Hjemmelaget eplegelé

God kveld ♥ Etter at jeg laget ripsgelé for første gang, har jeg hatt så lyst til å lage alt mulig godt av norsk frukt og bær, på “gamle-måten”. Koke saft, syltetøy, og gelé. Det hadde vært så gøy å kunne fylle opp kjøleskapet med slikt hver sommer/høst, og ha det gjennom året. I helgen lagde jeg eplegelé av hage-epler vi fikk av en bekjent, og det ble så bra! Jeg synes det egentlig er het utrolig at det kan bli gelé av kun frukt/bær og råsukker, men det gjør det. Og da kan man lure på hvorfor alle produsenter putter alt mulig rart i sine produkter..
11september192-2-1 kg norske epler
-ca. 1 l vann
-ca 900 gr råsukker (måles opp etter du ser hvor mye eplesaft du får ut av eplene)
-1 sitron
Del eplene i 4, og ta ut kjenne. Skallet beholder du på. Legg eplene i en kjele og hell over nok vann slik at de blir dekt- ca 1 liter. La eplene småkoke uten lokk i ca 45 minutter. Spenn et bomullsklede over en stor bolle (bruk et stort strikk rundt), og hell eplene og vannet over. La stå i 2 timer, ikke la deg friste til å klemme ut litt ekstra saft, dette vil gjøre at gelén ikke blir så fin og klar.
Mål hvor mye væske du har fått (jeg fikk ca 12 dl), og mål opp 3/4 av dette i sukker (altså 900 gram i mitt tilfelle). Hell væsken i en kjele og kok opp, mens du rører inn litt og litt sukker. Rør godt slik at sukkeret løser seg opp. Rør inn saften fra en sitron. Kok opp til 105 grader, og la det koke til det er klart.
For å vite når det er ferdig å koke, må du sjekke at gelén er tykk nok. Ha en liten tallerken i kjøleskapet slik at den er kald. Ta tallerkenen ut, og ha en liten skje av den varme geléen på. Ta geléen hvilket lite minutt, og skrap så en skje gjennom. Vis geléen ikke flyter sammen igjen er den klar. 
Imens du lager geléen må du forberede glassene. Jeg heller kokende vann i glassene jeg bruker og lar de stå helt frem til de ska fylles. Tørk de med et tørt, rent håndkle.
Hell den varme geléen i de varme glassene, og skru på lokkene med det samme. La geléen stå fremme til den ikke er glovarm lenger, og sett den så til avkjøling i kjøleskapet.
11september19-2
Jeg håper dere har hatt en fin høstdag. Her har det vært grått og regn, men en veldig fin dag likevel. Deilig bære-tur med baby i småregn, brev i posten fra en kjær venninne (♥), og planlegging av yogatime som jeg skal undervise i morgen. God kveld alle sammen.

 

2 Responses to “Hjemmelaget eplegelé”

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930