Til barna: easy peasy fermenter bokhvete-brød

God kveld ♥ I dag må jeg bare dele en oppskrift som absolutt ikke er min, men som er helt genial, og som har blitt en stor favoritt hos mine barn. Gry sitt fermenterte bokhvete-brød.

brød6

Jeg husker godt da jeg gikk gravid med sønn, og at jeg allerede da tenkte at jeg ikke ville at han skulle bli en “brød-gutt” som spiste brød tre ganger daglig. Jeg spiser ikke brød selv, og synes ikke brød bør ha hovedrollen i et sunt kosthold. Jeg er ikke i mot korn (selv om jeg selv har valgt det bort, og trives godt uten det), og ser på korn som en sunn matvare. Men jeg tror ikke det er lurt å ha det som hovednæringskilde, og tror også det er lurt å velge riktig type korn, og å behandle det riktig.

Bløtlegging og fermentering er en super måte å gjøre korn mer næringsrike og enklere å fordøye. Bokhvete, som brukes her, er egentlig et frø (ikke korn), og er en veldig næringsrik plante. I disse små superfrøene gjemmer det seg masse jern, kalsium, og proteiner- bare for å nevne noe.

brød5

Barna her får brød av beste kvalitet. Sønn har kun fått hjemmebakt brød bakt med økologisk korn (de baker økologisk spelt brød i barnehagen hans), eller brød kjøpt på helsekosten. Lillesøster har faktisk kun fått dette bokhvete-brødet til nå. Begge to elsker dette brødet, jeg er ganske sikker på at det er sønns favoritt-brød, han virkelig digger det.

Fermentert brød høres kanskje avansert ut, men det er det ikke. Dette er så enkelt å lage, og du trenger kun bokhvete, ekte salt og vann. Jeg har bakt dette utallige ganger nå, og det blir vellykket hver gang.

Til et stort brød, eller to mindre:

-8 dl hel bokhvete (ikke mel eller flak/gryn)
-1 ts havsalt/Himalayasalt
-1,5 dl vann

Legg bokhveten i en stor bolle, og dekk den med vann. La bokhveten stå til bløtlegging i ca 12 timer. Hell bort bløtlaggingsvannet, og skyll frøene godt i rent vann. Bruk en stavmikser og miks frøene med salt og vann. Dekk bollen med et klede og la det stå til fermentering i 24 timer.
Når du er klar til å bake, varm opp oven til 250 grader. Pensle en stor eller to mindre brødformer med olje (jeg bruker kokos). Hell deigen oppi. Det lukter vondt, men ikke fortvil- resultatet blir bra :) Sett brødet inn i ovnen, og sett straks varmen ned til 170 grader. Stek brødet i 1 time.
Ta brødet ut av ovnen og la det avkjøles på rist.
Jeg bruker å skjæret brødet i skiver og legge de i en pose i fryseren. Så tar jeg opp skiver når barna skal ha brød.

brød7

Jeg håper dagen din har vært god. Her er har det vært grått og regn hele dagen, så vi har hatt en skikkelig kosedag, med frokost på kafe, mange fine timer på biblioteket, brødbaking, og bading. God kveld, videre til deg ♥

10 Responses to “Til barna: easy peasy fermenter bokhvete-brød”

 • yvette:

  Dette har jeg også laget mange ganger – så superbra og godt :) For min del føler jeg meg (og kroppen ) min seg så mye bedre uten korn, så begrenser det til litt havregryn av og til og en sjelden gang om jeg får brød hvis jeg ikke spiser hjemme – det fungerer topp. Selv om man må planlegge dette brødet er det jo ingen jobb å lage det:)

  • Ragnhild Nordrum:

   Det tar litt tid ja, men null arbeid :) Trodde aldri oppskriften skulle fungere da jeg så den på Grys blogg, men det blir jo vellykket hver eneste gang :)

 • Jeg har veldig lyst til å prøve å lage dette brødet, det ser og hører så godt ut. Må si jeg savner brød av og til. Men jeg er litt usikker på om det fungerer med alle slags typer bokhvete eller må det være rå bokhvete? Hvor kjøper du bokhveten du har brukt?

  Håper du og dine små får en kjempeflott helg! :)

  • Ragnhild Nordrum:

   Hvis du savner brød MÅ du prøve dette! Superbrød, altså :) Brød-konsistens, selv om det ikke er gjær eller mel i det. Det må være rå/hel bokhvete ja, ikke spiret/flak/mel. Det selges rå bokhvete både på matvarebutikker(meny) og helsekost. Jeg bruker det fra Salta Kvarn :)

 • Rosa:

  Det skal så meget prøves♡
  … når jeg igen er hjemme i eget køkken. Lige nu rejser jeg rundt i Grønland☆
  God dag^_^

  • Ragnhild Nordrum:

   <3
   Så spennende!! Hva gjør du på turen din? Du har vært der ganske lenge nå, har du ikke?

   • Rosa:

    Jo, min mand og jeg har været i Grønland i godt et år. Vi er bosat i Ilulissat og har her i foråret rejst ned langs kysten og besøgt forskellige byer. Vi er begge undervisere.
    Nu er vi tilbage i Ilulissat igen og fortsætter vores daglige virke (også undervisning).
    Det er en udfordring at lave mad og leve sundt, da udvalget af frugt og grønt er begrænset og dyrt. Men vi gør hvad vi kan ^_^

 • alexandra:

  jeg lagde dette brødet idag – SÅ G O D T!! håper mini vil like det :)

  jeg lurte på, ut ifra bildene ser kanskje ditt litt mer stekt ut enn det jeg fikk, hvordan er det, kan det hende det må stå lenger i noen ovner?

  • Ragnhild Nordrum:

   Så gøy du laget det <3
   Jeg steker alltid vårt på minuttet en time :) Men det kan jo kanskje variere fra ovn til ovn. Prøv litt lenger neste gang ;) Klem

 • Nina:

  Jeg har bakt dette ferdig i går kveld, spent på om minsten liker det :)

Leave a Reply

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728