Archive for May, 2017

Raw Tabbouleh

Dinner in a hurry!

tabb2-2

Hos meg må alltid, alltid!, middagen lages raskt. Squash-pasta, salater, og raw eller varme supper er gjengangere. Og jeg elsker det! Jeg liker virkelig de rene smakene, energien det gir, og selvsagt at det lages raskt. Sist uke laget jeg noe jeg ikke har laget på lenge, nemlig raw Tabbouleh. Det er en rett jeg laget mye før, men som jeg rett og slett har glemt en stund. Og det er jo så godt! Jeg laget det igjen i dag, og det kommer til å spises ukentlig fremover, det er jeg sikker på.

Tabbouleh er en salat fra Midt-Østen som vanligvis lages med bulgur-hvete, persille, tomat og annet godt. I den raw varianten er burguren byttet ut med revet blomkål (genialt!), mens resten av ingrediensene er de samme. Denne retten må jeg bare anbefale dere på det varmeste. Den smaker nydelig alene, eller kan serveres som del av et større måltid (perfekt til grillmat).

tabb-2

Du trenger:

-1 blomkål
-1 agurk
-2 gode tomater
-4 soltørkede tomater
-1-2 vårløk
-2 store never persille
-6-8 mynte-blader
-2-3 store ss tahini
-saft fra 1/2 sitron
-havsalt og pepper
-oliven

Bruk et rivjern og riv blomkålen til “ris”. Finhakk agurk, tomat, soltørket tomat, vårløk, persille og mynte. Bland. Tilsett tahini og  sitronsaft og vend det inn. Smak til med havsalt og pepper. Server ♥

Dagens enkle og gode middagstips fra meg.

Har dere hatt en fin start på uken? Det skjer så mye her for tiden og jeg gleder meg til å fortelle dere om det, det er bare så mye som må helt i boks først. I dag har vi hatt en kjempefin dag, først med “åpen barnehage” og så kafe-tur med ei venninne. Lillesøster sovnet tidlig i kveld, så storebror fikk se på barne-TV mens jeg trente yoga, og etter det hadde vi te-selskap på gulvet. Så utrolig koselig!

God kveld videre til dere alle ♥

Mocha-mandelsmør

Hei ♥ I går hadde jeg tenkt å poste en middags-oppskrift til dere. Men middagslagingen var veldig hektisk, med to sultene unger (etter en lang dag ute) løpende rundt, og jeg hadde hverken mulighet til å gjøre maten fin eller til å ta bilder. Såå, dere kan se frem til en super-grønn middags-oppskrift en dag neste uke :)

mocha-2

I dag vil jeg heller dele oppskriften på M O C H A-M A N D E L S M Ø R! Nam! Dette mandelsmøret er så godt! Selv liker jeg det smurt på epleskiver, men det kan selvsagt smøret på brødskiven også. Eller du kan trille smøret til små kuler, trille de i kokos/kakao, og spise de som trøfler ♥

-300 gram mandler
-2-3 ss kokossukker
-1/3 ts havsalt
-80 gram mørk sjokoladen (jeg brukte økologisk 85%)
-1 espresso

Rist mandlene i ovnen ved 190 grader i 8-12 minutter. De skal lukte godt og få litt farge. Men pass på, de kan raskt brenne seg. Avkjøl mandlene. 
Bruk en maskin som kan lage nøttesmør (jeg bruker slow-juiceren min, men du kan også bruke food processor eller en sterk blender), og kjør mandlene til en glatt, smør-bart smør. Dette tar gjerne en stund. Mot slutten av prosessen, tilsett kokossukker og havsalt, og kjør et minutt eller to til.
Smelt sjokolade og espresso over vannbad. Bruk en slikkepott og rør dette inn i mandel-smøret. Hell mandelsmøret over på glass, og oppbevar det i skapet.

God lørdagskveld til deg.

En dag i Hjertnes-skogen

Kristi himmelfartsdag, nydelig vært, og tur i skogen med barna ♥

skog-2skog6-2skog7-2skog3-2skog2-2skog4-2skog8-2skog5-2Har dere hatt en fin dag?

Her stråler virkelig solen for tiden, og det er så deilig. I går gikk vi tur sammen med ei venninne og hennes barn, mens i dag var det bare meg og barna. Jeg er tilbake før helgen med ny oppskrift til dere. Så lenge ønsker jeg dere en fortsatt fin uke.

Vannkefir, step-by-step

Hei hei, midt i natten♥ Det er lenge siden jeg har vært oppe og jobbet på nattestid, men i kveld sovnet jeg med datter på sofaen, og bråvåknet før midnatt. Nå har jeg både fått trent yoga og ryddet, et nytt bokhvete-brød til barna steker i ovnen, og jeg tenkte å få skrevet et innlegg her inne før jeg prøver å sovet noen timer til før en ny dag starter.

vannkefir3-2

 Jeg har lenge hatt lyst til å lage min egen kombucha og vannkefir. Det er jo så utrolig godt (og gjør så godt!), men det er alt for dyrt å kjøpe ofte. I helgen fikk jeg mine første vannkefir-korn, og i dag kunne vi smake på vår første hjemmelagde vannkefir. NAM! Jeg har allerede startet en ny runde. Dette er nemlig kjempeenkelt, og så verdt den lille jobben det er å lage det selv.

vannkefir2-2

Du trenger:

-1 liter vann
-4 ss rårørsukker
-1 liten neve rosinger (MÅ være økologiske/uten sulfat!)
-1 skive sitron (må være økologisk fordi skallet skal være på)
-2-3 ss vannkefir-korn

Hell vannet i en stort glass som rommer en liter, jeg bruker Norges-glass. Dryss i sukkeret, og rør så det løser seg opp. Ha i rosinene og sitronskiven, og legg i kefir-kornene. Legg på lokket, men skru lett igjen. Ikke skru igjen helt, det er viktig for å unngå trykk. Jeg har også lest at noen bare dekker glasset med et klede.
La glasset stå til fermentering på kjøkkenbenken i to døgn.
Etter to døgn siler du kefiren. Fjern rosiner og sitron fra kefir-kornene, og kast det. Kefir-kornene sky
ller du i vann, og oppbevarer i et glass med vann i kjøleskapet til du skal lage en ny runde.
Hell kefiren på glassflasker som tåler trykk. La de stå på kjøkkenbenken til etterfermentering i et døgn, før de settes til avkjøling i kjøleskapet.
Jeg laget kefiren naturell, men man kan også tilsette ingefær, bær eller kanel for å få annen smak.

vannkefir-2

Bortsett fra at det tar litt tid, er det veldig lite jobb. Kefir-kornene vil formere seg etterhvert, og da kan de gis bort til andre som ønsker seg det :)

vannkefir4-2

NÅ tar jeg kveld. God natt ♥

Matcha- og bringebær-is (raw + vegan)

Jeg tenkte å starte uken med en ny is-oppskrift som jeg laget nå i helgen, jeg. Jeg synes cashew-basert is er noe av det beste som finnes, og synes det er så gøy å lage forskjellige varianter. Favorittene mine er helt klart sjokolade eller mocha, men det finnes så mange gode. Siden jeg har dilla på matcha-te for tiden ville jeg lage en variant som hadde den smaken. Matcha smaker nydelig sammen med noe friskt og lett, så jeg valgte bringebær.

matcha-2

Se de fargene!

-250 gram raw cashewsmør, jeg bruker Artisana
-2,5 dl vann eller mandelmelk
-3/4 dl kokossukker
-klype havsalt
-1 ts vaniljefrø

-2,5 dl bringebær

-1 ts matcha-te

Blend først cashewsmør, vann/melk, kokossukker, salt og vanilje. Del “fløten” i to. I den ene blender du inn bringebærene, og matcha i den andre. Avkjøl blandingene i fryseren i ca 30 minutter. Bruk en liten form, og hell blandingene oppi på samme tid, på hver sin side av formen. Swirl lett med en skje, og sett boksen i fryseren i 6-8 timer (eller frem til servering). Du kan også lage ispinner.

matcha2-2

Hvordan var helgen din? Her er det så fint vær nå, og både lørdag og søndag var skikkelig utedager- deilig! Lørdag var vi i parken, på tivoli og en tur på biblioteket, og i går hadde vi park-dag med en venninne og hennes lille datter, så koselig! Nå skal vi straks ut for dagen, solen skinner i dag også og det gjør meg så glad. God mandag til dere.

Raw tigernøtt-sjokolade

Hei dere ♥ Hvordan går det med dere? Hos meg skjer det så mye nå, mye er fint, noe er vanskelig og vondt. Alt er bra, og alt er alltid i prosess, og ting som føles vanskelig kommer for å hjelpe oss å utvikle oss, og for at ting skal bli bedre i det lange løp. Det tror i alle fall jeg. Og aller mest har jeg det bra altså. I går dro vi på gårds-butikken Fat og Fe igjen- nå er det alt for lenge siden vi har vært der. Barna spiste raw is, jeg drakk vannkefir, og kjøpte inn sjokolader jeg ikke får tak i så mange steder. Etter det tok vi med barna på lang tur, og var faktisk ikke hjemme før de skulle legge seg. Så deilig å bruke hele dagen ute!

tiger2-2

Har dere hørt om tigernøtter? Det var K som introduserte meg for disse små rare nøttene, når hadde de med fra Afrika en gang. Jeg er ikke så glad i å spise de hele, men de er så gode å lage melk av (på samme måte som med mandler). Etter at jeg oppdaget disse nøttene, har jeg faktisk sett at de selges mange steder i Norge også. På mange helsekoster har de både hele nøtter, nøttemel, og nøttesmør. Tigernøtt-smør er faktisk ganske mye billigere enn mange andre nøttesmør (feks cashew og mandel), og kan brukes til mye av det samme. Tigernøtt-smøret har en litt søt mandel-smak.

tiger-2

Her laget jeg små “buttercups” med raw sjokolade og tigernøtt-smør, nam ♥

-75 gram kakaosmør
-75 gram kakaomasse
-2 ss cashewsmør
-2-4 ss lønnesirup eller yacon
-noen dryss vaniljefrø
-tigernøtt-smør, ca 1/2 ts per sjokoladebit
-ev litt havsalt (godt!)

Smelt kakaosmør og kakaomasse over vannbad. Rør inn cashewsmør til det er helt glatt og ingen klumper. Rør inn søtning og vanilje, smak. Kanskje du vil ha den søtere eller mer kakaosmak (da kan du bruke litt råkakao-pulver). Hell litt sjokolade i bunnene på sjokoladeformer, sett i fryseren. Legg over en knart med tigernøtt-smør over sjokoladen, og fordel tilslutt resten av sjokoladen på toppen. Hvis du ønsker kan du drysse over litt havsalt på toppen, det blir godt. Avkjøl i kjøleskap eller fryser frem til servering. 

Nå skal jeg ta med to energi-kuler ut, de trenger å løpe! Planen er tivoli og biblioteket sammen med en venninne og datteren hennes i dag. God lørdag til dere.

Min 17. mai: barnas dag

Hei fine lesere. Jeg ville bare legge inn en liten hilsen på slutten av dagen, med noen bilder fra min 17. mai, før jeg kommer tilbake med en ny oppskrift til dere (forhåpentligvis i morgen).

Dette har virkelig vært en nydelig 17. mai. Jeg feirer alene med barna i år, og jeg synes det er helt topp- de er tidenes selskap! Vi startet med en rolig morgen her hjemme, før vi gikk ut og så på toget. Lunsjen spiste vi hjemme, og lillesøster fikk seg en liten hvil på sofaen før vi gikk ut igjen. Vi var ute i parken helt frem til middag, jeg møtte noen venninner og flere bekjente, og flere av barna fra barnehagen til sønn var der også. Han løp rundt og koste seg med dem, og datter løp etter han ;) De er så skjønne! Det finnes en kafe her i Sandefjord som selger veganske kanelsnurrer, og sønn fikk en slik i dag, og var i himmelen. Jeg og datter delte en kombucha og mørk sjokolade, og var også i himmelen :)

PicMonkey Image-32

Det ble ikke noen kino på oss i dag, siden været var så fint ville vi heller være ute. Det er tivoli her i byen nå, men det tenkte jeg å spare til en annen dag, siden dagen i dag har vært mer enn bra nok for barna. De la seg ekstra tidlig i kveld, så jeg har både fått trent og ryddet opp i hjemmet. Fin dag!

Hvordan har dagen din vært?

17. mai

Gratulerer med dagen, kjære dere ♥ Jeg håper dagen blir fin for dere alle sammen.

PicMonkey Image-31

Vi har hatt en rolig morgen. Toget går like ved der vi bor, vi trenger ikke å stresse og haste ute. Etter toget er planen å gå hjem og spise lunsj, før det er satt opp gratis barne-kino klokken ett. Det er fint det skjer litt inne i dag, for været er jo så grått (heldigvis ikke regn da- og det er jo det viktigste :)).

Hvordan feirer dere i dag? God 17. mai, fra meg ♥

Jordbær-salat med sterke lime-nøtter

Gårsdagens middag: jordbær-salat med sterke lime-nøtter. Vel bekomme ♥

lime4

Sterke lime-nøtter:

-2,5 dl cashewnøtter (rå/naturelle)
-finrevet skall + juice fra en halv lime
-1/2 ss kokosolje
-1/2 ts finmalt chili
-2 ss sesamfrø
-1/2 ts fint havsalt

 Legg nøttene på et stekebrett med bakepapir, og ovnsstek de ved 190 grader i 5 minutter. Legg lime (skall+juice), kokosolje, chili, sesamfrø og salt i en stor skål. Legg over de varme nøttene og bland godt slik at alle nøttene er dekt. Spre de ut på stekebrettet igjen, og stek de videre til de har fått en fin farge, og de lukter godt. Ca 10-15 minutter- pass på så de ikke brenner seg.

Salat:

-grønn salat (jeg brukte Vestfold-salat)
-ferske jordbær
-tomat
-agurk
-avokado
-ev litt presset lime og olivenolje

lime3

Dette er så godt, og de sterke lime-nøttene gir virkelig løftet den friske salaten trenger. Lime, chili og jordbær er en overraskende god kombinasjon.

God søndag.

Vårturer til Preståsen

Hei kjære dere. Her går det i ett, og av og til flyr tiden så raskt at jeg ikke helt klarer å henge med, synes jeg. Hvordan har dere hatt det denne uken? For min del har det vært fine og aktive dager med barna. Det har vært noen regnværsdager de siste dagene, og da har vi brukt tiden i “åpen barnehage” og på biblioteket. I går og i dag har det vært grått, men temperaturen har vært deilig, og vi har gått tur opp Preståsen begge dagene. Vi kom hjem nå nettopp, etter over fire timer ute, og barna har en jordbær- og TV-pause mens jeg lager middag og ordner litt annet. Middagen kommer kanskje her på bloggen senere forresten. Enkel, frisk, sommerlig mat ♥

Jeg tenkte å dele noen bilder fra turen i dag. Synes denne turen er så fin. Passe lang å gå med barn, og på toppen er det et fint vann med frosker, rumpetroll, fisker, ender og svaner.

preståsen4-2

preståsen5-2

preståsen6-2

preståsen7-2

preståsen8-2

preståsen2-2

preståsen9-2

preståsen10-3

God lørdag ♥

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
May 2017
M T W T F S S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031