Archive for October, 2017

Denne uken

Hei hei. Jeg er snart på vei ut døren, i dag har jeg ettermiddags-vakt og yoga-time på treningssenteret. Dagen har bare flydd. Jeg har vært hos legen for å ta nye blodprøver, og er veldig spent på resultatet. Jeg kommer til å fortsette å være delvis sykemeldt fremover, for jeg er så avhengig av hvile og søvn på dagtid. Ellers har jeg trent en lang yoga-økt i dag (nesten to timer- så deilig!), og forberedt endel mat for uken. Det er så godt å ha noe klart i hverdagen.

31okt5-2

Denne uken har jeg tenkt å prøve noe nytt. Vanligvis har barna en fridag fra barnehagen hver uke. Denne uken har jeg tenkt å heller la de ha hver sin fridag. Det er ofte ganske hektisk å skulle underholde begge samtidig, og jeg føler jeg får for lite tid med hver av de. Så i morgen skal sønn ha fri, og på torsdag skal datter ha fri. Og jeg gleder meg skikkelig til litt ordentlig kvalitetstid sammen med de. I morgen har jeg planlagt en liten hobby-dag med sønn. Han er så kreativ, og elsker å tegne og forme. Og det er så fint å bare sitte og prate og lage noe sammen.
31okt2-2
Ellers tenker jeg på om vi skal prøve å få til en Oslo-tur til helgen, men jeg har ikke klart å bestemme meg helt enda. Uansett så ser jeg frem til en fin uke. Jeg håper dere har hatt en god start på uken også. Nå må jeg løpe.

A weekend well spent

29okt10-229okt8-229okt7-229okt3-229okt9-2 29okt6-229okt12-2

Har dere hatt en fin helg?

Sunn Halloween: Spooky edderkopp-cookies

Brrr, creepy.

27okt

I dag lagde jeg disse skumle edderkopp-kjeksene til barna, og gjett om de var populære!?! Begge syntes de var så kule, og ikke minst veldig gode. Selve kjeksen har deilig smak av karamell, og edderkoppene er laget av alltid-god-sjokolade. Lag disse til helgens feiring, jeg tror jeg kan love deg at de blir populære.

6 cookies

-3 dl morbær, FROSSENE
-1/2 dl rå cashewnøtter
-1-2 ss cashewsmør
-2-4 ts yacon sirup
-noen gode dryss vaniljefrø
-noen dryss havsalt

-50 gram raw eller mørk sjokolade (jeg brukte raw Ombar-sjokolade)
-20 gram kakaosmør
-små biter cashewnøtter til øyne

Finmal de kalde morbærene til “mel”. Finmal cashewnøttene. Bland sammen morbær, nøtter, cashewsmør, yacon, vanilje og salt. Smak, og tilsett mer yacon/vanilje/salt hvis det trengs. Form flate kjeks med deigen, og legg de i kjøleskapet.
Smelt sjokolade sammen med kakaosmør over vannbad. Hell noe av sjokoladen i 6 små, runde sjokolade-former og sett formen i kjøleskapet til sjokoladen er hard.
Tegn edderkopp-ben på kjeksene med resten av sjokoladen, og fest en sjokolade-“kropp”  med sjokolade på hver kjeks. Fest små biter av cashewnøtter med litt smeltet sjokolade, og tegn på en sort prikk på øynene. Avkjøl, og server. 

27okt2

God helg, alle sammen.

Sunn Halloween: skumle monster-munner

Dagens lille oppskrift er mer et tips enn en oppskrift. Disse morsomme monster-munnene er nemlig laget av kun tre enkle ingredienser, og lages på en-to-tre. Barna her har spist disse flere ganger den siste uken, og spesielt sønn som er fire år, synes disse er veldig morsomme.

26okt

Eple + mandelsmør + kjerner = en næringsrik, sunn snack eller dessert.

Du trenger:

-grønne eller røde epler
-et “fast” mandelsmør (jeg bruker det fra Monkey)
-pinjekjerner, solsikkefrø eller gresskarkjerner

Alt du gjør er å skjære eplene i litt tynne båter, smør på godt med mandelsmør, og legg på en eple-båt på toppen. Press noen kjerner inn i smøret som skal forestille tenner. Server med det samme. Hvis de skal stå litt, er det lurt å gni en sitron på eple-båtene, og så sette de i kjøleskapet.

I dag er det arbeidsdag og yoga-instruksjon for min del, og utenom det prøver jeg bare å roe helt ned, en lang yoga-økt har blitt trent, endel husarbeid er gjort, og jeg er fornøyd med det. Jeg håper alt er bra med dere også.

Den første snøen

Hei hei ♥

Tirsdag, og jeg synes allerede uken bare flyr forbi :O Mandager har blitt min faste opprydning-etter-helgen-dag, i går fikk jeg også gått en lang tur i høst-været, trent yoga, og sovet i et par timer mens barna var i barnehagen. I dag har den første snøen falt, jeg har vært på behandling hos homopaten jeg går hos, og jobbet et par timer.

24okt2

Snøen minner meg på at julen faktisk nærmer seg, og jeg kan nesten ikke tro at året nærmer seg slutten. Snart skal jeg faktisk dele gavene jeg har kjøpt til barnas adventskalender med dere, og gi dere tips til sunne, miljøvennlige og dyrevennlige gaver. Jeg har kjøpt kalendergaver gjennom året, og kjøpt det aller meste på salg. De får så mye fint, og jeg gleder meg til å dele både med de og dere :)

Før Halloween om noen dager, har jeg lyst til å dele et par sunne oppskrifter til barna som har vært veldig populære her i huset. Vi skal ikke feire Halloween, og jeg kommer ikke til å introdusere den feiringen før de hører om den fra andre barn. Men det er likevel en fin anledning til å lage noen morsomme oppskrifter til de små hottentottene.

Uansett, jeg håper dere har hatt en fin start på uken, vi sees igjen i morgen.

Til barna: frokost-skåler med cashew”yoghurt” og toppings

Barnas favoritt-frokost for tiden!

22okt5

Vi kaller dette “yoghurt”, men det er egentlig en slags tykk, ikke spesielt søt, smoothie, som vi spiser fra skål med masse god topping. Jeg liker å bruke frokosten til å få i barna masse frukt, bær, sunt fett, mineraler og protein fra nøtter og frø, og disse skålene er perfekte til nettopp det. Du kan bruke de bærene du vil, her er jordbær favoritten.

Til mine to bruker jeg:

-80 gram rå/naturelle cashewnøtter (bløtlagt over natten)
-1 ts vaniljefrø
-1 ts lønnesirup
-mini klype fint havsalt
-ca 2 dl frosne jordbær
-mandelmelk til ønsket konsistens

(Når jeg lager dette til oss alle tre, øker jeg nøtter til 120 gram og jordbær til 3 dl)

Toppings som vi liker:

-frysetørka bær (her har vi bringebær)
-hampfrø
-kokos
-morbær med raw sjokolade
-mandler med raw sjokolade

Skyll de bløtlagte nøttene i rent vann. Blend nøttene med vanilje, salt, lønnesirup og jordbær, og spe gradevis på med mandelmelk til ønsket konsistens.
Hell i skåler og topp med alt du vil.

Jeg håper dere har hatt en fin helg. For min del har det vært to utrolig gode dager, og jeg har utrolig nok følt på litt overskudd og det har vært så deilig. Både i går og i dag har vi brukt store deler av dagen ute, og så har vi kost oss inne med tegning, bøker, puslespill, og “kino” på sengen på ettermiddagene. God søndag videre til dere.

Middags-dille: kål-wraps med grønnkål-pesto og avokado

Kål-wraps ♥

20okt4

Det er min store dille for tiden. Det er så godt, og det er noen av det enkleste og raskeste man kan lage til lunsj eller middag. Og så kan man jo fylle kålen med akkurat det man selv ønsker. Min favoritt er denne varianten med pesto og avokado (og spirer, hvis jeg har det liggende). Det er mettende, næringsrikt, og bare utrolig utrolig godt.

20okt3

Pesto:

-6 store grønnkål-blader (fjern den harde stilken i midten)
-1 stor neve basilikum
-1,5 dl valnøtter eller pinjekjerner
-2-4 fedd hvitløk
-ca 1 dl olivenolje, ev mer
-havsalt

Bruk en morter, stavmikser, blender eller food processor, og blend alle ingrediensene godt sammen. Smak til med havsalt, og spe på med olje hvis det trengs. Dette gir endel pesto, så oppbevar resten i et tett glass i kjøleskapet.

Til servering:

-store kål-blader
-avokado
-ev spirer, eller annet du liker

20okt

Med det ønsker jeg dere en fin helg, håper den blir god for dere ♥

Bakedag- barnas favoritt-kanelsnurrer

I dag har vi vært på play-date og kanelsnurr-baking hos ei venninne og sønn- en perfekt måte å bruke fridagen til barna og meg selv ♥

18okt15

Barna mine e l s k e r disse snurrene, og dette er oppskriften jeg alltid bruker. Den gir luftig og godt resultat hver eneste gang.

18okt7

-5 dl vann eller plantemelk (jeg brukte bare vann)
-6 gode ss rapskokos-smør
-1 pakke tørrgjær (bruk økologisk hvis du får tak i, Rapunzel)
-1 1/2 dl sukker (kokossukker eller rårørsukker)
-1/2 ts fint havsalt
-2 ts kardemomme
-1,5 l økologisk hvete- eller speltmel

Fyll:
-5 ss rapskokos-smør, smeltet
-kokossukker eller rårørsukker
-kanel

Lag gjærdeigen: smelt rapskokos over svak varme. Ta det bort fra varmen, og hell over væsken. Avkjøl eller varm litt opp, til du har finger-temperatur. Hell i en stor bakebolle. Dryss over gjæren og et par ss av sukkeret og rør. La det stå i 10 minutter for å aktivere gjæren. Rør inn resten av sukkeret, havsalt og kardemomme. Rør så inn melet, en dl av gangen, til du har en fast deig som lett slipper kantene. Legg over en klede, og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.
Kjevl ut deigen. Smør utover det smeltede smøret, dryss over sukker og masse kanel. Rull sammen deigen og skjær opp i 20-25 snurrer.
Fordel snurrene på et eller to stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-20 minutter- følg med.

18okt 18okt2 18okt518okt16 18okt6 18okt8 18okt14 18okt10

Hello Monday

God ny uke, kjære dere.
16okt16okt2
Har dere noen fine planer for uken? Jeg skal jobbe litt, undervise en time yoga, på onsdag skal barna ha fri og vi får bolle-baking-besøk, og tiden jeg har fri kommer til å gå til yoga, lange gåturer ute, og lange formiddagshviler. Slik må bare livet være akkurat nå.

Ønsker dere alle en fin uke ♥

Raw sjokolade-konfekt med tre lag

I går hadde jeg med meg disse raw sjokolade-konfektene i baby showeren, og jeg hadde med akkurat de samme i bryllupet jeg var i for et par uker siden. De har fått så mye god tilbakemelding, og da vil jeg jo gjerne dele de med dere også ♥

14okt6

Kaken er så mektig, så jeg deler den i små konfektbiter. Bitene har tre lag; mørk brownie-bunn, mild sjokolade-fudge i midten, og på toppen er det en glasur av kjøpt raw sjokolade smeltet med litt kakaosmør ♥

Denne oppskriften gir en stor porsjon, mer enn dobbelt så mye som dere ser på bildet. De holder seg fint i kjøleskap eller fryser.

Bunn:

-3 dl rå/naturelle cashewnøtter
-6 ss råkakao
-1/2 dl cashewsmør eller mandelsmør
-1/2 dl lønnesirup
-1 ts vaniljefrø
-noen klyper fint havsalt

Fyll:

-1 1/4 dl myk kokosolje (myk! ikke smeltet og ikke hard)
-3/4 dl rått cashewsmør (jeg bruker Artisana)
-1 dl lønnesirup
-1 dl råkakao
-1 ts vaniljefrø
-noen klyper fint havsalt

Topp:

-2 lyseblå Ombar-sjokolader (70 gram), eller annen raw eller vegansk sjokolade)
-40 gram kakaosmør

Lag bunnen: Finmal cashewnøtter, og hell de i en stor bolle. Bland inn resten av ingrediensen til bunnen, til du har en passe klissete brownie-deig. Tilsett ev mer nøttesmør/lønnesirup hvis deigen er tørr. Dekk en form med plastfolie, og press deigen ut til en tynn bunn.
Lag fyllet. Pass på at kokosoljen er myk. Et tips er å sette kokosoljen på et litt varmt rom, feks badet; så den får en myk, smørbar konsistens. I en stor bolle, rør sammen kokosoljen, cashewsmør, og lønnesirup til en glatt røre. Rør så inn kakao, vanilje og salt. Smak til med mer kakao eller salt. Smør fyllet over bunnen og sett formen i fryseren til fyllet er hardt og kaldt.
Smelt sjokoladen til toppingen sammen med kakaosmøret over vannbad. Smør det over fyllet (når fyllet er iskaldt!), og sett hele kaken i kjøleskapet i noen timer eller frem til servering. 
Server kaken i små  biter som konfekt, disse er mektige så ikke lag bitene for store. Nyt ♥

14okt7

God søndagskveld videre.

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
October 2017
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031