Archive for February 27th, 2014

Mamma og pappas veganske erfaringer, og oppskrifter fra uken

God kveld dere. Mamma og pappa har fremdeles en dag igjen som veganere, men jeg skriver om deres erfaringer allerede i kveld siden jeg ikke vet om jeg rekker i morgen.

Så. Hvordan har det gått med de to veganer-spirene? For det første må jeg bare si jeg at synes det var så gøy at de ble med på denne uken. Pappa gjennomfører med glans, og har vært 100% veganer hele uken. Mamma syntes det ble for vanskelig på jobb dessverre, og savnet å spise sammen med barna og kollegaene (hun jobber i barnehage), så hun falt av lasset allerede på dag fire (haha, og med hennes egne ord; hun er litt lat og har ikke kampvilje på dette området ;)). Hun har fortsatt å være veganer her hjemme, men spist ost og annet animalsk til lunsj.

Jeg skriver menyen og noen av oppskriftene jeg har brukt under, men tenkte først å dele det de selv har sagt om uken som har gått:

Mamma: De første tre dagene gikk veldig fint. Men på dag fire begynte hun å spise brød med animalsk pålegg igjen til lunsj på jobb. For mamma var lunsjen det vanskelige måltidet, mens de andre måltidene som har blitt spist hjemme har gått greit.
Hun har følt seg litt annerledes mett, det har liksom vært noe som har manglet, synes hun. Hun har likevel likt maten, og synes det har vært mange spennende smaker.
Dessuten har hun likt å komme hjem til ferdig middag hver dag, og slippe å stå for matlagingen :)
Mamma har savnet friheten til å spise det hun vil uten å tenke mer over det, men hun har likt å føle seg mer sunn.
Mammas favoritter gjennom uken har vært den varme quinoasalaten, søtpotetsuppen, knekkebrødene, smoothies, og ikke minst banan-popsene de fikk til dessert på tirsdag.

Pappa: De første dagene føltes det uvant i kroppen. Han følte seg lett mett, men mettheten varte likevel. Han syntes ikke det hadde vært vanskelig å fortsette, men har savnet friheten til å ta seg en matbit fra kjøleskapet uten å tenke noe over det. Han har både savnet meieriprodukter og fisk, og av og til kjøtt. Selv uten disse matvarene har han syntes maten han har fått servert har vært både variert og god.
Pappa syntes det var gøy å se at det faktisk gikk ann å spise kun vegansk en uke. Han har en drøm om å dyrke det meste av maten selv, og da syntes han det var ekstra gøy å finne ut at quinoa kan dyrkes i Norge- det er nemlig hans nye favoritt.
Det han likte best å få servert var en varm quinoasalat og quinoa-pizza, og rå sjokolade er alltid topp.
pannekaker-w580-h580Søndagsfrokost med havrepannekaker og frukt, og middagen samme dag; raw tabbouleh, Baba Ganoush og hummus.

UKESMENY:

Frokoster:
De har fått servert både havrepannekaker og bokhvetegrøt, men på de fleste dagene har mamma spist havregrøt og pappa spist mandler.

Lunsjer:
Mamma har som sagt spist brød med animalsk pålegg på jobb, mens pappa har spist veganske salater

Middager:
Lørdag: Quinoa”pizza” og salat
Søndag: Raw Tabbouleh-salat, Baba Ganoush og hummus
Mandag: Søtpotetsuppe med spinat og karri-kikerter
Tirsdag: Varm quinoasalat, kokt brokkoli
Onsdag: Enkel pannerett med kikerter, guacemole, et litt mislykket maisbrød og kokt brokkoli
Torsdag: Tomatsuppe med linser, og havrepannekaker med blåbær
pizza-w580-h580Lørdagspizzaen, med quinoabunn og toppet med pesto og sopp.

Quinoa”pizza”, 2 personer

-2,5 dl quinoa
-5 dl vann
-litt Himalaya/havsalt
-1 ss olivenolje

-en liten basilikumsplante
-2 never valnøtter eller pinjekjerner
-2 fedd hvitløk
-olivenolje

-ca 10 aromasopp
-litt olivenolje, Himalaya/havsalt og pepper

Start med å koke quinoaen. Jeg bløtla den først, og skylte så godt av vannet. Kok quinoaen opp med 5 dl vann, og kok så lenge som det står på pakken. Rør inn olivenolje og litt salt, og la quinoaen bli kald.
Press quinoaen ut på et stekebrett dekt med bakepapir til du har en bunn med ca 1,5 cm tykkelse. Forstek bunnen i ca 10 minutter ved 200 grader.
Lag pestoen ved å knuse alle ingrediensene sammen i en morter, blender eller med en stavmikser. Bruk nok olivenolje til du får en passe tykk pesto. Smør pestoen over quinoabunnen.
Skjær soppen opp i skriver og dekk hele pizzaen med sopp. Drypp over litt olje, litt salt og pepper. Stek pizzaen ved 200 grader i 10-15 minutter. Server med salat.

Søtpotetsuppe med karri-kikerter, 3 personer:

-3 store søtpoteter
-vann
-1 ss kokosolje
-noen dryss Himalaya/havsalt

-en halv pakke fersk spinat
-1 ss kokosolje

-1 bok hermetiske kikerter eller hjemmekokte kikerter
-1,5-2 ss karri-1 ss kokosblomstsukker
-1/2 ts Himalaya/havsalt
-2 ss raps/kokosolje

Skrell søtpotetene og skjær de opp i terninger. Legg søtpotetene i en kjele, hell over vann slik at det dekker potetene. Kok opp, og la potetene koke til de er møre. Bruk en stavmikser og blend til du har en glatt suppe. Smelt inn en skje kokosolje, og smal til med salt.
Lag karri-kikertene. Skyll kikertene godt, og hell bort alt vann. Rør inn karri, kokosblomstsukker, salt og olje. Spre kikertene på et stekebrett med bakepapir, og stek de ved 200 grader i 15-20 minutter.
Rett før servering, smelt en skje kokosolje i en panne. Fres spinaten i pannen til den faller sammen.
Server suppen med spinat og kikertene.

Varm quinoasalat, nok til 2 personer:
Dette var både mamma og pappa sin middagsfavoritt, men jeg glemte helt å ta bildet. Jeg fikk inspirasjon av min alltid like koselige leser, Hanne, til å lage denne.

-2,5 dl quinoa
-1 fedd hvitløk, finhakket
-1/2 pakke fersk spinat
-3 never cashewnøtter
-olivenolje
-Himalaya/havsalt
-1 avokado
-litt hakket rødløk

Legg quinoaen til bløte i vann, skyll godt og hell bort bløtevannet. Legg quinoaen i en kjele sammen med finhakket hvitløk, hell over 5 dl ferskt vann og kok så lenge det står på pakken. Legg over spinaten, rør med en gaffel, og la spinaten bli varm og falle sammen. Tilsett cashewnøtter, og drypp over en skje eller to med olje. La alt bli varmt. Dryss over salt.
Server quinoaen varm med avokadoskiver og finhakket rødløk over.

Havrepannekaker, 2 personer:
Disse er inspirert av bokhvetepannekakene til The Raw Food Sisters

-2,5 dl havremel (jeg malte mitt selv, bare kjør havregryn i blenderen)
-1 banan
-2 ss knuste linfrø
-1 ts bakepulver
-en liten klype Himalaya/havsalt
-ca 2 dl mandelmelk, eller mer
-kokosolje til steking

I blenderen, kjør bananen og mandelmelk til en glatt “melk”. I en bolle, rør sammen havremel, linfrø, bakepulver og salt. Tilsett bananmelken, og rør godt. Tilsett mer mandelmelk hvis røren er for tykk. Stek små pannekaker i kokosolje.
Mamma og pappa fikk sine servert med nøttesmør, blåbær blendet med et par dadler, og frukt ved siden av.
suppe-w580-h580Suppemiddager: søtpotetsuppe med spinat og karri-kikerter, og tomatsuppe med linser og havrepannekaker med blåbær.

Hva synes dere? Flinke foreldre, sant? :D I kveld fikk de også se Smaken Av Hund, og den gjorde virkelig inntrykk på dem. Filmen kan sees oppdelt på You Tube, og jeg kan ikke annet enn å varmt anbefale den.

Nå er det langt over sengetid for meg, kjenner jeg. Jeg håper alt er bra med alle dere. God uke videre.

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
February 2014
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728