Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Min bursdag i bilder

I går ble jeg 37. Barna synes selvsagt bursdager er noe av det viktigste som finnes i livet, og ønsket seg en skikkelig kose-dag. Etter å bli vekket på sengen med sang og nydelige kort og verdens godeste barn, tok vi toget til Drammen. Der møtte vi en god venninne, satt oss på Crillo sjokolade-bar, og koste oss der med nydelige raw kaker. Så koselig! Senere på dagen gikk barna og jeg til Drammensbadet. Så tok vi toget hjem, og spiste bursdagsmiddag hjemme <3

<3

Bakte epler med masipan og kanel (vegan)

En nydelig dessert å nyte denne høsten og vinteren; bakte norske epler med marsipan, små eplebiter og kanel. I dag er det sykestue her hjemme, så jeg lagde disse til lunsj-dessert.

Jeg bruker små norkse epler nå for tiden- de er så gode! Økologisk, god marsipan av bra kvalitet finnes hos veldig mange helsekost-butikker, og ellers trenger du bare litt brunt sukker, kokosolje, litt presset appelsin, og kanel.
I dag serverte jeg eplene med kokos-fløte og hasselnøtt-smør. Barna vet jeg hadde vært ekstra fornøyde om de hadde fått soya-is til. Men det får blir på en litt mer spesiell dag, enn bare en helt vanlig torsdag ;)
Denne desserten er mektig, og jeg synes faktisk et helt eple til hver er litt mye. Så jeg pleier å dele de i to.

BAKTE EPLER MED MARSIPAN OG KANEL
4 epler, 4-8 porsjoner
-4 små-mellomstore epler, gjerne norske
-1 ss kokosolje
-1 ss brunt sukker
-100 gram marsipan
-3 ss presset appelsin
Start med å skjære ut kjernen av eplene, forsiktig en god kniv. Prøv så å skjære ut så mye som mulig av eple-kjøttet, men la det være en god vegg på ca en halv cm igjen i eplene.
Kjøttet du har tatt ut, hakker du til små biter. Varm kokosoljen i en panne, og ha i eple-biter og brunt sukker. La eplene koke på svar varme i 5-10 minutter.
Hakk marispan i små biter. Ha de i en skål. Ha i eplene og presset appelsin, og bland alt forsiktig.
Fyll eplene med marsipan-blandingen, og stek de ved 180 grader i 20 minutter.
Server eplene varme. Jeg elsket kokos-fløte og nøttesmør på.

God uke videre til dere <3

Pistasj- og sjokolade-barer (raw+vegan)

I går laget jeg en stor porsjon med disse deilige pistasj-og sjokolade-barene. Planen var å ta de med på skogtur, men været var så kjedelig, så vi endte opp med å ta de med på kino isteden.
Jeg kjøpte pistasj-smør for litt siden, og hadde så lyst til å bruke de i noe ekstra godt, og disse barene er virkelig ekstra, ekstra gode. Med mørk, seig, sjokoladebunn, akkurat passe søt pistasj-krem og dyppet i mørk sjokolade. Jeg håper du lager disse <3

PISTASJ- OG SJOKOLADE-BARER
12-16 barer, alt etter som hvor store du lager de
Bunn:
-2 dl cashewnøttsmør, rått eller ristet
-1,5 dl råkakao-pulver
-1/2 dl lønnesirup
-1 ss myk kokosolje
-liten klype fint havsalt
-liten klype vaniljefrø
Fyll:
-150 gram pistasj-smør
-1/2 dl lønnesirup
-2 ss smeltet kokosolje
-liten klype fint havsalt
-liten klype vaniljefrø
Sjokolade-trekk:
150-200 gram mørk sjokolade
-1-2 ts kokosolje
Start med å lage bunnen. Bland alle ingrediensene sammen til du har en klissete deig. Klem deigen med i en firkantet form dekt med bakepapir,
Lag fyllet. Bland alle ingrediensene sammen, og hell det over bunnen. Smør fyllet jevnt utover, og sett hele formen i fryseren til alt er fast.
Skjær opp i passe store barer (eller mindre biter), og sett de tilbake i fryseren, slik at de er veldig kalde når de skal dyppes i sjokoladen.
Smelt sjokolade og kokosolje over vannbad. Ta ut de kalde barene, og dypp de i sjokoladen. Sett de tilbake i fryseren til sjokoladen er hard.
Disse barene blir ikke steinharde i fryseren, så jeg anbefaler å ha de i fryseren hele tiden, og ta de opp et par minutter før servering.

Vi prøver oss på en ny skogtur i dag, og resten av disse skal få bli med <3
God søndag til dere!

DIY rengjørings-spray

Jeg har et så stort ønske om å lage så mye som mulig av det vi trenger i livet, selv. Hjemmelaget mat har i alle år hatt hovedfokus hos meg, og det vil det fortsatt ha. Å lage sunn, næringsrik, ren mat hjemme, er både kjempekoselig og kjempeviktig. Men det er jo så mye mer enn mat man kan lage, som både er bedre for kroppen og jorden. Når jeg handler rengjøringsmidler, ser jeg alltid etter Vegan-merket. Da vet jeg at produktet ikke er testet på dyr, eller inneholder ingredienser fra dyr. Men det betyr ikke at produktet er sunt for hverken menneskekroppen eller jorden. Jeg vil så gjerne bytte ut fler av de kjøpte produktene jeg bruker, med hjemmelaget. Jeg kommer ikke til å kaste ut noe av det jeg har, og noen produkter finner jeg kanskje ikke en god hjemmelaget erstatter for. Men der jeg kan lage noe selv, vil jeg det.
Det første rengjøringsmiddelet jeg har laget, er denne overflate-sprayen av sitron og eddik. Jeg bruker den på speil, og blanke overflater- og den fungerer veldig godt. Den krever minimalt med arbeid, men må få stå i et par uker før den brukes.

RENGJØRINGS-SPRAY
-hvit eddik, 5%
-sitron
-glass med lokk
-sprayflaske
Skrell sitronene med en potet-skreller eller en god kniv. Prøv å få minst mulig av det hvite i skallet, det kan gjøre sprayen klissete. Jeg brukte 6 store sitroner. Ha alt skallet over i et glass. Hell over eddik, ca 5 dl. Skru på lokket, og la glasset stå i 2-3 uker. Sil bort sitron-skallet og bland sitron-eddiken og vann, ca 50/50. Hell væsken i sprayflaske.

Har du gode tips til hjemmelaget rengjøring, send meg gjerne en melding på instagram @ragnhildnordrum eller på mail ragnhildnordrum@hotmail.com.

<3

Vår Halloween

Halloween er over for denne gang. Og selv om jeg hele livet egentlig synes Halloween i Norge er ganske teit, har det blitt en fin liten tradisjon å gjøre litt ut av dagen etter at jeg selv fikk barn. For de synes jo det er så gøy. Vi har variert litt på hva vi gjør på Halloween, om vi bare er sammen som familie, eller om vi er sammen med venner. I år valgte vi familie-dag- det er min favoritt! Under ser dere noen glimt fra dagen, fra morgen til kveld <3

Skolebarna sine matbokser; mumier av tofu-pølser innbakt i hjemmelaget “butterdeig”, fersk juice og klementiner med ansikt, og gulrøtter. Små edderkopper og servietter. Så enkelt, og likevel litt ekstra. Minstemann hadde fridag, og trengte ikke matpakke.
Middagsbordet. Jeg prøvde å gjøre det litt spøkelseshus-aktig. Jeg la på en skrukkete gardin som duk, og jeg pyntet med “spindelvev” og edderkopper som jeg kjøpte for noen år siden. Lysestakene er glassflasker som jeg har malt svarte og latt lys dryppe ned på.
Enkel middag, men noe av det beste barna kan få. Spagetti med tomatsaus og “kjøtt”-boller. Vi bruker vegansk kjøtt stort sett bare til fest og feiringer, så de elsker når de får det.
Jeg ovnsbakte også gresskar, for det er en av mine favoritter :)
Frukt-skål med spindelvev laget av Moofree-sjokolade.
Datter lagde masker til oss to <3
<3
Etter middag vi ut til de vi kjenner i nabolaget. De vi går til vet at vi kommer, og har vegansk godteri liggende. Etter turen, satt vi oss og så på film sammen- så så koselig!

God ny uke til dere <3

Karneval

Plutselig er det Halloween, og barna våknet så glade og spente i dag! Og så kom jeg på at jeg jo ikke kan vise dere bilder fra dagen som ligger forran oss, før jeg har delt fra karnevalet vi hadde hjemme hos oss nå i helgen. I år, som i fjor, inviterte vi inn til karneval for minstemann sine barnehage-venner. I år valgte vi å bare invitere guttene, for i fjor ble det så veldig veldig fult i vårt lille hus. Det ble en veldig koselig dag, med masse lek, bråk, mat og rebus. Jeg deler noen bilder- kanskje det kan väre til inspirasjon for noen av dere <3

Langtidshevet foccacia, edderkopp-cookies, popcorn, eple-fruit-roll-ups, gulrøtter og klementiner.
“Godteri-poser” uten godteri. Glowsticks, klistremerker, tattoveringer, og en slags klissette spindelvev-ting.

<3

Dance in the Rain

Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning how to dance in the rain.

Høstens deiligste gresskar-gryte (vegan)

Denne gryte har jeg laget så mange ganger de siste ukene. Barna liker ikke så godt gresskar, men de elsker kraften i denne gryte, og spiser den med det vi ellers har til middag- som stekte kikerter, som vi hadde i går. Selv er jeg veldig glad for at jeg får alle bitene med gresskar selv, det er jo så godt! Vi har variert på hva vi har ved siden av. I går ble det som sagt stekte kikerter, og jeg har også servert den med fullkorn-nudler og pasta.

GRESSKAR-GRYTE
4-6 porsjoner
-2 ss olivneolje
-1 stor løk, finhakket
-4 fedd hvitløk, finhakket
-1 ss næringsgjær
-1 ts røkt paprika-pulver
-1/2 ts oregano
-1/2 ts timian
-1/2 dl finhakket soltørket tomat
-1 Hokkaido- eller flaske-gresskar
-1-1,5 liter vann
-presset saft fra en båt sitron
-finmalt godt salt og sort pepper
-1-2 dl kokosmelk, fullfet
Varm oljen i en stor kjele. Ha i finhakket løk, og la det surre over svak varme til løken er blank, 5-10 minutter. Tilsett hvitløk, næringsgjær, paprika-pulver, oregano og timian, og surr videre et par minutter.
Skrell gresskaret. Del det i to, og fjern frøene. Skjær gresskaret opp i passe små terninger. Ha gresskar og soltørket tomat i gryten. Hell over vann (start med 1 liter), kok opp, og la det småkoke under lokk i ca 30 minutter, til gresskaret er mørt. Ha i mer vann, hvis du synes det blir for lite kraft. Smak til med sitron, salt og pepper, og kokosmelk. Server suppen varm <3

Krans til Halloween

I går tok minstemann fri i barnehagen, og sammen laget vi årets Halloween-krans til døren. Jeg elsker slike prosjekter som dette. Jeg har et par metall-ringer liggende, som jeg lager kranser på gjennom året. Av og til kjøper jeg noe av det jeg vil fylle kransen med, men aller morsomst synes jeg det er å kunne bruke det jeg finner ute. I denne kransen har jeg brukt små kvister, kastanjer, og rognebær fra skogen, og ellers det vi hadde hjemme av maling, ståltråd, limpistol, og litt “spindelvev” fra tidligere Halloweener.

Kvistene brakk jeg opp, og surret med ståltråd rundt ringen. Så sprayet jeg den svart med spray-maling. Gresskarene lagde jeg av kastanjer og maling. Når de var tørre, limte jeg de på med limpisto. Bærene tredde jeg på ståltråd, og festet de inn i kvistene. Til slutt dro jeg litt “spindelvel” over kransen.

Enkel og stemningsfull!

<3

Min favoritt varme høst-salat (vegan)

Denne varme salaten har vært mitt favoritt-måltid de siste ukene. En deilig blanding av bakt gresskar og rosenkål, blendet med ristede kastanjer, cashew-ost og en enkel olje-dressing. Forholdene mellom ingrediensene er ikke så kjempeviktig, men jeg skriver ca-mengden som jeg bruker til en stor middags-porsjon. Du kan justere etter din egen smak.

VARM HØST-SALAT
en stor porsjon
-1/4 Hokkaido-gresskar
-et par never rosenkål
-ca 10 kastanjer
-2 ts + 2 ts olivenolje
-ca 1/4 pakke cashew-ost fra Casheury (eller hjemmelaget)
-2 ts presset sitron
-1 ts lønnesirup
-fint havsalt og gjerne litt pepper

Skrell og rens gresskaret, skjær det i store biter. Rens rosenkål og behold de hele, eller del de i to. Bløtlegg kastanjene i vann i ca 20 minutter. Hell bort vannet, og skjær et kryss i hver kastanje.
Legg gresskar og rosenkål i en ovnsform, og vend inn 2 ts olivenolje. Legg kastanjene på et stekebrett. Sett begge deler i ovnen på 180 grader. Kastanjene er ferdige etter 20-25 minutter, og grønnsakene er ferdige etter 25-30 minutter. Skrell kastanjene.
Bland 2 ts olivenolje, sitron, lønnesirup og litt fint havsalt, og litt pepper hvis du vil.
Vend grønnsaker, kastanjer og dressing sammen. Smuldre osten over rett før servering.
Salaten er god både varm og kald, jeg synes faktisk den er aller best kald <3

<3

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930