Til bursdagen: stjerne-krans av langtidshevet speltdeig

God kveld, dere. Jeg har vært i så god form i en ukes tid nå, men både i går og i dag har jeg følt meg helt utslitt. Og jeg har hatt det så travelt, spesielt med tanke på raw sjokolade-kurset jeg skal holde i morgen, så nå håper jeg virkelig på en skikkelig god natts søvn, og at jeg føler meg bedre i morgen.

I går hadde jeg og sønn så koselig besøk av en av guttene på hans avdeling i barnehagen og mammaen hans. Jeg hadde laget bolledeig på forhånd, så guttene kunne bake og kose seg. Jeg brukte halvparten av deigen til å lage en stjerne-kringe til bursdagen min i helgen (den holder seg fint i fryseren). Jeg spiser ikke mel-mat selv, og skal lage andre raw kaker i tillegg, men jeg elsker å bake og andre liker jo gjærbakst selv om ikke jeg gjør det :)

stjernekrans4

 

Dette er første gang jeg laget slik stjerne-krans, så jeg trenger litt trening før den blir ordentlig pen. Men det var mye enklere enn jeg trodde, og jeg kommer helt sikkert til å bake det igjen.

-5 dl vann eller plantemelk (jeg brukte bare vann)
-6 gode ss rapskokos-smør
-1 pakke tørrgjær (bruk økologisk hvis du får tak i, Rapunzel)
-1 1/2 dl sukker (kokossukker eller rårørsukker)
-1/2 ts fint havsalt
-2 ts kardemomme
-1,5 l økologisk hvete- eller speltmel

Fyll:
-rapskokos-smør, smeltet
-kokossukker eller rårørsukker
-kanel

stjernekrans3

Lag gjærdeigen: smelt rapskokos over svak varme. Ta det bort fra varmen, og hell over væsken. Avkjøl eller varm litt opp, til du har finger-temperatur. Hell i en stor bakebolle. Dryss over gjæren og et par ss av sukkeret og rør. La det stå i 10 minutter for å aktivere gjæren. Rør inn resten av sukkeret, havsalt og kardemomme. Rør så inn melet, en dl av gangen, til du har en fast deig som lett slipper kantene. Legg over en klede, og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.

Ha deigen over på et bakebord. Nå kan du godt kna inn litt mer mel om den er veldig klissete. Deigen holder til to stjerner, eller en stjerne og et brett kanelsnurrer. Jeg laget en krans, og lot guttene vake snurrer og boller av resten. Derfor kan du dele deigen i to. Del den så i fire deler igjen og start med å kjevle en del helt flat.
Deigen skal være veldig tynn, nesten så du kan se gjennom den. Legg den så over på et stekebrett med bakepapir. Legg en middagstallerken over og skjær rundt. Smør på litt rapskokossmør, og dryss over sukker og kanel. La det være igjen ca 1-2 cm kant uten fyll.Slik fortsetter du med de tre andre også, til du har fire lag. På topplaget smører du ikke fyll.
Sett et glass i midten av rundingen.Del så først opp i fire deler, slik du deler opp en kake. Del så hver kvartdel opp i fire igjen, så du sitter igjen med 16 deler til slutt. Det vil se ut som 16 kakestykker rundt glasset.Vri to og to deler enten mot hverandre eller fra hverandre. Det velger du selv. De skal vris to ganger rundt.Så må du prøve å klemme to og to av endene sammen nederst til en stjernespiss. Det blir da de to du enten vridde fra hverandre eller mot hverandre.
Etterhev i ca 45  minutter.
Stek ved 175 grader i 25-35 minutter. Avkjøl på en rist.
stjernekringle2
Nå må jeg komme meg i dusjen og så i seng. God kveld videre til dere ♥

4 Responses to “Til bursdagen: stjerne-krans av langtidshevet speltdeig”

Leave a Reply

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031