Mamma og pappas veganske erfaringer, og oppskrifter fra uken

God kveld dere. Mamma og pappa har fremdeles en dag igjen som veganere, men jeg skriver om deres erfaringer allerede i kveld siden jeg ikke vet om jeg rekker i morgen.

Så. Hvordan har det gått med de to veganer-spirene? For det første må jeg bare si jeg at synes det var så gøy at de ble med på denne uken. Pappa gjennomfører med glans, og har vært 100% veganer hele uken. Mamma syntes det ble for vanskelig på jobb dessverre, og savnet å spise sammen med barna og kollegaene (hun jobber i barnehage), så hun falt av lasset allerede på dag fire (haha, og med hennes egne ord; hun er litt lat og har ikke kampvilje på dette området ;)). Hun har fortsatt å være veganer her hjemme, men spist ost og annet animalsk til lunsj.

Jeg skriver menyen og noen av oppskriftene jeg har brukt under, men tenkte først å dele det de selv har sagt om uken som har gått:

Mamma: De første tre dagene gikk veldig fint. Men på dag fire begynte hun å spise brød med animalsk pålegg igjen til lunsj på jobb. For mamma var lunsjen det vanskelige måltidet, mens de andre måltidene som har blitt spist hjemme har gått greit.
Hun har følt seg litt annerledes mett, det har liksom vært noe som har manglet, synes hun. Hun har likevel likt maten, og synes det har vært mange spennende smaker.
Dessuten har hun likt å komme hjem til ferdig middag hver dag, og slippe å stå for matlagingen :)
Mamma har savnet friheten til å spise det hun vil uten å tenke mer over det, men hun har likt å føle seg mer sunn.
Mammas favoritter gjennom uken har vært den varme quinoasalaten, søtpotetsuppen, knekkebrødene, smoothies, og ikke minst banan-popsene de fikk til dessert på tirsdag.

Pappa: De første dagene føltes det uvant i kroppen. Han følte seg lett mett, men mettheten varte likevel. Han syntes ikke det hadde vært vanskelig å fortsette, men har savnet friheten til å ta seg en matbit fra kjøleskapet uten å tenke noe over det. Han har både savnet meieriprodukter og fisk, og av og til kjøtt. Selv uten disse matvarene har han syntes maten han har fått servert har vært både variert og god.
Pappa syntes det var gøy å se at det faktisk gikk ann å spise kun vegansk en uke. Han har en drøm om å dyrke det meste av maten selv, og da syntes han det var ekstra gøy å finne ut at quinoa kan dyrkes i Norge- det er nemlig hans nye favoritt.
Det han likte best å få servert var en varm quinoasalat og quinoa-pizza, og rå sjokolade er alltid topp.
pannekaker-w580-h580Søndagsfrokost med havrepannekaker og frukt, og middagen samme dag; raw tabbouleh, Baba Ganoush og hummus.

UKESMENY:

Frokoster:
De har fått servert både havrepannekaker og bokhvetegrøt, men på de fleste dagene har mamma spist havregrøt og pappa spist mandler.

Lunsjer:
Mamma har som sagt spist brød med animalsk pålegg på jobb, mens pappa har spist veganske salater

Middager:
Lørdag: Quinoa”pizza” og salat
Søndag: Raw Tabbouleh-salat, Baba Ganoush og hummus
Mandag: Søtpotetsuppe med spinat og karri-kikerter
Tirsdag: Varm quinoasalat, kokt brokkoli
Onsdag: Enkel pannerett med kikerter, guacemole, et litt mislykket maisbrød og kokt brokkoli
Torsdag: Tomatsuppe med linser, og havrepannekaker med blåbær
pizza-w580-h580Lørdagspizzaen, med quinoabunn og toppet med pesto og sopp.

Quinoa”pizza”, 2 personer

-2,5 dl quinoa
-5 dl vann
-litt Himalaya/havsalt
-1 ss olivenolje

-en liten basilikumsplante
-2 never valnøtter eller pinjekjerner
-2 fedd hvitløk
-olivenolje

-ca 10 aromasopp
-litt olivenolje, Himalaya/havsalt og pepper

Start med å koke quinoaen. Jeg bløtla den først, og skylte så godt av vannet. Kok quinoaen opp med 5 dl vann, og kok så lenge som det står på pakken. Rør inn olivenolje og litt salt, og la quinoaen bli kald.
Press quinoaen ut på et stekebrett dekt med bakepapir til du har en bunn med ca 1,5 cm tykkelse. Forstek bunnen i ca 10 minutter ved 200 grader.
Lag pestoen ved å knuse alle ingrediensene sammen i en morter, blender eller med en stavmikser. Bruk nok olivenolje til du får en passe tykk pesto. Smør pestoen over quinoabunnen.
Skjær soppen opp i skriver og dekk hele pizzaen med sopp. Drypp over litt olje, litt salt og pepper. Stek pizzaen ved 200 grader i 10-15 minutter. Server med salat.

Søtpotetsuppe med karri-kikerter, 3 personer:

-3 store søtpoteter
-vann
-1 ss kokosolje
-noen dryss Himalaya/havsalt

-en halv pakke fersk spinat
-1 ss kokosolje

-1 bok hermetiske kikerter eller hjemmekokte kikerter
-1,5-2 ss karri-1 ss kokosblomstsukker
-1/2 ts Himalaya/havsalt
-2 ss raps/kokosolje

Skrell søtpotetene og skjær de opp i terninger. Legg søtpotetene i en kjele, hell over vann slik at det dekker potetene. Kok opp, og la potetene koke til de er møre. Bruk en stavmikser og blend til du har en glatt suppe. Smelt inn en skje kokosolje, og smal til med salt.
Lag karri-kikertene. Skyll kikertene godt, og hell bort alt vann. Rør inn karri, kokosblomstsukker, salt og olje. Spre kikertene på et stekebrett med bakepapir, og stek de ved 200 grader i 15-20 minutter.
Rett før servering, smelt en skje kokosolje i en panne. Fres spinaten i pannen til den faller sammen.
Server suppen med spinat og kikertene.

Varm quinoasalat, nok til 2 personer:
Dette var både mamma og pappa sin middagsfavoritt, men jeg glemte helt å ta bildet. Jeg fikk inspirasjon av min alltid like koselige leser, Hanne, til å lage denne.

-2,5 dl quinoa
-1 fedd hvitløk, finhakket
-1/2 pakke fersk spinat
-3 never cashewnøtter
-olivenolje
-Himalaya/havsalt
-1 avokado
-litt hakket rødløk

Legg quinoaen til bløte i vann, skyll godt og hell bort bløtevannet. Legg quinoaen i en kjele sammen med finhakket hvitløk, hell over 5 dl ferskt vann og kok så lenge det står på pakken. Legg over spinaten, rør med en gaffel, og la spinaten bli varm og falle sammen. Tilsett cashewnøtter, og drypp over en skje eller to med olje. La alt bli varmt. Dryss over salt.
Server quinoaen varm med avokadoskiver og finhakket rødløk over.

Havrepannekaker, 2 personer:
Disse er inspirert av bokhvetepannekakene til The Raw Food Sisters

-2,5 dl havremel (jeg malte mitt selv, bare kjør havregryn i blenderen)
-1 banan
-2 ss knuste linfrø
-1 ts bakepulver
-en liten klype Himalaya/havsalt
-ca 2 dl mandelmelk, eller mer
-kokosolje til steking

I blenderen, kjør bananen og mandelmelk til en glatt “melk”. I en bolle, rør sammen havremel, linfrø, bakepulver og salt. Tilsett bananmelken, og rør godt. Tilsett mer mandelmelk hvis røren er for tykk. Stek små pannekaker i kokosolje.
Mamma og pappa fikk sine servert med nøttesmør, blåbær blendet med et par dadler, og frukt ved siden av.
suppe-w580-h580Suppemiddager: søtpotetsuppe med spinat og karri-kikerter, og tomatsuppe med linser og havrepannekaker med blåbær.

Hva synes dere? Flinke foreldre, sant? :D I kveld fikk de også se Smaken Av Hund, og den gjorde virkelig inntrykk på dem. Filmen kan sees oppdelt på You Tube, og jeg kan ikke annet enn å varmt anbefale den.

Nå er det langt over sengetid for meg, kjenner jeg. Jeg håper alt er bra med alle dere. God uke videre.

6 Responses to “Mamma og pappas veganske erfaringer, og oppskrifter fra uken”

  • Vad kul att höra vad dina föräldrar tyckte om att vara veganer! Kan förstå att det inte är lätt på jobbet, eller särskilt om man jobbar i skolan/barnehagen och äter med barnen och så. Det blir ju mer förberedelser särskilt om man inte är van eller super motiverad. Men vad kul att höra om deras tankar :) Det är kul när vi lagat vegansk mat till våra föräldrar så säger de att de får en helt annan mättnad, en lättare känsla som ändå varar i flera timmar. Lite kul! Alla recept låter jättegoda. Mums!

    • Ragnhild Nordrum:

      Ja, jeg tror nok det, at hvis man skal være veganer må man ha en indre motivasjon for det. Det hjelper ikke bare at dattera er veldig motivert på deres vegne ;) Pappa klarte seg fint da, og jeg synes mamma også var flink, hun lever jo vanligvis på ost og brød. Håper de inkluderer med vegansk iallefall, og kutter ned på det animalske. Det hadde vært så fint :)

  • Inger:

    Takk for oppskrifter! Så morsomt å høre dine foreldres erfaringer. Jeg tror det er vanskelig å kutte animalske produkter helt ut når man har vært vant til det hele livet, men bare det å redusere mengden samt være bevist på velge de der dyr har hatt det bra hjelper jo mye for dyrevelferd og miljø. Selv har jeg prøvd å være både veganer og vegetar men kroppen min ble syk av det. Jeg har en sykdom som gjør at kroppen min ikke tar til seg næring godt nok og når jeg kuttet ut animalske produkter så sluttet den helt å ta til seg næring, selv om kostholdhjelp og erstatningsprodukter. Men jeg spiser fortsatt vegansk/vegatar flere ganger i uken:) Det er så mye god mat. Her jeg bor har man et økologisk fødevarefelleskap så hver uke får jeg en stor pose grønnsaker der jeg blir utfordret til å tenke nytt. Sist fikk jeg lilla gulrøtter! Suppen ble mørk lilla:D Morsomt! Nå sitter jeg med 1 kg rødbetter jeg må finne inspirasjon til. Jeg skulle ønske folk ble litt mer beviste på hvor mye god vegansk mat som finnes og at salat ikke trenger å bestå av isbergsalat, tomat og mais på boks (grøss). Da er det jo godt de kan gå til sider som dine å finne inspirasjon:)
    Har du noe tips til et bra sted å kjøpe kakaosmør fra et EU nettsted (altså ikke norsk, og ikke amerikansk) ?

    • Ragnhild Nordrum:

      Så koselig kommentar fra deg Inger, synes det er så spennende å lese høre andres tanker om temaet. Så utrolig kjedelig å bli syk av å unngå animalsk! Men så fint å høre at du er bevist likevel. Som du sier, er det det viktigste. Jeg vet jo at de aller fleste ikke har lyst til å kutte helt ut animalsk, men klarer man å kutte drastisk ned og fokusere å hvor man handler produktene gjør man en kjempejobb for både dyr og miljø og helsen. Og jeg tror det virker mer overkommelig for folk flest også.
      Så spennende å få overraskelsesposer med grønnsaker :D Super måte å bli mer kreativ på! Skulle hatt det slik selv også, jeg kjører meg så ofte fast med de samme grønnsakene igjen og igjen.

      Ang kakaosmør: det billigste er selvsagt Iherb, men det er jo amerikansk. Har du bestilt fra Viva Pure før? Det er britisk og harveldig fine produkter.Eller hva med Goji King?

  • Inger:

    Det finnes Oslo Kooperativ også for når du flytter tilbake: http://kooperativet.no/ De har for tiden venteliste. Av og til har de visstnok egg i posene. Hvorfor vet jeg ikke, men de har kanskje ikke så mange veganske medlemmer. Jeg bor i Danmark (der ideen er inspirert av) og her har de eggene i løssalg. Det er utrolig deilig med en pose økologiske grønnsaker. Bra for kroppen å spise sesongbasert også. Og så får jeg mye rart jeg aldri har spist før som redikkskudd planter og erteskudd planter. Men noen ganger synes jeg det er vanskelig å finne ut hva jeg skal lage. Her er det mye kål som jeg ikke er så glad i og akkurat nå har jeg rødkål, savoykål og en gigantisk hvitkål i kjøleskapet. Så nå skal jeg lage en stor indisk kålrett og fryse ned:) Neste uke er det heldigvis ikke kål, men jeg begynner å få mer potet og epler enn jeg klarer å spise! Skulle ønske jeg hadde en større fryser en halv hylle jeg har i kollektivet.

    Har aldri bestilt fra Viva Pure. Takk! Skal sjekke det ut. I Danmark er tollgrensen 80 kroner for ting utenfor EU. Til gjengjeld kan man bestille tollfritt innenfor EU, men dessverre kan jeg ikke bestille fra Iherb lengre:( Goji King bestilte jeg for lenge siden men da var jeg ikke så fornøyd. Det er riktignok mange år siden så skal sjekke de ut igjen.

    Ha en fin uke!

  • For et gøyt lite oppdrag! Skulle ønske jeg også kunne spise vegansk, men har merket på kroppen at det ikke var ideelt for meg, dessverre, har hatt en del helseplager over de siste par årene. MEN jeg elsker vegansk mat, og kokkelerer gjerne opp vegetariske retter til middag. Det handler vel kun om hvor informert man er, og det skulle nok godt, jeg mangler bare en del kunnskap om det… Utrolig bra at du også la med oppskriftene slik at vi også kan prøve oss på alle disse nydelige måltidene! :D Du inspirerer ^ ^

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
March 2024
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031