Archive for September 3rd, 2017

Til barna: saftig banan-brød med spelt og kokos

God søndag, kjære dere.

En ny uke står for tur, og jeg har skrevet lister opp og lister ned for å planlegge dagene og uken best mulig. Noe jeg bruker mye tid på er, ikke så overraskende sikkert, matlaging og måltids-planlegging. For min del må jeg ha enkle måltider klare som jeg kan ta med meg på jobb etter at jeg har levert barna i barnehagen. Og for barnas del må jeg forberede mat som de skal ha med i barnehagen. Det er “full servering” i barnehagen, men jeg har valgt å heller sende med all mat til barna selv. Både fordi de spiser vegansk, og fordi jeg vil sikre at de får i seg bra mat og får i seg godt med næring gjennom dagen. Til nå har det gått veldig fint. Sønn er jo fire år nå og vet selv hva han spiser og hva han ikke spiser. Lille datter er jo liten og blir bare gitt det jeg har sendt med.

3sep-2

Til lunsj har det stort sett gått i fermentert bokhvetebrød. Noen dager har jeg variert med pasta-salat eller kikert-salat. Jeg legger alltid med grønnsaksstaver, gjrønnkålchips, nori-ark, eller noe annet godt ved siden av. De har også et to-måltid, og da har jeg laget “snack-bokser” med litt forskjellig oppi: bokhvete-muffins, forskjellige nøtter og nøtteblandinger (disse er sønns favoritt, og salte macadamianøtter), tørket frukt (mango er favoritten), grønnsaksstaver, frukt, fruktmos-poser (til datter), raw energi-barer osv osv.

For å lage et nytt element til matboksene, bakte jeg i dag banan-brød som jeg kommer til å legge noen skiver av i matboksene fremover. Jeg har skåret det i tykke skiver og lagt det i fryseren, så kan jeg bare ta opp et par på morgenen og putte de i boksene.

3sep2-2

Dette kalles brød, men er strengt talt en kake. Dog er den full av godsaker for kroppen, og jeg gir gjerne slikt til barna når de uansett ellers får mat som virkelig er kjernesunn :) Og i en snack-boks sammen med litt nøtter og grønnsaker, tenker jeg at dette er helt tipp topp.

Velg ingredienser av god kvalitet for best resultat.

Et stort brød

-2 ss knuste linfrø + 6 ss kokende vann
-2,5 dl speltmel
-2,5 dl sammalt fin spelt/hvete
-1 1/2 ts bakepulver (bruk gjerne den økologiske fra Helios)
-1/2 ts natron
-1 ts vaniljefrø
-1 ts kanel
-1/2 ts fint havsalt
-3 modne bananer, most
-1 dl sucanat-sukker
-1 1/4 dl smeltet kokosolje
-1 ts eple-eddik
-1/2 dl vann
-1 1/4 dl kokos

Bland knuste linfrø med varmt vann, og la det stå i 10-15 minutter.
I en stor bolle, bland begge mel-typene, bakepulver, natron, vanilje, kanel og havsalt. 
Bruk en stavmikser, og bland moste bananer, linfrø-blandingen, sucanat, kokosolje, eple-eddik og vann i noen sekunder. Ikke blend lenge, da blir bananene bitre. Rør det våte inn i det tørre. Rør inn kokos.
Pense en brødform med kokosolje, og hell i røren. Stek ved 180 grader i 55-65 minutter. For å teste om det er ferdig, stikk en strikkepinne i midten a brødet. Pinnen skal komme ut “ren”.
Avkjøl brødet i formen før du tipper det ut. Kan oppbevarer flere dager i kjøleskapet eller fryses.

Og til slutt et par bilder fra søndagens skogtur. Et par smaksprøve-skiver fikk bli med i matboksen, og barna likte det så godt, hurra.

3sep3-23sep4-23sep5-2

God ny uke til deg.

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
September 2017
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930