Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Pistasj-is (raw + vegan)

Min favoritt fra barndommen: P I S T A S J-I S ♥ Made raw vegan and so good for you ♥

18155321_10155039640427110_152614918_n-2

Jeg har dilla på raw is for tiden, og kommer stadig på flere varianter jeg har lyst til å prøve meg på. Nå går vi snart inn i is-måneden mai, så jeg håper disse oppskriftene kan være til inspirasjon for dere ♥

Basen med cashewsmør, søtning, og vann, fungerer så godt at jeg stort sett bruker den uansett hvilken smaksvariant jeg lager av isen. Jeg har iskrem-maskin, men har faktisk ikke brukt den på en liten evighet. Denne type is blir nemlig så bra i konsistensen selv uten maskin, så da dropper jeg å lage ekstra oppvask. Isen kan lages i boks eller som ispinner. Jeg lager alltid litt av hver, siden barna liker ispinner best.

18110604_10155039639852110_1309509089_n-2

-2 dl rå pistasjnøtter, bløtlagt i ca 6 timer
-2 dl rått cashewsmør (Artisana)
-1/2 dl kokosnektar
-1/2 dl kokossukker
-2,5 dl vann
-1 ts vaniljefrø
-klype havsalt
-30 gram hakket mørk sjokolade

Blend alle ingrediensene, minus sjokoladen, med en blender eller stavmikser til en glatt, tykk “fløte”. Rør inn hakket sjokolade. Hell den i form/former, og frys den i flere timer. Blir isen stående i fryseren over lang tid, er det lurt å ta den opp 20-30 minutter før servering.

18136970_10155039640182110_923116604_n-2

Med det ønsker jeg dere en nydelig kveld videre.

L Ø K – D I P (raw + vegan)

Hei og god mandag ♥ Det har virkelig vært en god start på uken for oss i dette hjemmet, og jeg ser frem til en uke med flere fine avtaler på planen.

I ettermiddag hadde vi besøk av bror/onkel, og jeg serverte raw dip (dilla) og oppskjæret grønnsaker. Nok en gang lot jeg meg inspirere av en oppskrift fra Fully Raw Kristina, og nok en gang var oppskriften hennes vellykket :) Jeg synes hun lager så mye godt!

18136523_10155037396927110_240383778_n-2

Denne dippen er kremet, salt, full av smak, og den er den perfekte måten å få i deg selv (og barna!) masse rå grønnsaker.

Dette gir en stor porsjon, lag den mindre hvis du ønsker

-2,5 dl rå cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-2,5 dl solsikkefrø, bløtlagt i minst 4 timer
-2 fedd hvitløk
-1-2 ts løkpulver
-saft fra en halv sitron
-sort pepper
-havsalt
-2-4 dl vann

Skyll bløtlagte nøtter og solsikkefrø. Legg alle ingrediensene i en blender eller bruk en stavmikser, og blend blend blend til du har en glatt dip. Juster med vann, og smak deg frem med salt og pepper.

18136928_10155037401322110_1968137384_n-2

Nå er det yoga-tid! Vi sees igjen snart.

Bursdags-søndag

Et lite bilde-dryss (med fryktelig dårlig bilde-kvalitet, men la gå..) fra det veldig koselige bursdagsselskapet vi var i dag formiddag ♥

PicMonkey Image-28

Vi feiret 3-årsdagen til datteren til en venninne, og det var et så fint selskap ♥

Jeg håper helgen din har vært god. Jeg er tilbake i morgen med ny oppskrift til dere. Jeg vet det blir en travel mandag i morgen, men det står på planen å oppdatere her inne så jeg håper jeg får til det :) God søndagskveld til dere.

Self care night

God kveld, dere.

Jeg har vært veldig mye trøtt og sliten den siste uken, og har følt meg helt skjelven på kveldstid. Likevel har jeg ikke klart å roe ned på kveldene, og har både trent lange yoga-økter og gjort ting i hjemmet. I går bestemte jeg meg for at i kveld skal jeg ta en skikkelig selvpleie-kveld, så det er nettopp det jeg gjør akkurat nå. Heldig for meg så sovnet barna ekstra tidlig i dag- de var tross alt lysvåkne rett over klokken fire i dag tidlig/natt :)

18073301_10155031856627110_1416325905_n-2

Jeg har trent bare en kort og rolig yoga-økt, tatt en lang dusj, tatt ansiktsmaske (hjemmelaget av avokado, kokosolje og spirulina ♥), og lagt neglelakk. Nå ligger jeg på sofaen, drikker matcha-latte og spise bær og macadamianøtter. Det høres kanskje ikke så voldsomt ut for noen av dere, men for meg er dette virkelig ikke en hverdagskveld. Og hjelpes, så godt det føles!

18110759_10155031854672110_2080296538_n-2

Nå skal jeg bare nyte kvelden en liten stund til, før jeg legger meg tidlig. Det har vært en så fin lørdag. Barna har vært på fotografering og jeg gleder meg sånn til å se bildene. Ikke vet jeg hvordan jeg skal klare å velge ut bare noen få bilder, for herlighet så skjønne de var! Etter fotograferingen spiste vil lunsj ute i solen, og så var vi i parken frem til middagstider. I morgen skal vi i barnebursdag, så jeg har bakt en gulrotkake som vi skal ta med og ordnet gave.

18109487_10155031855772110_782216528_n-2

Jeg håper dere har en fin helg ♥

Raw iskrem med macadamia og vanilje

Det er torsdag, snart helg, og jeg synes det passer fint med en oppskrift dere kan kose dere med i dagene som kommer.

20170419_171327-2
Luksus-is med macadamia og ekte vanilje ♥

Vegansk, raw, søtet med kokossukker, full av sunt fett og god næring. 

Jeg serverer gjerne dessert hver eneste dag, så lenge jeg vet at den er av god kvalitet og gir kroppen noe den er glad for. Barna her fikk is-pinner i går etter middag, og begge to elsket de. For å sitere storebror: “mm, så myke og gode” 

Spare-tips

Det er ingen tvil om at det koster litt å lage raw iskrem, så her kommer et par spare-tips fra meg:

♥ Først og fremst: husk at dette faktisk er mat! Denne iskremen metter godt, og jeg kan love at du bare orker litt av gangen. I motsetning til “vanlig” is som inneholder tom energi fra sukker, melk og annet mindre bra, får du i raw veganske desserter tons med næring, og kroppen sier fortere fra at den har fått nok.
♥ Cashewsmør er dyrt. Mitt tips er å følge med på gode salg (bland annet hadde økosjokolade supertilbud på store glass (nesten en halv kilo) for en liten stund siden). Selv om smøret snart går ut på dato, kan de legges i fryseren (!) og der holde de seg godt lenge.
Et annet tips er å handle på Iherb, eller aller billigst; lag smøret selv. Billige, rå cashewnøtter kan kjøpes på internasjonale butikker. Jeg har feks funnet cashewnøtter til 159,- per kilo her jeg bor.
♥ Macadamianøtter er ganske dyre nøtter. Igjen kan du finne billige (og veldig gode!) nøtter på internasjonale butikker. Mye billigere enn på vanlige matvarebutikker, og ofte av bedre kvalitet.
♥ Sist men ikke minst; kokossukker. Det er en av mine favoritt-søtning. Se etter merket Urtekram som kan kjøpes på bland annet Meny. De har mye billigere kokossukker mange andre merker på markede.

20170419_171343-2

Den mørke karamell-fargen kommer fra kokossukkeret. Faktisk smaker isen veldig karamell-aktig med deilig vanilje og havsalt.

Lag isen i en boks eller lag is-pinner, eller litt av begge

-100 gram rå macadamianøtter
-1 1/4 dl kokossukker
-2,5 dl vann
-1 ts vanilje frø
-1/2 ts havsalt
-250 gram rått cashewsmør (feks Artisana)

Start med å blende macadamianøttene til “smør”. Dette er lett siden macadamianøtter er veldig fete nøtter. Jeg bruker bare stavmikser min, og det tar under ett minutt. Tilsett så kokossukker, vann, vanilje og salt og blend videre. Tilsett til slutt cashewsmøret, og blend til en glatt, tykk “fløte”. Hell blandingen i en passe stor form eller i is-pinne-former. Dryss gjerne litt ekstra nøtter og vaniljefrø over, og sett det i fryseren i flere timer, minst 6. Hvis isen står lenge er det lurt å ta den opp 20-30 min før servering.

Jeg håper dere har en fin dag så langt ♥

Finn ro i uro

God kveld. Jeg ligger her på yogamatten min, og har nettopp avsluttet 45 minutter med avslappende og utfordrende yoga. Rundt meg ligger det leker på gulvet og oppvasken står fremdeles fremme på kjøkkenbenken. Slike små ting- det å måtte godta rot rundt meg- har vært (og er fremdeles) ganske vanskelig for meg. Det å klare å slappe av med rot rundt meg. For meg er det litt slik `rot på utsiden, rot på innsiden´. Men jeg er så glad jeg må gå gjennom det. Med barn er det umulig å ha det ryddig hele dagen, og for meg har det vært veldig godt å bare måtte.. slappe av med rotet, på en måte. For all del, jeg gjør det jeg kan. Og jeg skal straks ryddet opp etter dagen. Men det å finne ro i rotet er faktisk god øving for livet ellers også.

20170419_141043-2

First I do the yoga, then I do the things ♥

For min del kan dette `å finne ro i uro´også beskrive det jeg jobber med på innsiden. Ikke fordi jeg har et forferdelig “rotete liv”. Men dere vet sikkert hvordan det er; det er liksom alltid noe. Er dere ikke enig? Og det å klare å bare slappe av, godta, nyte, og styre livet, kan faktisk være ganske utfordrende når det er mye uro i kropp og sinn. I alle fall er det slik for meg. Men jeg vil ha det godt i livet mitt, uansett om jeg har små eller store forstyrrende momenter.

Min redning er yoga ♥ Yoga hver dag er nok det beste jeg har gjort for min egen helse noen sinne. Det gir meg ro, mulighet til å tenke klart uten forstyrrelser utenfra, og det gjør både kropp og hode godt. Det gir så mye mykhet- ikke bare til musklene og kroppen, men også til hodet og alle tankene jeg går rundt med.

Dere som har fulgt meg over lang tid har jo hørt meg si det før, men jeg må bare igjen anbefale å ta yoga inn i livet ditt. Jeg tror du vil elske det, virkelig! Selv har jeg medlemskap hos Thriving Plant Based. Michelle legger ut nye videoer hver uke, nå er det sikkert 60-70 stykker der inne. Og det er noe for alle! Anbefales, anbefales!

Men nuh skal det ryddes. Og så soves. I morgen kommer jeg med en ny oppskrift til dere. God kveld så lenge.

D I P – I T – D I N N E R- family style (mitt beste tips for å få barna til å spise nok grønt!)

Hei hei. Jeg går en fin uke i møte, men mange koselige avtaler som jeg gleder meg til. Bland annet skal jeg møte ei venninne som har vært i utlandet i en liten evighet, på lørdag skal barna på fotografering, og på søndag er vi invitert i barnebursdag. Jeg håper din uke også blir god ♥

I dag tenkte jeg å dele dagens middag med dere. Et deilig dip-måltid, som virkelig falt i smak hos både barna og meg selv. Sønn dippet gulrot etter gulrot i dippen, og datter spiste dippen med skje med stor appetitt.

PicMonkey Image-27

Jeg laget Fully Raw Kristinas Ranch-dressing med et par modifikasjoner, og den ble så god! Jeg skriver hva jeg brukte under, og hele fremgangsmåten kan du se på You Tube-kanalen hennes  HER.

20170418_133239-2

Barnas kosthold i dag:

Lillesøster som ble ett år i februar, spiser basically frukt, grønnsaker, nøtter og frø, akkurat slik som meg. Hun elsker mat som grønn raw suppe, avokado, nøttesmør/tahini på skje, kokt brokkoli med kokosolje, og fersk frukt- bare for å nevne noe. Og så spiser hun litt brød i form av fermentert bokhvetebrød – dette brødet er genialt, og er faktisk favoritt-brødet til storebror.

 Storebror spiser det samme som lillesøster og meg, men også endel havre, hirse, quinoa, bønner, kikerter, poteter, og speltpasta. Måltidene hjemme baserer jeg så godt det lar seg gjøre rundt ferske planter, og mindre kornvarer. Men som barnehage-gutt blir det kornvarer minst en gang om dagen. I den fantastiske barnehagen hans baker de eget økologisk speltbrød, har fredags-pasta med grønnsakssaus, og koker havregrøt.

Gi barna nok grønnsaker ♥

Et triks for å få inn store mengder grønnsaker, som fungerer veldig godt hos oss, er å servere noen måltider med kun grønnsaker. Hvis det står feks pasta eller bokhvetebrød på bordet, vil gjerne sønn kun ha det. Men hvis det står kun grønnsaker spiser han gladig store mengder med det. Et eksempel er ovnsstekte gulrøtter med most avokado. Det går ned på høykant hos begge barna, men hvis det også tilbys feks kikerter vil sønn kun ha det. Her hos oss står det derfor ofte bare grønt på bordet, sammen med smakfulle dressinger/sauser, kjerner, nøtter, og avokado.

Raw vegan Ranch-dressing

-1,5 kopp (ca 4 dl) rå cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-saft fra 1/2 sitron
-2-3 ss eple-eddik
-1-2 fedd hvitløk
-en neve fersk dill
-1 ss fersk persille
-havsalt/Himalaya salt
-sort pepper
-ca 2-4 dl vann

Skyll de bløtlagte nøttene godt i rent vann. Blend alle ingrediensene sammen til en glatt dressing. Juster med vann, og smak til med salt og pepper.
Vi spiste dippen med agurk, gulrot, brokkoli, og selleri ♥

God kveld videre, alle sammen.

Mandel-cookies med sjokolade-fyll (vegan happy-body-food!)

HEI dere ♥ Nå er vi på plass hjemme i Vestfold, etter lange reise-timer i går. Turen gikk veldig fint, barna er veldig greie å reise med, men det er jo ikke til å stikke under en stol at det er ganske intenst å underholde to små flere timer både på buss og tog.

Påsken i Valdres har vært så koselig, men det er jammen alltid godt å komme hjem til sitt eget også. Vi kom hjem sent i går kveld, men tror dere ikke barna var klare for å leve livet klokken seks i dag tidlig likevel? Haha, det slår aldri feil :) Uansett har vi hatt en super dag. Først var vi ute et par timer og lekte, før vi dro i lekeland da været ute begynte å bli for kjølig. Og så har resten av dagen gått til bading og stell, utpakking og rydding, middagslaging, og yoga etter at barna var i seng.

20170415_120225-2

I går før vi reiste, bakte jeg en porsjon cookies som vi tok med oss på turen. Jeg har lagt min elsk på cookies bakt av nøttesmør, og ser ingen vits i å lage de på tradisjonelt vis (med mel) når de kan lages  gode uten. Denne gangen ble det seige, akkurat passe søte, mandel-cookies med mørk sjokolade i midten.

20170415_120251-2

6-8 stk

-250 gram mandelsmør (jeg liker Artisana)
-1 ss finmalte linfrø
-4 ss vann
-1 ts vaniljefrø
-1/2 ts havsalt
-3/4 dl kokossukker
-mørk sjokolade til fyll, jeg brukte økologisk 85%

I en stor bakebolle, rør sammen linfrø og vann og la det stå i 15 minutter. Tilsett mandelsmør, vanilje, salt og kokossukker og rør godt. Putt et par sjokolade-ruter i en stor kule av cookie-deig, og flat cookien litt ut slik at sjokoladen ligger i midten. Legg de på et stekebrett, og stek de ved 180 grader i 10-12 minutter. Avkjøl helt før servering.

20170415_120156-2

Med det ønsker jeg dere en fin kveld og fortsatt god påske. I morgen venter jeg venninne-besøk og det gleder jeg meg sånn til.

Skjærtorsdag

God kveld. En rask hilsen fra meg til dere, denne skjærtorsdag-kveld ♥ Jeg håper dere har hatt en fin dag. Jeg har nettopp avsluttet nærmere to herlige timer på yoga-matten min, og nå sitter jeg å ser på Narnia med familien. Jeg liker å se film, egentlig, men synes det er så vanskelig å legge fra meg alt og bare se. Det er jo så mye annet som kan gjøres de timene en film varer. Så nå ordner jeg litt på dataen, mens jeg holder et halvt øye til filmen.

skjær

skjær2
Ønsker dere alle en fin kveld videre ♥

I barnas påskeegg

Tradisjon tro gjemmes barnas påskeegg i hagen på påske-aften, nå på lørdag. Nå som sønn er så stor gleder jeg, og han selvsagt, seg ekstra mye. Det er så gøy nå som han forstår alt, og jeg elsker å se han glede seg over alt han opplever. Lillesøster er også er smart liten berte som løper etter storebror hvor enn han går, så jeg er sikker på at hun også kommer til å synes dette blir stas.

20170412_203905-2

Innholdet til eggene er klart, dog vet jeg ikke hvordan jeg skal få plass til alt ;) Eller, egentlig har jeg bestemt meg for at noe kommer de til å få å kose seg med de neste par dagene (grønnkål-chips og tørkede jordbær), og så kommer resten i eggene på selve påskeaften.  Her er det “godis” av den sunne sorten som gjelder, og jeg tenkte å vise dere hva jeg har kjøpt- kanskje til inspirasjon til noen av dere ♥

Dette får barna mine til påske:

To bokser grønnkål-chips fra Funky Fresh Food. Grønnkål-chips er en stor hit hos oss, og noe begge barna elsker. Pluss at det er supersunt, og noe de kan spise så mye de bare orker av for min del.

Tørket frukt og grønnsaker fra Yum-a-Roos. Disse har jeg bestilt hos Iherb, og er kun laget av økologisk frukt og grønnsaker. Jeg husker sønn hadde dilla på disse for et år eller to siden, men nå har jeg ikke kjøpt det på lenge. Så jeg håper disse faller i smak.

Fryse-tørkede jordbær. Barna her digger disse! 100% jordbær, og kjøpt på Asia-butikk.

Raw sjokolade fra lovingearth. Jeg har ikke smakt akkurat denne, men et par andre fra samme merke. Og de er så gode! Både barna og jeg har vært fra oss av glede når vi har fått tak i de. Denne er kjøpt på Røtter.

Gele-godteri fra Biona. Jeg er litt delt inni meg når det kommer til å det å kjøpe så “ekte godteri” som dette. Men jeg vet sønn synes det er litt morsomt. Han fikk godteri fra samme merket da han gikk julebukk i julen, og det var så stas. Dette er vegansk gele-godteri, og hakket sunnere enn “vanlig” godteri. (Datter får ikke denne, siden hun uansett ikke er så opptatt av hva hun får. Det holder med alt det andre gode :))

20170412_203916-2

Hva gjemmer dere i barnas egg? 

Selv liker jeg jo bare sjokolade når det kommer til slikt som dette, og jeg har både raw is i fryseren og noen plater økologisk kvalitetssjokolade liggende, så det blir mitt påskegodt ♥

Nå er hele familien samlet hjemme hos mams og paps i Valdres. Lillebrødrene mine kom hit i dag, og i kveld har også min onkel vært på middagsbesøk. Det er så koselig! Jeg håper du nyter påske-uken, og fyller den med alt det som gjør deg godt. Vi snakkes senere.

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2017
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930