Archive for May 10th, 2017

Til barna: easy peasy fermenter bokhvete-brød

God kveld ♥ I dag må jeg bare dele en oppskrift som absolutt ikke er min, men som er helt genial, og som har blitt en stor favoritt hos mine barn. Gry sitt fermenterte bokhvete-brød.

brød6

Jeg husker godt da jeg gikk gravid med sønn, og at jeg allerede da tenkte at jeg ikke ville at han skulle bli en “brød-gutt” som spiste brød tre ganger daglig. Jeg spiser ikke brød selv, og synes ikke brød bør ha hovedrollen i et sunt kosthold. Jeg er ikke i mot korn (selv om jeg selv har valgt det bort, og trives godt uten det), og ser på korn som en sunn matvare. Men jeg tror ikke det er lurt å ha det som hovednæringskilde, og tror også det er lurt å velge riktig type korn, og å behandle det riktig.

Bløtlegging og fermentering er en super måte å gjøre korn mer næringsrike og enklere å fordøye. Bokhvete, som brukes her, er egentlig et frø (ikke korn), og er en veldig næringsrik plante. I disse små superfrøene gjemmer det seg masse jern, kalsium, og proteiner- bare for å nevne noe.

brød5

Barna her får brød av beste kvalitet. Sønn har kun fått hjemmebakt brød bakt med økologisk korn (de baker økologisk spelt brød i barnehagen hans), eller brød kjøpt på helsekosten. Lillesøster har faktisk kun fått dette bokhvete-brødet til nå. Begge to elsker dette brødet, jeg er ganske sikker på at det er sønns favoritt-brød, han virkelig digger det.

Fermentert brød høres kanskje avansert ut, men det er det ikke. Dette er så enkelt å lage, og du trenger kun bokhvete, ekte salt og vann. Jeg har bakt dette utallige ganger nå, og det blir vellykket hver gang.

Til et stort brød, eller to mindre:

-8 dl hel bokhvete (ikke mel eller flak/gryn)
-1 ts havsalt/Himalayasalt
-1,5 dl vann

Legg bokhveten i en stor bolle, og dekk den med vann. La bokhveten stå til bløtlegging i ca 12 timer. Hell bort bløtlaggingsvannet, og skyll frøene godt i rent vann. Bruk en stavmikser og miks frøene med salt og vann. Dekk bollen med et klede og la det stå til fermentering i 24 timer.
Når du er klar til å bake, varm opp oven til 250 grader. Pensle en stor eller to mindre brødformer med olje (jeg bruker kokos). Hell deigen oppi. Det lukter vondt, men ikke fortvil- resultatet blir bra :) Sett brødet inn i ovnen, og sett straks varmen ned til 170 grader. Stek brødet i 1 time.
Ta brødet ut av ovnen og la det avkjøles på rist.
Jeg bruker å skjæret brødet i skiver og legge de i en pose i fryseren. Så tar jeg opp skiver når barna skal ha brød.

brød7

Jeg håper dagen din har vært god. Her er har det vært grått og regn hele dagen, så vi har hatt en skikkelig kosedag, med frokost på kafe, mange fine timer på biblioteket, brødbaking, og bading. God kveld, videre til deg ♥

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
May 2017
M T W T F S S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031