv om jeg nesten blir redd når jeg tenker på hvor “gammel” jeg har blitt, er jeg likevel veldig glad for det. Livet blir faktisk bedre med årene, og jeg har det så mye bedre nå enn jeg hadde det da jeg var 20 for eksempel.

Uansett, vi hadde en veldig koselig helg med besøk fra Vestfold. Det er ikke til å dytte under en stol at det kan bli ganske intenst med tre små barn i huset, og iskaldt vær som hindret oss i å være mye ute. Likevel var det utrolig koselig å se de igjen, og jeg er så takknemlig for at de tok seg turen ♥ Her kommer noen bilder ♥

selma14-2selma10-2selma13-2selma8-3selma5-2selma2-2

God tirsdag til dere.

Helge-besøk

God lørdag, alle dere ♥ Denne helgen har vi besøk av en venninne og hennes skjønne lille baby fra Sandefjord, og det er så, så koselig. De kom i går ettermiddag, og planer er å bruke helgen til å bare kose oss med barna samme, lage masse god mat, og forhåpentligvis være uthvilte nok til å sitte oppe på kveldene og prate når barna er i seng.

11nov211novJeg ville bare ønske dere en fin helg. Har dere noen fine planer for de neste dagene?

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
November 2017
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930