Archive for January, 2012

Familiemiddag: Søtpotetboller

I dag lagde jeg middag til mamma og pappa kom hjem fra jobb. Jeg har jo mildt sagt endel fritid her i Valdres, inntil jeg får jobb iallefall. Så da må jeg jo gjøre litt nytte for meg. Og jeg synes det er så koselig å lage mat til flere. Dessuten liker jeg å ha kontroll over hva mamma og pappa spiser, hihi. De har godt av litt mer grønnsaker synes jeg ;-)

I dag ble det søtpotetboller. Veldig gode, både som egen rett med salat og tahini til, og som tilbehør til annen mat. Dessuten er de enkle å lage, fulle av kalsium (fra alle sesamfrøene), og smaker godt- minner litt om falafler egentlig.

ca 20 boller

 • 2 ganske små søtpoter
 • 1 1/4 dl sesamfrø
 • 1 ss linfrø
 • saft fra 1/2 sitron
 • 1/2 persilleplante
 • fint havsalt
 • sesamfrø til rulling

Start med å prikke søtpotene med en gaffel. Bak de i ovnen ved 200 grader i ca 40-45 minutter. Avkjøl, og ta av skinnet.

Finmal sesamfrø og linfrø (jeg brukte blenderen min) og hell “melet” i en bakebolle. Mos søtpotetene med en gaffel, og ha de i bakebollen. Tilsett sitronsaft, finhakket persille og et godt dryss havsalt. Bland alt godt.

Rull ut små boller, og rull alle i sesamfrø. Bak de i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

Ferdig :-)

Jeg spiste mine med salatblader, revet gulerøtter og tahini. Veldig godt!

Lager dere ofte mat til familie og venner? Jeg synes det er det gøyeste som finnes jeg :-) Og dette halvåret har jeg som mission å gjøre mamma og pappa så sunne som mulig :-)

Lunsjsalat med sjokoladedressing

Den siste tiden har jeg kommet over så utrolig mange oppskrifter jeg må teste ut. Hjelpes, jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne! Det føles iallefall veldig naturlig å prioritere de som inneholder sjokolade først, hihi ;-)

En ting jeg aldri har gjort før, men måttemåttemåtte prøve da jeg så det hos Choosing Raw og Love Raw– var å spise salat med sjokoladedressing!

Genas sjokolade dressing innholder avokado, som jeg dessverre ikke hadde i dag. Skal prøve meg på hennes versjon så fort jeg har en avokado i hus.
Jeg lagde derfor en variant som lignet litt på Karolinas. Jeg forenkelt den bare veldig, og brukte det jeg hadde for hånden. Smeltet bare sammen kakaosmør, kakaomasse, kokosolje, cashewsmør og lucuma, og lot den stå noen minutter så den fikk tykne litt.

Det smakte som salat dekket med smeltet sjokolade<3
Kanskje ikke så rart, siden det er akkurat det det var ;-)

Salaten lagde jeg av hjertesalat, litt frukt, mandler og tørkede fiken. Sjokoladedressingen passet veldig godt til denne. Men jeg tror nok ikke jeg ville helt den på en vanlig salat med mye grønnsaker, det tror jeg hadde blitt litt.. rart!

Ønsker dere alle en fin dag<3

Raw mild sjokolade med bringebær

God mandag dere<3
Jeg har hatt en deilig start på dagen. Sov til jeg våknet av meg selv, drakk te, var ute og gikk i 2 timer, sendte kort til noen søte jenter i Oslo, trente pilates (noen andre enn meg som bruker Blogilates? Jeg er avhengig jeg!) og drakk en stor grønn smoothie.

Og lagde raw sjokolade<3

Raw mild sjokolade med tørkede bringebær- godt!

Helt siden Anita postet en sjokoladeoppskrift med cashewsmør, har jeg brukt cashewsmør i sjokoladene mine. Smøret gjør sjokoladen creamy, mild og litt søt, uten at den blir kjempe søt.

Brukte disse frysetørkede bringebærene fra Iherb. Bringebær og sjokolade er en av mine favoritter, så denne sjokoladen likte jeg nesten litt for godt ;-)

Raw mild sjokolade med bringebær

8 store hjerter

 • 60 gr kakaosmør, finrevet
 • 3 ss finrevet kakaomasse (bruker vanligvis pulver, men var tom :O )
 • 2 ss cashewsmør (jeg bruker rått fra Artisana)
 • 1 ss yaconsirup
 • frysetørkede bringebær

Smelt kakaosmør og kakaomasse i vannbad. Rør inn cashewsmør, og til slutt yaconsirup. Fordel 2-3 bringebær i hver sjokoladeform, og hell sjokoladen over. La sjokoladen stivne i kjøleskapet.

Easy peasy, og godt!

Hva liker dere å putte i sjokoladen deres? Jeg er veldig glad i plain mørk sjokolade, men synes det også kan være veldig godt med hakkede nøtter, incabær og nøttesmørfyll. Og disse med bringebær er helt klart en ny favoritt :-)

 

Nytt år og oppskrift på verdens beste sjokolademousse

God nytt år søtiser<3
Hadde dere en fin feiring i går?
Jeg hadde en koselig, og mildt sagt rolig, nyttårsfeiring. Merker det er stor forskjell på å bo i Oslo, og hjemme med mamma og pappa i Valdres. Jeg vet jeg kommer til å savne byen og vennene mine utrolig mye det neste halvåret. Men samtidig vet jeg at jeg har tatt det riktige valget, og at å flytte hjem for en kort periode er den eneste muligheten jeg har til å spare opp penger.

Uansett, mamma og pappa ville så gjerne at jeg skulle lage mat som vi alle kunne spise i gårkveld. Og det ville jeg selvsagt!

Maten ble kjempegod! Mamma og pappa ble faktisk overrasket over hvor godt de likte det :-) De spiste kalkun-rester ved siden av også da, noe jeg syntes var helt greit!

Jeg lagde ovnsstekte sjampinjoner med fyll (hakkede mandler og soppstilker, masse hvitløk og persille, havsalt, sort pepper og kokosolje), ovnsrista asparges, ruccola- og tomatsalat, og agurksalat med kremet nøttedressing.

Til dessert lagde jeg raw mini terter med karamellmousse.
Bunnen er malte mandler, bittelitt havsalt og nok kokosolje til det blir en paideig-aktig deig. Presset deigen ut i små silikonformer, og lot de stå i kjøleskapet en times tid. Da var de harde og jeg kunne bare poppe de ut og fylle de.

Som fyll lagde jeg Smooth Criminal Sjokolademousse, og bare byttet ut kakaoen med lucuma, slik at det ble karamellmousse.

Og dereee :-D Jeg kunne dele sjokolademousse-oppskriften likevel :-) Nadia fra Nature Insider sa oppskriften allerede lå på bloggen hennes, så da kunne jeg poste den også.

Dere bare måmåmå lage denne! Helt nydelig!
For å lage karamellmousse bytter du bare ut kakaoen med lik mengde lucuma.

Smooth Criminal Sjokolademousse<3

4 porsjoner

 • 1 kopp (2,5 dl) dadler, bløtlagt
 • 1/2 kopp av bløtleggingsvannet
 • 1/2 kopp mandelsmør (jeg brukte raw fra Artisana)
 • 1/2 kopp smeltet kokosolje
 • bittelitt fint havsalt
 • 4 toppede ss rå kakao

La dadlene ligge til bløte i ca en time. Hell av vannet, og ta vare på 1/2 kopp. Rens dadlene for skinn og stein, og legg de i en blender sammen med vannet. Blend i noen sekunder til alt er smooth.
I en bolle blander du dadlene med resten av ingrediensene, og setter den til avkjøling i 1 time eller frem til servering.
Ekstra godt med granateplekjerner til.

Nyt!

Ønsker dere alle et fantastisk godt nytt år. Masse lykke, hell og kjærlighet<3

 

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
January 2012
M T W T F S S
« Dec   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031