Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Bak kameraet

God kveld alle sammen ♥

Vi koser oss fremdeles med besøk her i Sandefjord, og i dag tok vi turen til bror i Stokke. Jeg er så utrolig heldig å ha blitt spurt av Dyrebeskyttelsen Norge om å bidra med oppskrifter til medlemsbladet deres, og i dag har jeg brukt tiden til å lage maten og fotografere den. Og å dele måltide med S, mamma, pappa, lillebror og en kamerat av han.

dav

Jeg kan ikke røpe hva jeg har laget, men jeg kan si så mye som at alle rundt bordet likte maten veldig godt. Oppskriftene kommer årets siste medlemsbladet hos Dyrebeskyttelsen. Jeg er kjempespent på å se resultatet.

dav

Ellers er jeg litt tom for ord i kveld, jeg er rett og slett bare utrolig sliten og trøtt. Formiddagen brukte jeg til studiet, og nå i kveld fikk jeg presset inn en sen yogaøkt etter at S sovnet.

dav

Fortell meg gjerne om dagen din! Jeg håper den har vært fin. Fortsatt god kveld til dere alle.

PS! Skjønne Maria har skrevet en anbefaling av Raw Food-heftet mitt (tusen takk♥ ). Du kan lese den HER.

Raw Baba Ganoush, YUM!

For en fin dag dette har vært! Mamma og pappa har kommet på besøk i Vestfold, og det er så koselig å se de igjen. Vi har jo ikke sett de siden vi flyttet i august. Dere kan tro lille S er glad for å se mommo og baba igjen.

Lillebror kom også innom til middag, og jeg serverte veganmat (åpenbart) som ble tatt veldig godt i mot hos alle sammen. På middagsbordet sto det grønnkålsalat med pinjedressing og tørkede tomater, hummus, ovnsristede kikerter, snack-grønnsaker, og raw Baba Ganoush. Til dessert spiste vi raw cashew-snickers.

20151006_142901

Jeg har alltid elsket Baba Ganoush, og har i perioder laget det mye. Vanligvis lages det av ovnsstekt aubergin og veldig mye olje, men denne varianten er laget av kun rå ingredienser og hele fettkilder istedenfor olje. Det finnes mange meninger om olje, og min er at å spise maten oljen kommer fra er mye bedre enn å spise den pressede oljen. Med andre ord oliven er sunnere enn olivenolje, kokos er bedre enn kokosolje osv. Det betyr ikke at vi må kutte ut oljen helt, men for min egen del prøver jeg å unngå all olje i matlaging så langt det lar seg gjøre. Jeg spiser så og si daglig kokosolje eller kakaosmør i sjokolade, men har sluttet å bruke olje i all annen mat (så langt det lar seg gjøre).

Tilbake til Baba Ganoushen. Denne dippen er nydelig å dippe grønnsaker i, eller bruk den som fyll i salatwraps. Den er både næringsrik og smakfull, og enkel å lage.

Du trenger:

-1 litt stor aubergin
-1 dl rå cashewnøtter, bløtlagt i noen timer
-saft fra 1/2-1 sitron
-1 fedd hvitløk
-1 stilk selleri eller noen dryss havsalt
-2 ss tahini
-ev noen dryss tørket chili

Start med å forberede auberginen. Skrell bort det sorte skallet, skjær den i små biter, og legg de i fryseren (ja, i fryseren!). La de ligge til de er frosne. Ta de ut fra fryseren, og la de tine opp igjen. Det er viktig å gjøre denne prosessen, så konsistensen blir fin.
Skyll de bløtlagte nøttene og legg de i blenderen sammen med resten av ingrediensene, bortsett fra chili. Blend til du har en glatt hummus-aktig dip. Server dippen i en skål, og dryss gjerne litt chili over.

20151006_142757

Etter middag tok S og jeg med oss mommo ut i høstkvelden, og viste henne rundt i nærområdet. I morgen skal hun passe S i noen timer så jeg får litt ekstra studietid, og da er de greit å vite hva som finnes av lekemuligheter rundt oss. Etter at lille sovnet satt vi oppe en stund og drakk te og koste oss, før jeg avsluttet kvelden med en avslappende yogaøkt. Nå gleder jeg meg bare til å sove.

Har dere hatt en fin dag?

Inhale gratitude, exhale love

Ofte lettere sagt enn gjort, men jeg synes det er så fine ord å minne meg selv på i løpet av dagen ♥

20151005_203908

I dag hadde jeg egentlig planer om å dele en veldig god oppskrift en raw variant av Baba Ganoush med dere. Men jeg innser jo at nå som mørket har kommet, må jeg planlegge matlaging og fotografering annerledes. Jeg lagde Baba Ganoushen til middag i dag, og bildene ble så mørke og triste at de rett og slett ikke kan deles her inne. Heldigvis er denne dippen så god at jeg gleder meg til å lage den igjen allerede, og jeg håper jeg skal få delt oppskriften her inne i løpet av uken.

Har dere hatt en fin mandag? Min har vært lang, effektiv og veldig fin. Man får tid til endel når man har en sønn som vil starte dagen klokken 04.10 ;) Vi har hatt det så koselig i dag- det beste som finnes er kvalitetstid med et lite rusk. Jeg har brukt flere timer på kjøkkenet, med S på benken sammen med meg, og planlagt mat til den kommende uken. I morgen kommer nemlig mamma og pappa på besøk, og blir noen dager her hos oss. Jeg har blandt annet laget raw valnøttknekkebrød, valnøttmelk, cashew-snickers og cashew-ost, og handlet inn til oss. Alle som bor hos meg må spise vegansk under oppholdet, og da gjelder det å være forberedt med mye god mat som gjestene kan spise. Jeg må lage enda mer i morgen, og planlegge middagsmenyen. I tillegg har jeg fått inn to yogaøkter, en på formiddagen og en nå i kveld, og en studieøkt.

20131104-212208

Jeg håper dere har en nydelig uke i møte. Vi sees snart igjen.

Bounty- the raw deal

Dette er slik man lager ekte Bounty ♥ Uten en smule sukker, animalske produkter, eller annet unødvendig vi ikke trenger i maten vår. Disse raw Bounty-bitene er laget av kun hel mat; fersk og tørket kokosnøtt, dadler og naturens beste supermat; råkakao.

20151003_091151

Jeg har laget raw Bounty tidligere, men da har jeg alltid brukt kokosolje, kakaosmør og søtninger som lønnesirup og yacon. Det er ingenting galt med disse matvarene (jeg bruker de jo flere ganger i uken selv), men denne gangen ville jeg lage bitene med flere hele ingredienser. Uten kakaosmør/kokosolje blir sjokoladen mye mer klissete og stivner ikke ordentlig- men jeg synes den ble like god likevel. Vil du har et fastere sjokoladeskall, kan du bare tilsette litt (kanskje et par ss) smeltet kokosolje/kakaosmør. Fyllet syntes jeg ble helt perfekt. Jeg elsker jo kokos, og dette er et skikkelig kokosfyll! Kokos er søtt i seg selv, og jeg tilsatte ikke ekstra søtning til det.

PicMonkey Collage

Åpne en av kokosnøttene, hell ut vannet (ikke kast det!), og skrap ut kjøttet. Blend kjøttet til en tykk “krem”. Mål hvor mye du har, du trenger 1 1/4 dl kokoskrem. Hvis du ikke har nok, åpne den andre kokosnøtten og blend kjøttet til krem. For meg holdt det med en nøtt.
Bland kokoskrem med tørr kokos og vanilje. Form 10-14 små Bounty-biter og sett de i fryseren.

Bløtlegg dadlene i vann i ca 30 minutter. Blend dadlene godt, husk å ta ut steinene. Tilsett kokosvann, cashewsmør og kakao. Blend til du har en glatt sjokolade. Smør sjokoladen rundt de kalde kokosbitene, og sett de tilbake i fryseren. Frys til sjokoladen er fast, og oppbevar de deretter i kjøleskapet frem til servering. Kokosfyllet blir veldig hardt i fryseren, men i kjøleskapet blir det akkurat slik det burde være. Nyt ♥

20151003_134633

I dag fikk vi veldig hyggelig besøk av mine to brødre, jeg koser meg alltid sånn i deres selskap. Vi var hjemme hos oss, spiste raw sjokolade og frukt, og tok med oss S til en liten lekepark i nærheten. Veldig fine timer.

Jeg ønsker meg sånn litt mer søvn i natt, så jeg skal legge meg nuh! Har dere hatt en fin lørdag?

Cowspiracy

God kveld, og god første dag i oktober ♥ Jeg ville bare innom og si `hei´ til alle dere, etter noen dager nesten helt borte fra internett. Har dere hatt en fin uke så langt?

20151001_181008

Jeg har virkelig kost meg med besøk disse dagene. Vi har vært mye ute med lille S, vært på eventyrstund på biblioteket og gått turer. Og så har vi sett dokumentaren Cowspiracy, som jeg virkelig har blitt helt obsessed med. Så. utrolig. bra. Og sjokkerende! Og øyeåpnende på alle måter! Jeg er jo veganer, og “trenger ikke” å se slike filmer for å holde meg til livsstilen. Men herlighet, så sjokkert jeg likevel ble. Dokumentaren fokuserer ikke så mye på dyrenes lidelse, og det synes jeg egentlig er bra- for dessverre er det slik at mange bare ikke bryr seg om nettopp det. Derimot fokuseres det mye på hvor hårreisende ille kjøtt/melk/egg-industrien er for miljøet, jordkloden, verdens matvaresituasjon, og også hvordan staten og husdyr-industrien bevist lurer forbrukerene til å til å tro at å spise animalsk er helt OK- selv om det ødelegger alt. Og det er bare helt.. absurd. Når vi ikke trenger å spise animalsk for å holde oss friske og sunne og i live, hvorfor velger vi da å gjøre det likevel?

Har du sett dokumentaren? Cowspiracy anbefales på det aller aller høyeste og varmeste.

20151001_181215

I morgen formiddag skal vi på besøk til en venninne, og i helgen har vi planer med mine to brødre. Jeg har altså koselige dager i møte. Jeg håper alt er bra med dere også. Og kveld videre.

Make Twix with me

Av og til må man bare dele oppskrifter som ikke tar seg godt ut på bilder, men som munnen og kroppen blir veldig glad for. I dag kommer en slik oppskrift, nemlig på raw Twix. De ser ikke fine ut, men herlighet så gode de er!

20150928_163813

Oppskriften fant jeg på kanalen til 40 Below Fruity på You Tube. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, bortsett fra selve sjokoladedelen. Sjokoladen laget jeg slik jeg liker den best, med kakaosmør, cashewsmør, lønnesirup og råkakao.

Det finnes vel ikke noen bedre måte å starte uken på enn å fylle opp fryseren med deilige raw, veganske, sunne og dødsgode godbiter som kan nytes gjennom uken?

Til ca 8-10 Twix:

-1 kopp macadamianøtter (eller bruk cashew, mandel el lignende)
-3-4 ss lønnesirup
-lite dryss havsalt
-lite dryss vaniljefrø

-10-12 store Medjool dadler, uten steiner, bløtlagt i vann i ca 30 min
-3 ss mandelsmør
-noen dryss vaniljefrø
-lite dryss havsalt

-raw sjokolade
(Jeg laget den av kakaosmør, litt cashewsmør, litt lønnesirup, og noen gode skjeer råkakao. Bare smak deg frem, så blir det bra uansett)

Start med å lage bunnen. Mal nøttene til fint mel med food processor/blender/stavmikser. Bland inn lønnesirup, salt og vanilje. Press den klissete deigen ut til et rektangel på et brett med bakepapir. Sett bunnen i fryseren.
Lag fyllet av dadler (hell bort vannet!), mandelsmør, vanilje og salt. Bruk en blender eller stavmikser til dette og kjør til en glatt karamell. Smør karamellen over bunnen og sett den tilbake i fryseren i minst en time.
Lag sjokoladen over vannbad.
Ta ut bunnen med karamell. Skjær den opp i lange Twix-remser. Smør sjokolade så godt du kan utover remsene og sett de tilbake i fryseren. Det blir endel gris- men jeg lover at det er verdt det. Server rett fra fryseren. 

20150928_170027

Hvordan startet uken deres? Mandager er vi fast på barnesangtreff, og det er alltid like koselig. Til og med S gleder seg til det nå- sitter i sjalet og prater om at han skal synge fine sanger med barn :) Lille søtis. Ellers er det jo så fint vær nå, så vi har både gått et par turer og vært ute og lekt så mye vi kan. Mandagsyogaen føltes fantastisk, og nå gjennstår det vare å gjøre det skikkelig rent her hjemme. Det blir altså så fort sand og grus på gulvet her- jeg blir av og til helt sprø. Nå skal uansett støvsugeren frem og vaskebøtta fylles. Ellers får vi Oslo-besøk fra i kveld og noen dager fremover. Jeg skal prøve å få oppdatert her inne, men jeg lover ikke at jeg får tid. Uansett sees vi ganske snart igjen.

Håper dere har en super uke i møte.

Saturday night feast!

H A P P Y S A T U R D A Y N I G H T E A T I N G ♥

20150926_175958-2

Etter å ha spist en helt nydelig (og så enkel og frisk!) middag i kveld, må jeg bare dele den med dere. Som dere sikkert vet, liker jeg enkel mat. Få ingredienser. Rene smaker. Og dette er et perfekt eksempel på et måltid som gjør meg så glad. Dette er basically crispy salatbåter fylt med en syrlig mango”saus”, guacemole, paprika og koriander. N A M.

20150926_175512-2

Oppskriften fant jeg i Ellen sin ebok (som jeg virkelig anbefaler!). I hennes oppskrift bruker hun papaya, men min papaya trenger nok endel dager til før den er moden, så jeg brukte mango isteden.

Det du trenger er:

-1 stor mango
-ca 1/2 dl hakket vårløk
-saft fra 1 lime

-1 moden avokado
-vårløk
-lime/sitron
-fersk koriander

-1 gul paprika
-fersk koriander

-hjertesalat, så mange du har lyst på

Blend mango med vårløk og limesaft. Lag guacemole av avokado, hakket vårløk, presset lime/sitron og hakket koriander. Skjær paprika i skiver. Hakk koriander. 
Fyll salatbladene med alt det gode, og spis til du blir mett og glad.

20150926_180212-2

S og jeg spiser nesten alltid ganske lik mat, samtidig som tallerkenene ser forskjellig ut. Barn har små mager, stort energi- og næringsbehov, og det er det viktig å ta hensyn til. Selv om jeg tenker at å spise et kosthold med mest raw mat er det beste, mest naturlige og sunneste for oss mennesker, hadde jeg aldri turt å kun gi det til et barn. S får mye raw mat, selvsagt, (masse frukt, grønnsaker, kokos, nøtter, frø osv)- det har alle godt av. Raw food er jo faktisk bare et fancy ord for god, gammeldags råkost. Men i tillegg til alt det raw, spiser han mye andre næringsrike matvarer (plantemat, selvsagt!). I dag marinerte og sprøstekte jeg tofu til han, som han dippet i guacemole og mangosaus, og knasket på paprika. Denne tofuen likte han veldig godt! Jeg laget marinaden av 2 ss av mangosausen, 1/2 ss lønnesirup, noen gode klyper havsalt, også sprøstekte jeg de i kokosolje.

-

Hvordan har lørdagen deres vært? Her har jo solen vært fremme, så vi har vært ute nesten hele dagen. Gått turer, bæreturer, lett etter gravemaskiner ( :P ), og lekt på lekeparken. Jeg er nettopp ferdig med en sen yogatrening, og er mer enn klar for å ta kvelden.

Ønsker dere en fin helg videre.

Raw fudgebrownies med sjokoladekrem

Jeg ønsker dere en fin torsdagskveld med et fat fult av raw fudgy brownies toppet med kremet sjokoladefrosting ♥

20150924_134008

Bunn:

-4-5 dl myke dadler, uten stein
-2 ss mandelsmør
-liten klype havsalt/Himalayasalt
-4 ss råkakao

Krem:

-1 1/4 dl rå cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-8 myke dadler, uten stein, bløtlagt i ca 1 time
-ca 1/2 dl vann
-2 toppede ss råkakao
-litt vaniljefrø

Lag bunnen. Bruk en food processor eller rett og slett (rene!) hender, og klem alle ingrediensene godt sammen til en klissete, brownie-aktig deig. Press deigen ned i en form, her brukte jeg en liten brødform dekt med plastfolie. Sett bunnen i kjøleskapet.

Lag kremen: Legg alle ingrediensene i blenderen/stavmikseren og blend til en glatt, luft krem. Smør kremen over bunne, avkjøl og server .

20150924_133938

Vi spiste noen biter av disse, sammen med rips, granateple og ferske fiken, som en perfekt ettermiddagssnack i dag etter at vi hadde gått tur i skogen.

Jeg håper dagen deres har vært god, vi sees igjen i morgen.

T A C O – J A R raw + vegan

God kveld. Jeg har nettopp satt meg ned etter en sen yoga-økt og en lang dusj, og nå er jeg så avslappet og glad og gleder meg til å legge meg om litt. Yoga gir meg så utrolig mye, jeg klarer ikke helt å slutte å prate om det. De første årene jeg trente det, gjorde jeg det kun for den fysiske treningen. Men med årene har det utviklet seg til noe mye mer. Det er mine friminutt i løpet av dagen, tiden jeg puster ut gammelt grums, og puster inn ny energi og positivitet. Som alle andre (?) har jeg utfordringer, situasjoner og mennesker i livet mitt jeg ikke klarer å håndtere på en god måte. Vi kan ikke endre andre mennesker (heldigvis!), og vi kan ikke alltid velge oss ut av vanskelige situasjoner. Men vi velger faktisk hvordan vi reagerer når vi møter utfordringer. Jeg elsker å fokusere pusten min gjennom yoga-økten på nettopp disse situasjonene; ved å puste ut min dårlige måte å reagere på, og puste inn nye måter å håndtere livet på.

Men nok om det! Og over til T A C O P Å G L A S S !

20150923_160904I dag har jeg spist en veldig, veldig god middag. Raw taco-salat, fristende lagt i et stort norgesglass. Lagene består av guacemole, salsa, salat, paprika, taco”kjøtt”, og tomater. Helt perfekt!

20150923_161759

Jeg har sett at det å ta med salat på glass har blitt veldig populært- og det forstår jeg godt. Det er praktisk, fristende, salaten holder seg godt, og du kan spise on-the-go rett fra glasset, eller helle hele salaten over på en tallerken når den skal spises.

For å lage taco-salat trenger du først og fremst god guacemole, salsa og nøtte”kjøtt”. I tillegg bruker du de grønnsakene du liker. Du trenger ikke å bruke noen oppskrift, men jeg skriver opp det jeg selv bruke i dag, under.

20150923_155831

Guacemole:

-1 moden avokado
-en neve fersk koriander
-saft fra en lime

Salsa:

-et par gode never cherry tomater
-1/2-1 vårløk
-en neve fersk korainder

Taco”kjøtt”:

-3/4 dl nøtter, finmalte,  jeg brukte cashew i dag, men valnøtter er best synes jeg
-1 ts cashewsmør, tahini eller kokosolje
-ca 1/2 ts spisskummen, smak deg frem
-ca 1/2 ts tørket koriander, smak deg frem
-liten klype havsalt/Himalayasalt, smak deg frem

Salat:

-salatblader
-paprika
-tomater
-hakket vårløk eller rødløk

Legg alt sammen lagvis i et stort glass. Det er lurt å legge guacemolen i bunn, og fylle på med resten i den rekkefølgen du ønsker. Server med det samme, eller ta glasset med deg på tur.

Dere kan tro jeg koste meg med middagen i dag!
20150923_161847

Måtte bare legge med dette bilde av S i dag. Obsessed! Rett og slett helt opphengt i den lille krølltoppen der, han er så god. I dag var vi på eventyrstund på biblioteket. Kjempekoselig- selv om S var mer opptatt av alle lekene der enn selve eventyrfortellingen. Men han koste seg i det miste. Ellers har vi vært mye ute som vanlig, jeg har lest og trent og gjort husarbeid. Og nå gjenstår det bare å komme seg i seng.

Jeg håper onsdagen deres også har vært fin ♥

Vi er i Valdres Magasinet

God kveld ♥

For flere måneder siden, da vi fremdeles bodde i Valdres, ble jeg kontaktet av en kjempekoselig journalist som lurte på om jeg kunne stille til intervju i Valdres Magasinet. Og det er klart at jeg ville. Temaet var å leve en vegansk livsstil, og det er jo det jeg er mest opptatt av å få dele med andre.

20150922_165409

Intervjuet kom på trykk i det siste nummeret av Valdres Magasinet. Mamma sendte meg det fra Valdres, og det kom i posten i dag. Hun som intervjuet meg, var utrolig flink til å stille gode, spennende spørsmål, og jeg er så fornøyd med hvordan saken ble. Vi pratet om vegansk livsstil, hvordan det er å fostre opp Sidikou Samuel vegansk, oppskriftsheftet mitt, yoga, og det jeg synes er viktigst av alt (som jeg jo skrev litt om her inne for bare noen dager siden); det å bruke en sunn, grønn livsstil (og yoga!) til å få et bedre forhold til seg selv.

PicMonkey Collage

Det er nesten umulig å ta ta klare, gode bilder nå som det er så grått ute.. Jeg prøvde likevel å ta bilder av deler av intervjuet- kanskje dere får et lite innblikk av hva vi pratet om. Og hvis det er noe dere lurer på, må dere jo selvsagt bare spørre :)

-

Det har vært grått her i Sandefjord i dag, men det har vært en veldig fin dag likevel. I ettermiddag gikk vi til biblioteket og lånte bøker til S, og fikk vite at det er Eventyrstund der fast to ganger i uken. Så i morgen formiddag skal vi prøve oss på det. Til middag i dag lagde jeg artisjokk`pestoen´ til Julie- dette er faktisk tredje gang vi spiser den på en uke :O Den. er. så. god! Jeg spiser den over sqaushpasta, og S har spiste den over enten kokt speltpasta eller store hvite bønner, grønnsaker og oliven. Yum!

Jeg håper dagen deres også har vært fin. God kveld videre.

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
October 2015
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031