Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Til barna: frokost-skåler med cashew”yoghurt” og toppings

Barnas favoritt-frokost for tiden!

22okt5

Vi kaller dette “yoghurt”, men det er egentlig en slags tykk, ikke spesielt søt, smoothie, som vi spiser fra skål med masse god topping. Jeg liker å bruke frokosten til å få i barna masse frukt, bær, sunt fett, mineraler og protein fra nøtter og frø, og disse skålene er perfekte til nettopp det. Du kan bruke de bærene du vil, her er jordbær favoritten.

Til mine to bruker jeg:

-80 gram rå/naturelle cashewnøtter (bløtlagt over natten)
-1 ts vaniljefrø
-1 ts lønnesirup
-mini klype fint havsalt
-ca 2 dl frosne jordbær
-mandelmelk til ønsket konsistens

(Når jeg lager dette til oss alle tre, øker jeg nøtter til 120 gram og jordbær til 3 dl)

Toppings som vi liker:

-frysetørka bær (her har vi bringebær)
-hampfrø
-kokos
-morbær med raw sjokolade
-mandler med raw sjokolade

Skyll de bløtlagte nøttene i rent vann. Blend nøttene med vanilje, salt, lønnesirup og jordbær, og spe gradevis på med mandelmelk til ønsket konsistens.
Hell i skåler og topp med alt du vil.

Jeg håper dere har hatt en fin helg. For min del har det vært to utrolig gode dager, og jeg har utrolig nok følt på litt overskudd og det har vært så deilig. Både i går og i dag har vi brukt store deler av dagen ute, og så har vi kost oss inne med tegning, bøker, puslespill, og “kino” på sengen på ettermiddagene. God søndag videre til dere.

Middags-dille: kål-wraps med grønnkål-pesto og avokado

Kål-wraps ♥

20okt4

Det er min store dille for tiden. Det er så godt, og det er noen av det enkleste og raskeste man kan lage til lunsj eller middag. Og så kan man jo fylle kålen med akkurat det man selv ønsker. Min favoritt er denne varianten med pesto og avokado (og spirer, hvis jeg har det liggende). Det er mettende, næringsrikt, og bare utrolig utrolig godt.

20okt3

Pesto:

-6 store grønnkål-blader (fjern den harde stilken i midten)
-1 stor neve basilikum
-1,5 dl valnøtter eller pinjekjerner
-2-4 fedd hvitløk
-ca 1 dl olivenolje, ev mer
-havsalt

Bruk en morter, stavmikser, blender eller food processor, og blend alle ingrediensene godt sammen. Smak til med havsalt, og spe på med olje hvis det trengs. Dette gir endel pesto, så oppbevar resten i et tett glass i kjøleskapet.

Til servering:

-store kål-blader
-avokado
-ev spirer, eller annet du liker

20okt

Med det ønsker jeg dere en fin helg, håper den blir god for dere ♥

Bakedag- barnas favoritt-kanelsnurrer

I dag har vi vært på play-date og kanelsnurr-baking hos ei venninne og sønn- en perfekt måte å bruke fridagen til barna og meg selv ♥

18okt15

Barna mine e l s k e r disse snurrene, og dette er oppskriften jeg alltid bruker. Den gir luftig og godt resultat hver eneste gang.

18okt7

-5 dl vann eller plantemelk (jeg brukte bare vann)
-6 gode ss rapskokos-smør
-1 pakke tørrgjær (bruk økologisk hvis du får tak i, Rapunzel)
-1 1/2 dl sukker (kokossukker eller rårørsukker)
-1/2 ts fint havsalt
-2 ts kardemomme
-1,5 l økologisk hvete- eller speltmel

Fyll:
-5 ss rapskokos-smør, smeltet
-kokossukker eller rårørsukker
-kanel

Lag gjærdeigen: smelt rapskokos over svak varme. Ta det bort fra varmen, og hell over væsken. Avkjøl eller varm litt opp, til du har finger-temperatur. Hell i en stor bakebolle. Dryss over gjæren og et par ss av sukkeret og rør. La det stå i 10 minutter for å aktivere gjæren. Rør inn resten av sukkeret, havsalt og kardemomme. Rør så inn melet, en dl av gangen, til du har en fast deig som lett slipper kantene. Legg over en klede, og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.
Kjevl ut deigen. Smør utover det smeltede smøret, dryss over sukker og masse kanel. Rull sammen deigen og skjær opp i 20-25 snurrer.
Fordel snurrene på et eller to stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-20 minutter- følg med.

18okt 18okt2 18okt5 18okt6 18okt8 18okt14 18okt10

Hello Monday

God ny uke, kjære dere.
16okt16okt2
Har dere noen fine planer for uken? Jeg skal jobbe litt, undervise en time yoga, på onsdag skal barna ha fri og vi får bolle-baking-besøk, og tiden jeg har fri kommer til å gå til yoga, lange gåturer ute, og lange formiddagshviler. Slik må bare livet være akkurat nå.

Ønsker dere alle en fin uke ♥

Raw sjokolade-konfekt med tre lag

I går hadde jeg med meg disse raw sjokolade-konfektene i baby showeren, og jeg hadde med akkurat de samme i bryllupet jeg var i for et par uker siden. De har fått så mye god tilbakemelding, og da vil jeg jo gjerne dele de med dere også ♥

14okt6

Kaken er så mektig, så jeg deler den i små konfektbiter. Bitene har tre lag; mørk brownie-bunn, mild sjokolade-fudge i midten, og på toppen er det en glasur av kjøpt raw sjokolade smeltet med litt kakaosmør ♥

Denne oppskriften gir en stor porsjon, mer enn dobbelt så mye som dere ser på bildet. De holder seg fint i kjøleskap eller fryser.

Bunn:

-3 dl rå/naturelle cashewnøtter
-6 ss råkakao
-1/2 dl cashewsmør eller mandelsmør
-1/2 dl lønnesirup
-1 ts vaniljefrø
-noen klyper fint havsalt

Fyll:

-1 1/4 dl myk kokosolje (myk! ikke smeltet og ikke hard)
-3/4 dl rått cashewsmør (jeg bruker Artisana)
-1 dl lønnesirup
-1 dl råkakao
-1 ts vaniljefrø
-noen klyper fint havsalt

Topp:

-2 lyseblå Ombar-sjokolader (70 gram), eller annen raw eller vegansk sjokolade)
-40 gram kakaosmør

Lag bunnen: Finmal cashewnøtter, og hell de i en stor bolle. Bland inn resten av ingrediensen til bunnen, til du har en passe klissete brownie-deig. Tilsett ev mer nøttesmør/lønnesirup hvis deigen er tørr. Dekk en form med plastfolie, og press deigen ut til en tynn bunn.
Lag fyllet. Pass på at kokosoljen er myk. Et tips er å sette kokosoljen på et litt varmt rom, feks badet; så den får en myk, smørbar konsistens. I en stor bolle, rør sammen kokosoljen, cashewsmør, og lønnesirup til en glatt røre. Rør så inn kakao, vanilje og salt. Smak til med mer kakao eller salt. Smør fyllet over bunnen og sett formen i fryseren til fyllet er hardt og kaldt.
Smelt sjokoladen til toppingen sammen med kakaosmøret over vannbad. Smør det over fyllet (når fyllet er iskaldt!), og sett hele kaken i kjøleskapet i noen timer eller frem til servering. 
Server kaken i små  biter som konfekt, disse er mektige så ikke lag bitene for store. Nyt ♥

14okt7

God søndagskveld videre.

BABY SHOWER

It`s a boy!

14okt11

I dag har jeg vært i baby shower for ei nydelig venninne som venter en liten lillebror i desember. Det var en helt utrolig koselig samling med så søte og imøtekommende jenter (noen kjente jeg fra før, men de fleste var helt nye for meg). Jeg koste meg skikkelig, og kjenner at en dag utenom det vanlige gjorde meg veldig godt. Nå ligger jeg med dyne på sofaen, og håper å få sove noen timer før barna vekker meg.

Her kommer et lite bildedryss fra dagen ♥ Ps. Jeg hadde med raw sjokolade-konfekt med tre lag- oppskriften får dere i morgen ♥

14okt8-214okt714okt914okt1014okt1214okt1314okt14

God lørdagskveld til deg ♥

Best ever-dip med ovnsstekt hvitløk (nesten-raw og rik på omega-3)

God kveld ♥

Jeg er så takknemlig for en utrolig deilig fredag, hvor så mye har blitt gjort og krysset av på min alltid voksende to-do-liste. Og å så få hente glade barn i barnehagen, som bare vil kose seg i armkrokene resten av dagen- ja, da blir det jo bare helt perfekt. Etter middag laget vi “kino” i sengen, med nrkSuper på skjermen, og barna fikk kose seg med frosne druer og raw Ombar-sjokolade. Så koselig.

13okt

Jeg vil bare raskt dele oppskriften på en dip jeg laget i dag, som ble. så. utrolig. god! Som jeg skrev i DETTE innlegget, serverer jeg ofte rene grønnsaks-måltider til barna og meg selv. De er veldig glad i grønnsaker, men står det noe de liker bedre på bordet, spiser de alltid lite grønt. Derfor serverer jeg ofte masse grønt til “forrett” før de får noe “tyngre” til hovedrett. I dag hadde vi denne knallgode dippen sammen med lettkokt brokkoli og avokado-terninger, og barna d i g g e t det. Og det er ikke så rart, denne dippen er virkelig god, og passer perfekt som dip til alle typer grønnsaker. Selv spiste jeg meg mett på masse brokkoli, avokado og dip, mens barna fikk en tomat-bønnegryte etter at de var forsynt på dette.

13okt2

-1 dl valnøtter, bløtlagt i 8-12 timer
-1 dl cashewnøtter, bløtlagt i 8-12 timer
-1 dl hampfrø
-1 helt hode hvitløk
-1 ss kokosolje eller olivenolje
-saft fra 1/4 sitron
-1 ss epleeddik
-havsalt
-sort pepper
-vann

Start med å ovnssteke hvitløken. Jeg skreller alle feddene, og legger de i en liten ildfast form (du kan også pakke de inn i aluminiumsfolie) sammen med en ss olje. Stek de ved 200 grader til de har fått fin gylden farge, ca 10-20 minutter- følg med.
Skyll de bløtlagte nøttene godt i rent vann. Bruk en stavmikser/blender, og blend valnøtter, cashewnøtter, hampfrø, stekt hvitløk og oljen den ligger i, sitronsaft, og epleeddik. Tilsett nok vann til å få mikseren/blenderen til å kjøre, og tilsett mer vann ved behov. Du vil ha en fin dip-konsistens. Smak til med godt med havsalt og pepper. Server med kalde eller varme grønnsaker, eller bruk det som dressing eller pålegg.

Med det ønsker jeg dere en fin helg. Har dere noen koselige planer? Selv gleder jeg meg spesielt til i morgen, det tror jeg blir en veldig fin dag. Jeg deler mer senere. God kveld videre ♥

Mine helseutfordringer, og veien fremover

Hei dere ♥ I dag skal jeg dele noe med dere, som føles både privat, sårt og vanskelig. Jeg har  vurdert frem og tilbake om jeg vil dele det eller ikke. På en side føles det alt for personlig, på den andre siden føler jeg at det bare er bra for meg å gå ut av komfortsonen, og at det eneste som kan skje er at jeg kanskje får høre noen av deres erfaringen.

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men jeg skal prøve å fortelle så sammenhengende og forståelig som mulig.

12okt3

Jeg har over en lang periode nå gått og vært sliten. Som i sliten-sliten. Jeg har fungert i hverdagen, utrolig nok, og klart å ta av meg barna (og virkelig kost meg med de! selv om jeg ofte har gått og dagdrømt om å sovne på gulvet), ta meg av hjemmet, vært aktiv med daglig yoga og mye gåing. Det var først da jeg startet å jobbe igjen at jeg virkelig merket hvor utslitt jeg var. Ikke fordi jobben i seg selv er slitsom, den er bare koselig, men fordi det var dråpen som fikk det til å renne over. Jeg har stått mye på jobb, men gråten i halsen, og trodd at jeg skulle besvime. Og når jeg var mye på jobb, måtte jeg også være våken til sent på kveld for å bli ferdig med alt av husarbeid, matlaging, yoga, og alt som hører med.

For snart en måned siden tok jeg turen til fastlegen min. Jeg ønsket meg noen uker med mindre jobb, for å hente meg inn og sove. Jeg har trodd at jeg har vært utslitt av fire år med lite søvn (lillesøster natt-ammer fremdeles, og sønn våkner alltid mellom fire og seks, så nettene mine er stort sett både urolige og korte), mye ansvar alene, og muligens nærings-mangel etter flere år med sammenhengende amming.

Jeg ble først delvis sykmeldt, og før neste legetime tok jeg blodprøver. Når vi fikk tilbake resultatene på blodprøvene, viste de at alle verdier var fine, men stoffskiftet mitt er dramatisk lavt. Legen min var overrasket over at jeg ikke er fysisk dårligere, for bortsett fra å være ekstremt trøtt har jeg jo klart å leve som før, og hatt lite tid til å hvile. Antagelig har jeg gått med dette over en lang tid, vi tipper at det har gått nedover de siste par årene.

Å få beskjeden om lavt stoffskiftet var både godt og skremmende. Jeg ønsker ikke å gå på medisiner, men å få i gang skjoldbruskkjertelen igjen, slik at kroppen min kan produsere normal mengde hormon igjen. Jeg er ikke 30 år en gang, og godtar rett og slett ikke at et organ i kroppen min bare skal slutte å fungere, og tvinge meg til å gå på medisiner for resten av livet.

Så! Nå er jeg på vei tilbake. Det vil si, jeg leter meg frem til veien tilbake til en kropp som fungerer som den skal. Det er så mye å sette seg inn i. Jeg har allerede startet hos en homopat- og kvante-medisiner med behandling. I tillegg vil jeg gjøre alt jeg kan for å legge et godt grunnlag for kroppen min for å klare å hente seg inn. Jeg har betennelse i kroppen, og ubalanse i flere hormoner, så det er mye som må på stell.

12okt

Kommer jeg til å starte å spise animalsk? Nei! Som sagt hadde jeg helt fine verdier, og det er ikke noe som tilsier at jeg har blitt syk på grunn av kostholdet mitt. Om noe tror jeg kostholdet jeg har har hjulpet kroppen min å holde ut den store belastningen den har båret de siste årene. Likevel er det mange ting i kostholdet mitt jeg vil endre på.

Jeg har i flere å nå spist et kosthold bestående av grønnsaker (både varme og rå), frukt, nøtter, frø, og mye kokosolje, sjokolade, og noe “supermat”.  Dette er mat jeg e l s k e r, og jeg har virkelig følt jeg har funnet “mitt” kosthold. Jeg har ikke spist korn, hvitt sukker, og kunstig søtning på flere år. Kostholdet mitt kommer til å bestå av stort sett det samme som før, men i en lang periode fremover har jeg tenkt å prøve å kutte ut frukt og alle typer søtninger (kokossukker, lønnesirup osv), for å hjelpe kroppen å få ned betennelsen. Jeg kommer også til å øke mengden fett, og få orden på fettsyrebalansen. Nå har jeg spist mye nøtter, og jeg tror jeg vil ha godt av å spise litt mindre av de, og mer frø (spesielt chia, linfrø og hamp), kokos (bruker mye kokosolje allerede, og har nå også kjøpt meg mct-kokosolje), avokado, og alge-basert omegea-3. Dette er litt av et puslespill, og jeg gleder meg til å få litt mer oversikt. I tillegg kommer jeg til å fokusere på jevnt næringsinntak. Det har vært en utfordring de siste årene, det å finne ro og tid til å spise, og prioritere tid til å spise mat selv, ikke bare passe på at barna er gode og mette.

Tilskudd! Selv om ikke legen sa at jeg hadde noen mangler, tror jeg likevel noen flere tilskudd er på sin plass. Jeg kommer til å fortsette med b12-sprøyter (hver 3. måned), øke dosen alge-basert omega-3, øke d-vitamin, og ta jod jevnt. I tillegg kommer jeg til å ta magnesium. Og siden jeg har betennelse i kroppen vil jeg også ta tilskudd av gurkemeie.

Jeg tror det er mange faktorer som har bidratt til situasjonen jeg sitter i nå. Og jeg kommer til å ta valg fremover for å styrke kroppen min. I tillegg til behandling, tett oppfølging med lege, endringer i kost og tilskudd, kommer jeg til å fokusere på alt annet jeg kan gjøre for å hjelpe kroppen. Daglig yoga har jeg stort utbytte av, og lang gåturer i frisk luft prioriteres når barna er i barnehagen. Jeg har sovet 1-3 timer hver formiddag de siste ukene, og kommer til å forsette å sove alt jeg klarer.

Så! Der er jeg nå. Jeg prøver ikke å la meg overvelde, men heller minne meg selv på at kroppen ønsker å være frisk, så lenge den har grunnlaget til å være det. Og da er det ansvaret mitt å legge det grunnlaget.

Jeg hører gjerne fra deg. Har du erfaring med lavt stoffskifte, eller andre hormonelle sykdommer? Har du prøvd alternative måter å bli frisk på, fra denne eller helt andre sykdommer? Del gjerne ♥

Monday

9okt 9okt4

God ny uke, kjære dere. Mine planer for uken å nyte mest mulig tid ute som mulig (i dag gikk jeg en runde jeg aldri har gått før- og jeg tror det er min nye favoritt-runde. Så vakkert!), noe jobb, helsesøster med begge barna i morgen, mye yoga, og i helgen har jeg en veldig koselig avtale som jeg skal fortelle dere mer om siden. Ønsker dere en fin uke i det nydelige høst-været. Vi sees igjen snart ♥

En høst-dag

7okt-3 7okt3-2 7okt4-2 7okt8-2

For en fin lørdag! Vi har gått tur, vært i lekeparken og på biblioteket med ei venninne og hennes sønn, barna har spist gulrotkake– vi har rett og slett bare kost hos, masse ute, og litt inne. Jeg håper du har hatt en fin lørdag også ♥

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031