Archive for November, 2017

Til barna: pasta-grateng med gresskar-cashew”ostesaus” og karamellisert løk

Jeg er stadig på jakt etter nye retter barna liker godt. Jeg vil ikke kalle barna mine kresne- de spiser mye “rart”, og har et veldig sunt kosthold med mye grønnsaker, frukt, nøtter, frø, belgfrukter og korn. Men! De er ikke alltid like glade i smake ny mat. Og jeg synes det er så forferdelig kjedelig å lage den samme maten igjen og igjen- både for meg og for dem. Dessuten må det gjerne flere smaker til før man faktisk liker noe, så det gjelder å servere barna mye forskjellig og ikke bare det de liker best. Jeg prøver å ha noen dager i uken hvor jeg serverer mat barna liker godt-godt (hello nori-ruller, spagetti med grønnsakssaus, og stekte poteter med dip!), mens de andre dagene lager jeg mat de er mindre komfortable med. Dette har fungert fint hos oss, og etter endel forsøk har barna blitt glad i ting som chia-pudding (det spiser vi som regel til frokost noen ganger i uken), og tykke grønnsakssupper med bokhvete-krutonger.

I dag laget jeg en pasta-grateng med gresskar-cashew”ostesaus” og karamellisert løk til barna ♥ Energirikt, næringsrikt, og varmende på en iskald vinterdag ♥

21nov2-2

Til en form, på størrelse med den på bilde, trenger du:

-150 gram pasta, jeg brukte økologisk spelt-pastaskruer

-1 stor løk
-3 fedd hvitløk
-1 ss olivenolje
-litt havsalt

-2,5 dl rå cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-juice fra 1 sitron
-2 ss olivenolje
-1,5 ts havsalt
-1-2 ts røkt paprika
-3 dl kokt og most gresskar, eller gresskar-pure kjøpt på boks

-1 dl valnøtter
-1 dl rå cashewnøtter
-3 ss næringsgjær
-1 ts timian
-1/2 ts havsalt
-2 ss olivneolje

Kok pastaen etter anvisning på pakken, hell av vannet og avkjøl.
Skjær løken i tynne halvmåner. Varm opp 1 ss olje, og legg i løken. Skru ned varmen, og la løken steke ved ganske lav varme i en god stund, 15-25 minutter. Tilsett finhakket hvitløk og litt havsalt.
Lag gresskar-“ostesausen”. Hell av vannet fra nøttene og skyll de godt. Bruke en blender eller stavmikser, og lag en “ostesaus” av nøttene, sitronjuice, olivenolje, havsalt, røkt paprika og gresskar. Blend til du har en glatt, ganske tykk saus.
Lag toppingen. Grovmal valnøtter og cashewnøtter til små smuler. Bland inn næringsgjær, timian, havsalt og olivenolje.
Bland pastaen med løken og “ostesausen”. Hell pastaen i en ildfast form smurt med litt olje. Dryss over toppingen. Stek ved 190 grader i ca 30 minutter, og server.

21nov-2

God kveld til dere.

Nå er jeg 30!

Hei hei! Her sitter jeg og kose meg inne i varmen (det er i s k a l d t ute i dag) og koser meg med en varm kopp chai latte ♥ Barna er i barnehagen, og jeg skal ha “hviledag” etter helgen. Yoga, tur ute, opprydning, og vasking står på planen.

I går hadde jeg bursdag, og det er så rart at jeg nå har gått inn i 30-årene. Dagen ble rolig feiret. Vi spiste middag hjemme hos mine foreldre, sammen med onkel og bestemor, og på ettermiddagen dro sønn og jeg på teater. Han fikk billetter til Kardemomme By da han hadde bursdag i sommer. Vi har lest boken fire eller fem ganger de siste månedene, og vi har gledet oss sånn til teateret. Og det var så bra! Jeg er fremdeles litt over meg av glede, for det var en så fin opplevelse. Det var Riksteateret som spilte, og de var så flinke og morsomme. Sønn satt og koste seg med kokosvann, og fulgte spent med. Så skjønn!

PicMonkey Image-42

Legger ved noen blurry bilder fra gårsdagen- det er ikke det enkleste å få bra bilder med to energi-fulle lopper :)

Jeg håper å få ut andre del av barnas julekalender på bloggen denne uken, og noen gode oppskrifter til dere. God ny uke så lenge ♥

Raw nori-ruller med blomkål-ris

God lørdagsmorgen. Jeg og barna skal snart ut i snøen med akebrett og matpakke ♥ Har dere noen fine planer for dagen?

I går holdt jeg kurs i raw sjokolade på treningssenteret, og det gikk veldig fint. Jeg er vandt til å instruere i yoga og trives veldig godt i den rollen. Men å stå og se folk i ansiktet og prate, synes egentlig er ganske skummelt. Men fint og sunt å øve på. Det var ikke jeg som tok bilder, men jeg skal skrive et innlegg om kurset når jeg får bildene som ble tatt.
17nov-2

Før kurset, spiste jeg og loppene nori-ruller til middag. Til barna lagde jeg ruller av nori-ark, brun ris, agurk, paprika, avokdo og sesamfrø. Til meg selv lagde jeg en raw variant (Som er SÅ godt!), den skal dere få oppskriften på her ♥

Cashew-krem:

-100 gram cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-saft fra 1/2 sitron
-2 ss tahini
-havsalt
-litt vann

Til rullene:

-2 nori-ark
-1/4 stort blomkålhode
-2 ss cashew-krem
-agurk
-avokado
-sesamfrø

Lag cashew-krem av alle ingrediensene i en blender eller med stavmikser. Du får mer krem enn du trenger.
Lav ris av blomkålen ved å rive blomkålen med et rivjern. Bland risen med cashew-krem og smør den på nori-arkene. Legg på strimler av agurk og avokado og dryss på sesamfrø. Rull sammen og skjær opp.
17nov2-2
God helg ♥

Til bursdagen: stjerne-krans av langtidshevet speltdeig

God kveld, dere. Jeg har vært i så god form i en ukes tid nå, men både i går og i dag har jeg følt meg helt utslitt. Og jeg har hatt det så travelt, spesielt med tanke på raw sjokolade-kurset jeg skal holde i morgen, så nå håper jeg virkelig på en skikkelig god natts søvn, og at jeg føler meg bedre i morgen.

I går hadde jeg og sønn så koselig besøk av en av guttene på hans avdeling i barnehagen og mammaen hans. Jeg hadde laget bolledeig på forhånd, så guttene kunne bake og kose seg. Jeg brukte halvparten av deigen til å lage en stjerne-kringe til bursdagen min i helgen (den holder seg fint i fryseren). Jeg spiser ikke mel-mat selv, og skal lage andre raw kaker i tillegg, men jeg elsker å bake og andre liker jo gjærbakst selv om ikke jeg gjør det :)

stjernekrans4

 

Dette er første gang jeg laget slik stjerne-krans, så jeg trenger litt trening før den blir ordentlig pen. Men det var mye enklere enn jeg trodde, og jeg kommer helt sikkert til å bake det igjen.

-5 dl vann eller plantemelk (jeg brukte bare vann)
-6 gode ss rapskokos-smør
-1 pakke tørrgjær (bruk økologisk hvis du får tak i, Rapunzel)
-1 1/2 dl sukker (kokossukker eller rårørsukker)
-1/2 ts fint havsalt
-2 ts kardemomme
-1,5 l økologisk hvete- eller speltmel

Fyll:
-rapskokos-smør, smeltet
-kokossukker eller rårørsukker
-kanel

stjernekrans3

Lag gjærdeigen: smelt rapskokos over svak varme. Ta det bort fra varmen, og hell over væsken. Avkjøl eller varm litt opp, til du har finger-temperatur. Hell i en stor bakebolle. Dryss over gjæren og et par ss av sukkeret og rør. La det stå i 10 minutter for å aktivere gjæren. Rør inn resten av sukkeret, havsalt og kardemomme. Rør så inn melet, en dl av gangen, til du har en fast deig som lett slipper kantene. Legg over en klede, og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.

Ha deigen over på et bakebord. Nå kan du godt kna inn litt mer mel om den er veldig klissete. Deigen holder til to stjerner, eller en stjerne og et brett kanelsnurrer. Jeg laget en krans, og lot guttene vake snurrer og boller av resten. Derfor kan du dele deigen i to. Del den så i fire deler igjen og start med å kjevle en del helt flat.
Deigen skal være veldig tynn, nesten så du kan se gjennom den. Legg den så over på et stekebrett med bakepapir. Legg en middagstallerken over og skjær rundt. Smør på litt rapskokossmør, og dryss over sukker og kanel. La det være igjen ca 1-2 cm kant uten fyll.Slik fortsetter du med de tre andre også, til du har fire lag. På topplaget smører du ikke fyll.
Sett et glass i midten av rundingen.Del så først opp i fire deler, slik du deler opp en kake. Del så hver kvartdel opp i fire igjen, så du sitter igjen med 16 deler til slutt. Det vil se ut som 16 kakestykker rundt glasset.Vri to og to deler enten mot hverandre eller fra hverandre. Det velger du selv. De skal vris to ganger rundt.Så må du prøve å klemme to og to av endene sammen nederst til en stjernespiss. Det blir da de to du enten vridde fra hverandre eller mot hverandre.
Etterhev i ca 45  minutter.
Stek ved 175 grader i 25-35 minutter. Avkjøl på en rist.
stjernekringle2
Nå må jeg komme meg i dusjen og så i seng. God kveld videre til dere ♥

Denne uken fyller jeg 30 + bilder fra helgen

Hei hei dere. Jeg ville bare ønske dere en fin uke. Denne uken er ganske full for min del. I tillegg til noen arbeidsvakter, skal jeg holde kurs i Raw Sjokolade på fredag kveld og har mye å forberede til det. I morgen har vi en play date avtalt med en liten kamerat til sønn fra barnehagen, til helgen kommer min bestemor på besøk til Valdres, og på søndag har jeg bursdag. Jeg blir 30 år, som jeg både synes er litt skummelt og egentlig ganske fint. Selv om jeg nesten blir redd når jeg tenker på hvor “gammel” jeg har blitt, er jeg likevel veldig glad for det. Livet blir faktisk bedre med årene, og jeg har det så mye bedre nå enn jeg hadde det da jeg var 20 for eksempel.

Uansett, vi hadde en veldig koselig helg med besøk fra Vestfold. Det er ikke til å dytte under en stol at det kan bli ganske intenst med tre små barn i huset, og iskaldt vær som hindret oss i å være mye ute. Likevel var det utrolig koselig å se de igjen, og jeg er så takknemlig for at de tok seg turen ♥ Her kommer noen bilder ♥

selma14-2selma10-2selma13-2selma8-3selma5-2selma2-2

God tirsdag til dere.

Helge-besøk

God lørdag, alle dere ♥ Denne helgen har vi besøk av en venninne og hennes skjønne lille baby fra Sandefjord, og det er så, så koselig. De kom i går ettermiddag, og planer er å bruke helgen til å bare kose oss med barna samme, lage masse god mat, og forhåpentligvis være uthvilte nok til å sitte oppe på kveldene og prate når barna er i seng.

11nov211novJeg ville bare ønske dere en fin helg. Har dere noen fine planer for de neste dagene?

Barnas adventskalender, del 1

kalender2017-2

Hei hei dere ♥ Dagens innlegg har jeg gledet meg til å dele med dere lenge. Nå er advent snart her, og jeg er snart klar med kalenderen til barna mine. Jeg ar kjøpt gaver gjennom hele året, på den måten har jeg hatt råd til å kjøpe mange fine, litt store gaver, og det aller meste har jeg fått tak i på salg. Det tror jeg må være mitt beste tips til å fylle kalenderen med mye fint og nyttig; å bruke året til å handle i salgs-periodene. Da sparer du penger, slipper å stresse de siste dagene før desember, og kan gi gaver du tror barna får glede og nytte av.

I dette innlegget, og i del to som kommer senere i november, tipser jeg dere om veganske, miljøvennlige, nyttige og sunne gaver til barna. Noen er kjedelige for barna (hello truser og sokker), andre morsomme, og andre spiselige.

kalender2-21. Angel sand! Dette er modeler laget av 97% organisk materiale (papir). Kan bestilles i forskjellige farger HER.
kalender1-22. Giftfri maling! Malingspulver (som blandes med vann) laget av vegansk, giftfri materiale. Jeg bestilte det HER.
kalender11-23. Jeg er Livet! En nydelig bok om livet for barn. Jeg rett og slett elsker denne og boken de får 10. desember. Jeg fikk min lokale bokhandel til å bestille disse for meg, de kan også bestilles på nett.
PicMonkey Image-414. Joggedresser ♥
kalender10-25. Yummy earth-kjærligheter. Sunn(ere) kjærligheter laget med fruktjuice og rissirup. Disse med jule-look fikk jeg tak i på Røtter, men de kan også bestilles på Iherb.
kalender5-26. Truser og boksere.  Ser for meg to ganske misfornøyde barn denne dagen ;)
kalender6-27. Økologiske, giftfrie såpebobler fra Sonett.
kalender9-28. Hvit, vegansk sjokolade fra ichoc.
kalender4-29. Giftfrie fargestifter fra okoNorm.
kalender12-210. Jeg er Døden! Nydelig, vakker bok som forteller om døden på en fantastisk måte. Anbefales, anbefales, anbefales!
kalender7-211. Raw sjokolade fra Loving Earth ♥
kalender8-212. Saft-is. Is laget av økologisk juice. Kan bestilles HER.

Så der har dere altså de første tolv gavene i kalenderen til barna. De tolv neste deler jeg i løpet av de neste ukene, i god tid før advent. På det øverste bildet ser dere forresten hvordan jeg skal henge opp gavene. Jeg pakker de inn i gråpapir, knyter med hamp-tråd, og henger de opp over vinduet. Jeg har ikke hengt de opp enda altså, jeg ville bare vise dere :)

God torsdagskveld til dere ♥

Dagens dessert: eplepai med raw vanilje-is (vegan, fri for sukker og korn)

Dette ble vår dessert i dag; eplepai med en mandel-nøttebasert topping, servert med raw ekte vaniljeis ♥

8nov-2

Sunn, næringsrik, vegansk, og helt fri for ting kroppen ikke trenger. Enjoy.

Eplepai:

-60 gram mandelmel
-50 gram pecan nøtter eller valnøtter, hakket
-25 gram kokos
-50 gram kokossukker
-1 ts vaniljefrø
-1 ts kanel
-1/2 ts havsalt
-2-3 ss mandelsmør
-1-2 ss kokosolje
-1-2 ss lønnesirup

-3 norske epler, skrelt og skåret i biter
-1 ss lønnesirup
-1 ts kanel

-kokosolje til å smøre formene med

Lag smuldre-deigen ved å blande det tørre sammen i en bolle. Bruk fingrene til å klemme inn mandelsmør, kokosolje og lønnesirup til en fin smuldrete deig.
Fordel eplebitene i en paiform som du har smurt med kokosolje. Drypp over lønnesirup og kanel, og bland godt. Dryss over smuldre-deigen.

Dekk formen (enten med et lokk eller aluminiumsfolie), og stek ved 175 grader i 30 minutter. Fjern lokket/folien, og stek videre i 30 minutter. 
Server paien varm med is- jeg serverte med raw vaniljeis.

8nov2-2

Ekte vanilje-is:

-250 gram rått cashew-smør (jeg brukte Artisana)
-1 dl lønnesirup
-1 ts vaniljefrø
-liten klype havsalt
-1 1/2 dl vann

Blend alle ingrediensene godt sammen, og hell “fløten” over i en passe stor boks. Sett boksen i fryseren i minst 4-6 timer, gjerne lenger.

8nov3-2

Jeg håper dere alle har hatt en fin dag ♥ Selv har jeg hatt fri i dag, og jeg har brukt tiden på dagen til å gå en lang tur, trene yoga, sove og gjøre husarbeid. I morgen kommer første del av adventskalenderen til barna her på bloggen, jeg har tatt bilder av gavene i dag, og gleder meg til å vise dere. God kveld videre til dere.

3 døgn i Oslo

Hei ♥ Jeg er tilbake, etter tre døgn i Oslo. Jeg og barna tok bussen på fredagskveld og kom tilbake sent i går. En langhelg borte var veldig godt, og vi koste oss veldig på vår lille tur. Vi har en Oslo-tur planlagt i desember også (da er det julebord med  en venninne-gjeng), og jeg gleder meg allerede.

oslonov13-2

Her kommer et lite bildedryss fra helgen vår i Oslo.

PicMonkey Image-39

På lørdag tok jeg med barna på frokost på Godt Brød. De spiste surdeigsbrød med soltørka tomat, oliven og spiser, drakk sjokolade-mandelmelk, og spiste kanelsnurr til frokost-dessert (kanelsnurrene på Godt Brød er veganske og økologiske), og jeg koste meg med en av de beste kombuchaene jeg har smakt (måtte kjøpe med meg et par flasker hjem også). På vei hjem matet vi fugler i parken, og etter det var vi med K på basketkamp og så han spille. Barna var veldig slitne etter reisen dagen før, så etter kamp dro vi bare hjem og lagde middag.

PicMonkey Image-40
På søndag tok vi med loppene i Tøyen-badet. De koste seg sånn, og plasket rundt i et par timer. Etter det dro vi på besøk til en kjær barndomsvenninne som hadde bursdag denne helgen. Og etter det var det kveld allerede, og vi gikk hjem og spiste middag.

På søndag hadde vi avtale med ei skjønn venninne på Funky Fresh Food, hvor vi spiste blomkålsuppe (veldig god, og veldig mye! Restene tok vi med hjem og spiste ved siden av middagen), raw kake og mer kombucha. Veldig koselig!

Ellers har vi rukket flere turer på Røtter, de fine barnebutikkene på Grunerløkka, og bare vært ute og kost oss i byen. Og nå er vi altså tilbake. I dag har jeg ettermiddagsvakt, så nå blir det bare opprydning her hjemme, utpakking og yoga, før jobb.

I morgen er jeg tilbake, så jeg håper jeg ser dere igjen da :) Har dere hatt en fin helg?

Vårt lille formiddags-prosjekt

Hei ♥ Jeg nyter koselige og meget unormalt fredlige fri-dager med barna. I går hadde sønn fri, og i dag er datter som er hjemme. Jeg skal virkelig begynne å ha de hjemme hver sine dager. Det er jo så fantastisk koselig å få alene-tid med hver av de, og de får gjøre mer av det de vil, og er så rolige og glade. Og jeg elsker å virkelig få tid til å prate med de. Når vi er alle sammen kan det ofte bli så mye styr. Jeg og lille har nettopp kommet inn fra bære-tur ute, og snart skal vi til helsesøster for hun har helsekontroll i dag.

1nov2-2

Jeg tenkte bare å vise dere høst-bildet sønn og jeg lagde i går. Jeg prøver å konservere så mange minner jeg kan, både for deres del og min egen. Jeg prøver å holde system i alle bilder (album skal bli laget etter hvert) og alt de tegner og lager, jeg samler på kort og brev de får og jeg skriver jevnt i “Barnet Vårt”-bøkene deres.

1nov5-2

I går lagde sønn og jeg dette bildet. Jeg tegnet barna og meg selv, og sønn limte på høst-blader som vi hadde tørket og presset på forhånd. Så pyntet han med litt glitter, før jeg la over kontaktpapir. På baksiden har jeg skrevet litt om denne høsten. Så mye har jo skjedd. Vi flyttet jo fra Sandefjord i sommer, barna har startet i barnehage her, er masse sammen med besteforeldrene sine, og er mye i skogen. Jeg tenker at dette er for en ganske kort periode i livet deres, og jeg vil at de skal ha mulighet til å huske på det.

1nov4-2

Så, det var mitt lille tips til en liten hverdagsaktivitet til dere som har barn ;) Dessuten er jo det å lage ting sammen, en perfekt anledning til å sitte å prate, og den tiden setter jeg så enormt pris på.

1nov-2

Jeg må avslutte. God dag til dere.

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930