Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Ny uke, nytt mot

Hei dere ♥ Sist uken var intens. Barna var syke h e l e uken, og jeg kom meg knapt ut av huset. Syke barn er utrolig koselig. De er slappe og kosete, og vil helst kose på sofaen. Men, på det tidspunktet hvor de er for syke til å gjøre mye, men friske nok til at å ligge på sofaen er kjedelig- da er det ikke spesielt koselig lenger. I helgen har jeg vært fortvilet og frustrert, og det har barna også vært. Så, selv om jeg ikke er spesielt fan av barnehage-hverdagen, er det utrolig godt å være tilbake i normal rutine i dag. Barna er i barnehagen, og jeg er på jobb. I morgen har jeg fri, og etter husarbeid (det trengs etter sist uke!) og litt etterlengtet alene-tid, håper jeg å hente de ekstra tidlig. For selv om det var intenst sist uke, lengter jeg allerede etter å ha det hjemme igjen ♥
22jan2-2I helgen bakte jeg havre- og blåbærmuffins til de. Appetiten kom tilbake på lørdag, så jeg har prøvd å gi de mye forskjellig så de har fått fylt opp igjen med mat. Fant oppskriften på supersunne muffins hos Pranava, og gjorde bare et par justeringer selv.

Oppskriften finner dere HER.
22jan-2
Dette endret jeg: jeg brukte eplemos (fra Helios) istedenfor banan, jeg tilsatte 1 ts eple edikk (det hjelper natronen med hevingen), jeg brukte vann istedenfor mandelmelk, og så tilsatte jeg 2 ss smeltet kokosolje for å få i barna litt fett. Muffinsene ble så fine og luftige, så så så fristende ut med litt melis siktet på toppen (økologisk melis finnes fra merket Naturata).
22jan3-2Jeg håper vi alle går en fin uke i møte. Jeg håper å være tilbake i morgen med en ny oppskrift til dere. God mandag!

Syke barn, potet-trykk, golden milk, og markering mot nedslaktingen av ulvene

Hei hei dere. Jeg sitter omtrent fastlåst på sofaen denne uken, med to små barn som begge er syke og varme, og som bare vil ha nærkontakt og kos. Nå er begge på vei til å sovne, og jeg gleder meg til å få laget meg middag, trene og rydde opp.
18jan2-2
Vi kom oss opp fra sofaen tidligere i dag, barna fikk lage bilder med potet-trykk (kom på at jeg gjorde det da jeg var liten, og det var jo så gøy), og så lagde jeg varm kakao til barna og golden milk til meg selv. Det har ikke vært så lett å få i de mat de siste dagene, men heldigvis har de drukket godt med både vann og kokosvann og fersk juice og kakao (kokt med fet kokosmelk), så de har i det minste dekket væske-behovet og fått i seg litt gode næringsstoffer på kjøpet. Jeg tenker å lage gulrotsuppe med ingefær til oss i morgen, og håper de klarer å få i seg det også.
18jan3-2Golden milk, en kopp

-2,5 dl kokosmel (fullfet, på boks)
-1 ts gurkemeie
-1-2 ts råkakao
-1/2 ts kanel
-1/2 ts vaniljefrø
-0-2 ts kokossukker

Rør ingrediensene sammen i en liten kjele. Gi det hele et raskt oppkok, og server.

ulvmarkering-2

For litt siden ble jeg spurt av NOAH om jeg kunne skrive litt om markeringen mot ulvejakten som pågår, som arrangeres førstkommende lørdag. Jeg regner med at alle har fått med seg den grusomme nedslaktingen av norsk ulv som foregår akkurat nå. Jeg blir både flau over Norge, og utrolig sint og lei meg, når jeg tenker på at dette får skje. Jeg kan ikke forstå at Norge kan tillate dette.

Ulvene trenger all den hjelpen de kan få, og på lørdag (20.januar) markeres altså motstanden mot jakten foran Stortinget. Markeringen starter 13.30. Ble med ♥ Les mer på facebook-gruppen HER.

God kveld til dere ♥ Jeg skal komme meg tidlig til sengs, jeg regner med at dette blir en ganske urolig natt.

Sykestue

God kveld dere. Jeg ville bare gi en lite lyd herfra på starten av uken. Jeg har vært hjemme med syk sønn i to dager, og sannsynligvis blir vi hjemme i morgen også. Heldigvis er både lillesøster og meg selv friske, og hun har vært i barnehagen så sønn kan få ro til å bli frisk. Jeg håper på friskere dager snart.
16jan2-216jan-2Ønsker dere alle en fin uke. Vi sees igjen snart.

En fin helg

Hei hei ♥ Jeg ville bare innom på slutten av uken og si hei til dere. Har dere hatt en god helg? Jeg har hatt  fine dager, og kunne ønske helgen kunne vare litt lenger. I går tok vi med barna våre til badeland på Gol, og det var så gøy for alle sammen. Og barna var utslitt og trøtte når vi kom hjem, og det er jo det beste som finnes.

Noen bilder fra dagen i dag. Vi var ute på tur i formiddag, resten av dagen har vi vært inne- ute har det vært iskaldt.
14jan3-214jan6-214jan2-2Vi sees i den nye uken ♥

Det beste taco-kjøttet! (vegansk og 100% planter!)

I dag skal dere få en oppskrift som jeg er så glad for at jeg kom over. Vegansk taco-kjøtt! Hjemmelaget, uten soya-kjøtt, gluten, stivelse og sukker. Faktisk kun laget av tons med grønnsaker, nøtter og krydder ♥
12jan4-2Jeg kan ikke huske sist gang jeg spist taco på vanlig vis. Det er sikkert ti år siden. Men jeg har ofte laget taco-båter med hjertesalat, rått nøtte-kjøtt, og cashew-rømme. Sønn elsker tortillachips med avokado, agurk og stekt mais, og lillesøss liker å smake på det meste. I går laget jeg taco-kjøtt, skjærte opp masse grønnsaker, stekte mais, og kjøpte tortillachips til barna (de har økologiske med havsalt på Coop!), og så hadde vi skikkelig torsdags-taco. Kjøttet kan selvsagt serveres til “vanlig” taco også, med skjell og lefser, og ellers det du ønsker.
12jan-2Til 3-4 personer trenger du:

-1 blomkål
-ca 200 gram sjampinjong
-150 gram pecannøtter eller valnøtter
-en pakke tacokrydder fra Raske Retter, eller annet økologisk tacokrydder
-olivenolje eller kokosolje
-havsalt
12jan2-2

Riv blomkålen med et rivjern. Finhakk sopp og nøtter. Legg blomkål, sopp og nøtter i panna, tilsett litt olje og stek til grønnsakene blir møre og får litt farge. Dryss over tacokrydder, litt havsalt, og kanskje litt ekstra olje og stek videre til det lukter deilig og smaker enda bedre. Server.

Kanskje dette er noe som passer til helgemenyen din!? Jeg håper dere prøver dere på oppskriften, så enkel og så god.
12jan3-2

Nå er det helg, og jeg gleder meg. K kommer og det blir så fint. Jeg håper deres helg blir god også ♥

Sjokoladepudding med raw vaniljekrem (vegansk + good-for-you)

Hei ♥ Som uken flyr! Her har det vært travelt og fint med jobb og barn. I dag har jeg kun undervist yoga og nå har jeg fri, så jeg skal få unna husarbeid og få trent selv. Har dere en fin uke?
11jan-2

I går lagde jeg dette til dessert til meg og barna. Sjokoladepuddingen har jeg delt før, men den er så god at den bør deles igjen. Sammen med hjemmelaget raw vaniljekrem smaker det himmelsk.

Sjokoladepudding: 

-1 boks kokosmelk, fullfet
-3 ss rårørsukker
-1/4 ts fint havsalt
-1/2 dl arrowroot-pulver
-3 ss kakao (jeg brukte råkakao)
-100 gram mørk sjokolade (jeg brukte økologisk 85%)
-1 ts vaniljefrø

Rist boksen med kokosmelk godt før du åpner den opp. Hell 3 dl av melken oppi en kjele, tilsett sukker og havsalt. Rør hele tiden mens du varmer det opp til det så vidt begynner å koke.
Bruk en stavmikser til å mikse resten av kokosmelken sammen med arrowroot og kakao. 
Når blandingen i kjelen så vidt har startet å koke, skru varmen helt ned til laveste temperatur. Ta ut en halv dl og rør dette inn i arrowroot-blandingen. Hell denne blandingen sakte over i kjelen mens du hele tiden rører godt.
Øk temperaturen, og få balndingen til å så vidt koke opp, hele tiden under omrøring. Rør godt i ca et minutt, mens blandingen småkoker og tykner. 
Ta kjelen fra varmen. Rør inn sjokoladen og vanilje, rør til sjokoladen har smeltet. Hell puddingen i porsjonskåler eller en serveringsbolle og sett den i kjøleskapet i noen timer før den serveres.

Raw vaniljekrem:

-100 gram rå cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-1 ts lønnesirup
-1/2 ts vaniljefrø
-vann eller mandelmelk til ønsket konsistens

Skyll nøttene i rent vann og blend de med resten av ingrediensene. Spe på med vann eller mandelmelk til ønsket konsistens. Server kremen med sjokoladepuddingen.

I dag skal vi ha “taco” til middag. Jeg har nemlig funnet verdens beste måte å lage vegansk taco-kjøtt på. Jeg lover å dele det med dere senere, satser på i morgen, for det er så godt. Jeg liker ikke kjøtt-erstatninger (eller dyrekjøtt selvsagt!), med dette kjøttet er 100% plantebasert, og så så godt! Gled dere :) Så lenge ønsker jeg dere en fin dag.

Morgenstemning og skattejakt

Jeg avslutter helgen med å dele noen bilder fra vår veldig koselige, og altfor tidlige, søndagsmorgen ♥ Jeg hadde forberedt en liten skattejakt for barna i går, med flaskepost, skattekart, og en liten kiste med kokosmelk-karameller og et par yummy eart-kjærligheter. Barna var skikkelig med, og koste seg ute i godt over en time i iskaldt vær. Det har virkelig vært k a l d t her de siste dagene, så resten av søndagen har vi faktisk bare vært inne. Da er det ekstra godt å starte dagen med en frisk tur ute.
7jans-27janska-27janskatt-27janskatt2-27janskat-27janskatt1-27janskatt5-27janskatt6-27janskatt7-2God ny uke, til dere alle ♥

Til barna: pannestekt quinoa-brød med tomatsaus

Jeg hopper av glede hver gang barna liker noe nytt som jeg serverer de. Sist helg lagde jeg et pannestekt quinoa-brød til de, og de likte det så godt, og spiste opp hver eneste smule. Jeg laget brødet igjen i dag, og passet på å ta bilder så jeg kan dele det med dere. Husk at selv om jeg merker oppskriften med “til barna”, er den like mye til DEG. Det betyr bare at dette er barnevennlig, i alle fall hjemme hos oss :)

5jan-2

Til mine to bruker jeg:

-2 dl quinoa
-1 dl vann
-1 ss chiafrø
-havsalt
-Provence-urter

-tomatsaus til servering (jeg kjøper enten en økologisk en som jeg varmer opp, eller laget selv av hakkede tomater, hvitløk, olivenolje, Provence-urter, litt kokossukker, havsalt og urtesalt)

Bløtlegg quinoaen i godt med vann i minst 6 timer, eller mer (feks over natten eller mens du er på jobb/skole). Hell bort vannet og skyll quinoaen godt i rent vann helt til du ser at vannet er rent. Bruk en stavmikser til å blende quinoa og 1 dl vann til en glatt røre. Rør inn chiafrø og havsalt, og la røren stå mens du varmer opp ovenen.
Varm opp ovnen til 210 grader. Bruk en jernpanne til å steke brødet i. Smør pannen med litt olje og hell i røren. Dryss over litt urter. Stek i 15 minutter. Ta pannen ut, flipp brødet, og stek videre i 15 minutter. Ta pannen ut. Skjær eller klipp opp brødet i passe stykker, og stek videre på stekeplaten til brødet får litt farge og blir sprøtt på utsiden.
Server varmt med tomatsaus og grønnsaker, eller hva du måtte ønske.

5jan2-2God helg til dere.

Buddha Bowl (raw+vegan)

Raw Buddha Bowl med masse grønt og macadamia-“oste”-ball. 

4jan2-2

Dagens middag er forberedt til barna kommer hjem fra barnehagen om noen timer. Jeg har laget Buddha Bowls til meg selv, og til de små har jeg bakt pitabrød med grov og fin spelt, og skåret opp masse grønnsaker.

Til min Buddha Bowl trenger du:

-spinat, eller andre grønne blader
-agurk
-avokado
-vårløk
-panneristede gresskarkjerner
-sesamfrø
-tahini-dressing
-macadamia-“oste”-ball

Tahini-dressing:

-1 ss tahini
-1 ss sitronsaft
-havsalt
-vann til ønsket konsistens

Macadamia-“oste”-ball:
(2 stk)

-50 gram macadamianøtter, bløtlagt
-100 gram cashewnøtter, bløtlagt
-saft fra 1/4-1/2 sitron
-havsalt
-litt spisskummen
-LITT vann

Skyll de bløtlagte nøttene godt i rent vann. Blend nøttene sammen med sitronsaft, havsalt og litt spisskummen, og så lite vann som mulig. Smak til med havsalt og spisskummen. Form to baller og avkjøl de litt før du serverer de med resten av ingrediensene.

4jan4-2

Hvordan har dere det? I går hadde jeg en travel og veldig morsom dag på jobb, mens i dag har jeg bare undervist i yoga og ellers hatt fri. Jeg har hatt så god energi i dag, og fått gjort så mye husarbeid og opprydning. Jeg har hatt så lyst til å ha en skikkelig nyttårs-oppsrydning, sorte alt av barnas tegninger og kunst, få julegaver på plass, sortere i klær, og bare få system. Det gjør hverdagen så mye enklere. Jeg har fremdeles endel igjen før jeg er ferdig, men det er så godt å være i gang :)
4jan-2
Nå har jeg kost meg med en kopp matcha-te med kokosmelk (nam!) og skal få min egen yoga-trening unna. Jeg håper dere har en fin torsdag ♥

Min start på året

Her i Valdres har vi en hvit start på året. Det er jo så vakkert å se på, men jeg er ikke en veldig stor vinter-person, og jeg gleder meg sånn til lysere tider og mindre klær og styr. Bortsett fra det har det vært en fin start på året. I morgen starer jeg som daglig leder på helsekost-butikken, og det blir utrolig spennende. Det er ikke en fulltidsstilling (og det passer meg helt utmerket), og jeg kommer til å fortsette med yoga og kostveiledning på treningssenteret i tillegg. I morgen er det også første barnehage-dag etter ferien, og jeg får vondt i magen bare av tanken. Altså, jeg skal ikke si at jeg ikke nyter noen timer barnefri hver dag. Men det strider så i mot det jeg tror er sunn og god og naturlig barndom og familieliv, og jeg kunne så ønske vi hadde mulighet til å velge annerledes.
2jan1-22jan2-22jan5-22jan6-22jan-2

I morgen skal dere få en enkel, grønn, sunn og veldig god oppskrift av meg, som står på middags-planen vår i morgen. I kveld ville jeg bare dele noen bilder fra timene vi var ute tidligere i dag ♥ God kveld til dere.

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031