Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Min favoritt akkurat nå: varm sjokolade med ekte sjokolade

God mandag formiddag ♥ Har du hatt en fin helg? Det har jeg. I går var vi på dagstur til Oslo for å besøke noen venner og deres nyfødte lille baby. Det var utrolig koselig, både for meg og barna. Denne uken byr på mange fine dager, jeg har flere avtaler som jeg gleder meg til, først en venninne-date senere i dag. Jeg skal hente sønn tidlig i barnehagen slik at han får bli med- han synes alltid det er gøy å møte venninnene mine som han kjenner godt.

20170123_105051-2

De siste ukene har jeg hatt helt dilla på varm sjokolade laget med ekte sjokolade, og i dag skal dere få oppskriften som jeg har forelsket meg i. Jeg elsker den mørk, og bruker 85% i min. Når jeg lager den til barna bruker jeg lys OmBar (den lyseblå), det er også utrolig godt.

20170120_125531-2

Til en kopp trenger du:

-2 dl kokende vann
-20 gram mørk sjokolade (jeg bruker 85% fra Green&Blacks)
-1-2 ts kokossukker
-1 toppet ts cashewsmør
-1 toppet ts mandelsmør eller kokossmør
-noen dryss vaniljefrø

Blend alle ingrediensene godt sammen med en stavmikser, til du har godt med skum og glatt kakao. Nytes varm ♥

20170120_124045-2

Tiden gå så fort, og jeg skal til barnehagen om under en time allerede. Den tiden skal jeg bruke med min lille blomster-jente på gulvet, hun sitter der og babler og venter på litt selskap- skjønne lille ♥ Vi sees igjen senere. Så lenge håper jeg dere får en fin mandag, alle sammen ♥

Denne helgen

God kveld, kjære dere. Jeg kjenner jeg synes det er litt vanskelig å poste innlegg med bilder av så dårlig kvalitet som de har nå. Jeg håper dere holder det ut frem til livet bringer meg et nytt kamera :) Jeg vil jo gjerne oppdatere her inne, både med glimt fra hverdagen, oppskrifter, og helse-inspirasjon ♥

Har dere en fin helg? Her er det fult hus i helgen, og i dag tok vi med oss barna på lekeland. Det er jammen godt det finnes et sted hvor barna bare kan løpe fra seg i en liten evighet!

PicMonkey Image-17

I morgen skal vi faktisk på dagstur til Oslo, det er virkelig en liten evighet siden vi gjorde det sist. Vi har blitt invitert til noen venner, og det kunne vi jo ikke takke nei til. Jeg har forberedt endel mat som skal tas med, både for å dele og for å sikre at jeg og baran har noe å spise. Jeg gleder meg.

Jeg håper alt bra med alle dere. Nyt helgen videre.

Dagens middag: raw pasta og nydelig dressing med sesam, lime og chili

HEI dere ♥ Hvordan gå det med dere? Nå er jeg tilbake, med ny mobil (eller “ny”- jeg har vært så heldig å få overta en), og så klar for å dele dager og oppskrifter med dere igjen. Kameraet på min nye telefon er ikke spesielt bra, men jeg skal gjøre det beste ut av det. Og jeg er bare så glad for å ha den igjen, for man føler seg jammen litt.. isolert uten den.

Siden sist har jeg stelt syke barn, hvilt når jeg har kunnet, trent yoga på sene kvelder, og endelig i dag har jeg hatt et mer sosialt liv igjen, først med lang gåtur med ei skjønn venninne i nydelig sol, og så med besøk av lillebror i ettermiddag.

I dag vil jeg dele dagens middag med dere. Raw pasta er min favoritt og go-to, og i dag ble det ekstra godt. Jeg blandet “pasta” av squash og rødbete og laget en dressing inspirert av DENNE fra Fully Raw Kristina.

Retten er ment til en person, men dressingen rekker til to eller tre.

20170119_161247-2

-1 squash
-1/2 fersk rødbete

-1/2 vårløk, den grønne delen
-gode neve fersk koriander

-saft fra 1 appelsin
-saft fra 1/2-1 lime
-1/2 vårløk, den hvite delen
-3/4-1 dl tahini
-1/2 ts tørket chili
-noen dryss havsalt

Spiralizer squash og rødbete. Finhakk vårløk og koriander. Bruk en stavmikser, og miks appelsin, lime, vårløk, tahini, chili og havsalt til en glatt dressing. Bland alt godt sammen, og server.

20170119_161235-3

Med det tar jeg kvelden. Jeg håper virkelig at alt er bra med dere. Det er godt å være tilbake, og jeg håper jeg ser dere her inne snart igjen ♥

Update

Hei, kjære dere. Jeg ville bare raskt innom og si at jeg kommer tilbake :) Her har alle i hjemmet vært syke, inkludert meg selv, og nå tror jeg vi endelig er på bedringens vei. Jeg er egentlig helt bra tror jeg, men utslitt av lite søvn og travle dager. K har vært her i helgen, men venninne-besøket måtte jeg avlyst. Heldigvis byr denne uken på flere koselige avtaler, så jeg håper vi våkner friske og uthvilte i morgen.

I helgen fikk også telefonen min seg en skikkelig smell, så akkurat nå er jeg uten mobil. Og uten kamera. Aaah, det er altså det kjedeligste. Det blir derfor en rask pause her på bloggen, men jeg kommer tilbake så snart kamera er på plass. Jeg håper alt er bra med dere ♥ God uke, og god kveld, alle sammen ♥

Sykestue

20170112_141304-2

Herlighet! For en uke dette har vært. To syke små barn som har holdt meg våken både dag og natt. Jeg har lengtet etter en dusj i hele dag, men tror dere ikke jeg måtte løpe ut av dusjen, kliss våt og med håret fult av sjampo, fordi barna våknet for femte gang i kveld!? Jeg vet ikke om jeg skal gråte eller le. Akkurat nå er jeg bare veldig sliten.

Resized_20170112_130528-2-2

Skjønne er de uansett ♥

Uansett, nå er helgen her igjen. Har dere noen planer? Jeg håper barna er friske nok til en tur ut i morgen. Jeg trenger luft, og det tror jeg de gjør også. K kommer hit i helgen, og et venninne-besøk står også på planen. Jeg håper dere holder dere friske og raske ♥

Oppdatering på fredag morgen. Skrev dette i går kveld, men fikk jo aldri postet det fordi barna aldri slo seg til ro. De virker litt bedre i dag, så jeg håper på en liten tur ut, kanskje en tur på biblioteket, og at formen deres blir bedre utover i helgen. God helg dere ♥

Til din firbente bestevenn: supersunn vegansk hunde-treat

God dag, kjære dere. Her har uken startet med mange gjesp, og to halv-syke små kropper. Det er ganske egoistisk, men jeg synes faktisk syke barn er koselig :O De blir så kosete og avslappet, istedenfor å frese rundt som to kinaputter fra morgen til kveld ♥  Jeg hadde sønn hjemme i går, mens i dag er han frisk og rask igjen og tilbake i barnehagen. Jeg har hatt endel å gjøre i dag selv, så det har vært godt å bare ha datter å bære rundt på.

Tidligere i formiddag laget jeg noe jeg aldri har laget før, nemlig hjemmelagede hunde-treats. Jeg har ikke hund selv, men har flere gode venninner som har skjønne firbente venner. Dette brette med sunne hunde-treats skal fordeles på tre venninners hunder, og jeg er så spent på om de faller i smak.

Resized_20170110_130837-2

Viste du at hunder er som mennesker, og fint kan leve på et velbalansert vegansk kosthold (i motsetning til feks katte-dyr som er helt avhengig av animalsk mat i kosten)? Disse treatsene inneholder peanøtter, havre og gulrot, som skal være veldig sunt og velsmakende for hunder. Jeg vet også at matvarer som linser, kikerter, søtpotet og linfrø er mat som hunder setter pris på og som kroppen deres har godt av. Hundene som skal få disse er ikke vegan-hunder altså, men jeg håper og tror de vil falle i smak likevel :)

Resized_20170110_131015-2

Oppskriften jeg brukte måler i ‘cups’. En kopp rommer ca 2,5 dl.

-11/2 kopp speltmel eller annet fint mel
-1/4 kopp havregryn
-1/4 kopp finrevet gulrot
-1/2 kopp økologisk peanøttsmør (laget KUN av peanøtter og litt havsalt)
-1 ts bakepulver
-1/4 – 1/2 kopp vann

Bland alle ingrediensene sammen. Tilsett nok vann til du får en pai-deig-aktig deig som enkelt kan kjevles ut. Kjevl ut. Stikk ut kjeks med en pepperkakeform. Prikk hull i med en gaffel. Stek ved 180 grader i 10 min. Snu kjeksene og stek i 10-15 ekstra. Avkjøl og oppbevar de i en tett boks.

Resized_20170110_131100-2

Nå må jeg løpe! Ønsker dere en fin dag, alle sammen.

Til barna: Super-sjoko-melk (+ hva spiser barna nå?)

  1. Hei dere ♥ Jeg tenkte det var på tide med et lite mat- og barn-innlegg igjen. Som dere som følger meg vet, er nettopp barn og mat noe av det jeg er mest opptatt av.

PicMonkey Image-16

Sunne, friske, sterke og matglade vegan-barn♥

Et par disclaimers føler jeg alltid at jeg må skriver før jeg legger ut innlegg om barn, mat og veganisme:

1. Barna våre spiser vegansk, men er for små til å ta et etisk valg. Selvsagt. Jeg forventer ikke at barna mine vil være veganere for alltid, at de ikke ønsker å “prøve animalsk”, eller at de ikke har behov for å finne sin egen vei. Det er de helt frie til, og jeg kommer til å elske de like høyt, uansett hva de spiser. Eller hva slags andre livsvalg de vil ta i fremtiden. Min “jobb” er å legge grunnlaget, passe på rett ernæring, oppdra de til å være gode mot jorden og de vi deler den med, og å prøve å gjøre et vegansk kosthold så koselig, sosialt og smakfullt jeg kan klare.

2. Jeg dømmer IKKE foreldre som velger å gi barna annen mat enn hva jeg gjør. Virkelig! Jeg tror alle (eller i alle fall de aller, aller fleste) ønsker det aller beste for barna sine, og tar valg på grunnlag av det de tror er det beste for sine små. Jeg tror helhjertet at et plantebasert kosthold er det beste vi kan gi vår egen menneskekropp, og det beste vi kan gjøre for jorden, og da er det naturlig at jeg velger det for mine.

Målet mitt med å dele innlegg om barn og mat er å kunne bidra til å vise litt vei. Vi er faktisk mange som velger vegansk eller et annet ‘spesielt’ kosthold for barna våre. Men mange av oss blitt møtt med mye motgang og press, enten fra helsepersonell/helsesøster, familie og venner, eller media.

Husk at du ikke er alene, så søk støtte og skap nettverk. Oppsøk profesjonelle ernæringsfysiologer, meld deg inn i barnerelaterte vegansider på facebook, søk inspirasjon på you tube og blogger. Og er det noe som helst jeg kan bidra med, så ikke nøl med å kontakte meg (ragnhildnordrum@hotmail.com) ♥

I dag skal dere få oppskriften på en super-sjoko-melk som jeg fant i den nye boken til barna, The Help Youself Cookbook For Kids. Vi virkelig elsker den boken, og sønn elsker å “finne herlige oppskrift i den herlige boken” som han sier ♡ Begge to digger denne drikken og vi har laget den flere ganger i uken som har gått.

Resized_20170108_103216-2

Til storebror og en liten smaksprøve til lillesøster:

-3-4 dadler, bløtlagt i ca 30 min
-1 1/4 dl vann
-25 mandler eller cashewnøtter, bløtlagt i ca 4 timer
-2 toppede ts råkakao
-1 ts hampfrø
-4-5 isbiter

Hell bort bløtvann, og skyll dadler og nøtter i rent vann. Blend alle ingrediensene godt sammen og server.  

Resized_20170108_103056-2

Jeg tenkte også å benytte anledningen til å oppdater dere litt på hvordan barna spiser nå for tiden.

Til sønn som nå er 3 1/2 år, fokuserer jeg på sunn og variert mat. Jeg mener at den sunneste måten vi mennesker kan spise på, er å brukte grønnsaker, frukt og bær som selve hovedmaten, og legge til det vi trenger av sunne fettkilder og proteiner og alle de andre gode sakene. Sønn spiser mye frukt, grønnsaker, ferske juicer, og tørket frukt, men også endel korn-mat, bønner/kikerter, og plenty med  viktig fett, det han ønsker av hjemmelaget sjokolade. Han har blitt så stor, og like viktig som næringen, er det at han koser seg med mat i forskjellige settinger. Hjemme koser han seg med det jeg ser på som supersunn mat, mens når vi var på juleferie i Valdres spiste han mye mer mel/korn-mat enn hva jeg ser på som næringsmessig sunt. Men det tenker jeg er sunt fordi det er koselig for han :) Jeg lage flere runder spelt-foccatia (som han elsker), han spiste ekstremt mye veganske pepperkaker (bakt med spelt , lønnesirup osv), og på lillejuleaften spiste han risgrøt kokt med havremelk. Med andre ord, ikke næringstett mat, men han koste seg sånn, og viste ikke tegn til misnøye med at han ikke fikk det de andre spiste.

Her hjemme ser kostholdet hans annerledes ut, og jeg skrev ned hva han spise på fredag- en dag han var hjemme fra barnehagen, og vi var mye på farten ute. De dagene han er i barnehage er lunsjen alltid korn-basert, og de serverer mye frukt og grønnsaker, grønnsaksupper osv. Alt er hjemmelaget og økologisk i barnehagen han går i ♥

Tidlig på morgenen: masse frukt; eple, passjonsfrukt og morbær
Frokost: nybakte spelt- og havrerundstykker med masse sesamfrø (kalsium ♥) med rapskokos-smør og urtesalt
Out and about: raw-bar (daddel-nøtte-basert), raw sjoko-gojibær, en gulrot
Når vi kom hjem: super-sjoko-melk (som er i dette innlegget) + ovnsstekt gresskar med kokosolje og havsalt
Rett før middag: grønn juice + agurkskiver
Middag: ovnsstekte kikerter med sesamfrø, karri og kokosolje, lettkokt brokkoli + avokado
Kveld: 2 store kopper varm mandelmelk med kanel + mandariner

 Lille datter er nå 10 måneder, og morsmelk er fremdeles hovednæring. Jeg tror på “food before one is only for fun”.

Morsmelk hele dagen! Hovednæring!

Frokost: banan med mandelsmør, passjonsfrukt
Out and about: Noen sjoko-gojibær + morbær,  fruktmos fra Holle 
Når vi kom hjem: super-sjoko-melk (som er i dette innlegget) + ovnsstekt gresskar med kokosolje og havsalt
Rett før middag: grønn juice
Middag: Avokado, lettkokt brokkoli med kokosolje
Kveld: banan

+ et stort antall lettkokte gulrotstaver med litt olivenolje i løpet av dagen

Begge to får tilskudd av omega-3 (alge-basert) og d-vitamin daglig, og jod og B12 hver uke.

Dette ble enn lengre oppdatering enn jeg hadde planlagt, men slik blir det alltid med disse innleggene. Jeg håper de kan være til nytte for noen av dere ♥ Og hvis dere lurer på noe, må dere bare spørre!

Har dere hatt en fin helg? K har vært her i helgen, og vi har hatt syke barn som bare har villet sove og kose. I dag måtte vi komme oss litt ut av huset, så jeg tok med barna på biblioteket i noen timer. Ellers har de bare slappet av, og begge sovnet rett etter fem i ettermiddag. Stakkars små. Jeg håper alt er bra med dere, og at dere er klare for den nye uken. Nyt siste rest av søndagskvelden ♥

GOD HELG

God helg, til dere fra oss. Her i huset er det ganske høyt energi-nivå i dag, og jeg begynner mildt sagt å bli litt sliten. Nå er begge rolige på lekerommet, og jeg satser på at det holder seg slik i et par minutter til- mer tørr jeg ikke å håpe på ;) Senere i dag kommer K hit. Han har vært i Afrika i en liten evighet, men kommer altså hit nå snart.

20170106_151806-2-2

Haha, den roen varte i omtrent 18 sekunder :P Jeg må løpe. Jeg ville bare ønske dere en nydelig helg, alle sammen.

Til den travle hverdagen: energi-boost-sjokolade-Panforte

God kveld, dere ♥ Sent, sent på mandag kveld kom vi tilbake til vårt lille hjem her i Sandefjord. Det var veldig koselig å være på juleferie, men jeg er veldig glad i hverdagen, og synes det er fint å være tilbake også. Både i går og i dag har mye av tiden gått til utpakking og vasking, det er så godt å ha alt “på stell” når den travle hverdagen kommer. I går var vi og så en tur i “åpen barnehage”, og Sofia var på 10-måneders kontroll (og er så frisk og sterk og fin ♥).

Resized_20170104_124447-2

Og nettopp på grunn av travle dager, har jeg et ønske om å bli flinkere til å planlegge mat og måltider og handling i det nye året. Jeg har en tendens til å tenke et måltid og en dag av gangen, og er ikke spesielt flink til å planlegge lenger frem enn det. I det nye året vil jeg bli flinkere til å lage større porsjoner av feks dressinger og sauser (som jeg kan bruke over salater og squash-pasta), skjære opp juice-grønnsaker- og frukt på kvelden (så slipper jeg å stresse med å skjære de opp på morgenen når jeg vil lage morgen-juicen min), og til å ha energi-rike snacks liggende til stunder hvor jeg må løpe ut av døren og ikke har tid til å lage noe.

I dag laget jeg nettopp en stor porsjon energi-rik snacks: Panforte med sjokolade, nøtter og tørket frukt. Veldig mettende, smakfullt, fulle med god næring til kroppen, og de holder seg godt i kjøleskapet i i alle fall et par uker (eller mer).

Resized_20170104_124428-2

Av denne porsjonen fikk jeg 12 store, mektige biter.

-2,5 kopper tørket frukt, jeg brukte fiken og aprikoser
-1 1/4 kopp mandler
-1/2 kopp pistasjnøtter
-1/2 kopp paranøtter
-3-4 ss kokos
-3-4 ss råkakao
-1/2 kopp lønnesirup
-1/2 kopp kokossukker
-2 ss kokosolje
-60 gram mørk sjokolade (jeg brukte økologisk 85%)
-1/3 ts havsalt
-1 ts vaniljefrø

-kokosolje til smøring
-råkakao til pynt

Start med å ovnsriste mandlene og nøttene ved 200 grader i 8-10 minutter, til de har fått litt farge og lukter godt. Avkjøl.
FINhakk mandler, nøtter og tørket frukt (jeg liker det i SMÅ biter!). Bland alt det hakkede sammen med kokos, kakao, havsalt og vanilje. I en kjele gi lønnesirup og kokossukker et oppkok. Ta kjelen fra platen, og rør inn sjokolade og kokosolje. Bland dette med resten av ingrediensene. Smør en rund form med litt kokosolje, og press deigen ned i den. stek ved 175 grader i 30-35 minutter. Avkjøl i noen timer slik at Panforten er helt fast før du skjærer den i stykker som du oppbevarer i kjøleskapet. 

Resized_20170104_124517-2

Jeg håper alt er bra med dere. Her er nettopp kvelds-yogaen avsluttet, det er ro i hjemmet, og jeg skal nyte litt stillhet alene før jeg tar kvelden. Vi sees igjen snart ♥

2017-bli med meg på yoga hver dag

Velkommen 2017!

Et helt nytt år ligger foran oss. Det føles alltid litt spesielt synes jeg. Så mye kan skje på 12 måneder, og ingen aner hvordan de blir. I fjor på denne tiden hadde jeg nettopp begynt å fortelle familie og venner at jeg var gravid igjen, og nå sitter jeg her med verdens nydelige 10 måneder gamle blomster-jente som gir så mye kjærlighet og glede (og som nettopp har begynt å gå! Hun er så flink, og jeg er så stolt!). Min kjekke sønn har blitt et år eldre, og han har fortsatt å utvikle seg til et fantastisk, reflektert, kjærlig, sårbart, og viljesterkt lite menneske som kan sjarmere den hardeste av de harde i senk. Og selv er jeg jo også et år eldre, søvn-deprived som aldri før, fremdeles i min lille baby/barne-boble, og glad for at jeg for hvert år som går, faktisk liker livet mitt bedre og bedre (selv om ikke alt er “perfekt”, og selv om jeg er sliten som bare det!).

Jeg regner med mange av dere har planer og mål for det nye året?! Fortell meg gjerne om det, jeg synes det er så gøy å høre litt fra dere. Selv har jeg både planer og mer løse drømmer, og jeg er spent på hvordan året blir. Jeg er sikker på at det blir et fint og innholdsrikt og lærerikt år!

20170102_101011-2

Dette er tredje året jeg har som mål å trene yoga hver dag. Både 2015 og 2016 besto jeg med glans, og trente yoga hver eneste dag, bortsett fra dagen jeg var på sykehuset og fødte Sofia. Å trene yoga hver dag er det beste, beste, BESTE jeg noen gang har bestemt meg for å gjøre. Det har beriket livet mitt helt enormt, det gir meg en daglig fast “pause” fra alt og alle, det gir meg rom og ro og tid til meg selv. De fleste dager har jeg brukt omtrent en time på matten, men det varierer alt mellom 10 minutter og over 2 timer. Jeg kommer til å fortsette meg yoga hver dag inn i 2017 (og inn i resten av livet. Yoga is her to stay!), og jeg oppfordrer deg til å bli med. Gjør det på dine premisser, med den tiden du har, den kroppen du har, og de målene du har.

I dag er det hjemreise-dag, og jeg og barna tar buss og tog fra Valdres i ettermiddag, og kommer hjem til Sandefjord sent i kveld. Vi har hatt en veldig fin ferie, og nå kjennes hverdagen veldig velkommen.

God dag til dere ♥

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
January 2017
M T W T F S S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031