Calling all moms!

Kjære vene, for noen dager og netter jeg har hatt den siste tiden. Jeg er utslitt og nå må jeg bare be dere mammaer der ute om deres råd og erfaringer. Og hvis noen av dere andre har tanker om dette, må dere gjerne dele også!

20160104_120959

Lille Sidikou Samuel er en liten håndfull å takle når det kommer til søvn. Han er verdens beste-beste (!), men situasjonen, slik den er nå, sliter meg ut. Og det er ikke hans feil, selvsagt, det er jo meg som mor som må klare å finne en rutine som gjør at han sover godt, og jeg har ikke klart å knekke den koden enda. Situasjonen er slik: jeg er veldig for at barnet er med å styre mye. Jeg vil ikke være bestemt bare for å være det, jeg vil tilpasse meg barnet mitt- ikke bare at han skal tilpasse seg meg. Jeg ammer fremdeles, siden S vil det selv. Ikke på grunn av næring (han spiser nok + og jeg har uansett ikke mye melk nå). Men jeg er sliten av det også (selv om det er uendelig koselig!), kroppen er liksom.. tom. På kvelden ligger jeg gjerne 1-2 timer i sengen før han sovner. Han vil ligge  å grave meg i øret (!), klø meg i navelen (!!), og/eller “massere” magen min med knærne sine (!!!). Han er trøtt når han legger seg, som regel rundt 21, og spør ofte seg om å legge seg. Men når han kommer på sengen får han liksom nytt liv.

Han vet heldigvis at han ikke får melk på natten lenger, uansett hvor mye han maser, så han våkner sjeldent på natten. Men han våkner grytidlig, mellom 4 og 5, og etter det må jeg ligge og stryke han på ryggen resten av natten. Han sover da gjerne et par timer til, men kun hvis jeg stryker han konstant, men jeg får jo ikke sove mer. Ved 6-7 tiden er han våken.

På dagen sover han en gang, og gjerne litt lenge, som regel ca 2 timer. Jeg vet jeg kan kutte ned på den tiden, men det har vært disse to time jeg har hatt mulighet til å trene og studere, så det har liksom ikke vært aktuelt det heller. Og av erfaring sovner han ikke veldig mye tidligere på kvelden selv om han  sover mindre på dagen en gang i bland.

Men nå, NÅ, vil jeg ha endringer. Jeg er på nippet til å ikke holde ut, og jeg tror ikke denne rytmen er god for S heller. Nå kaster vi alle gamle rutiner på dør, og lager helt nye. Og det er her jeg trenger hjelp! Hva gjør jeg?

Til nå har jeg bestemt meg for å kutte dag-sovingen helt. Det er kanskje brutalt å gå fra to timer til ingenting. Men jeg tror at feks en halvtime vil gjøre at han ikke blir skikkelig trøtt tidlig på kvelden uansett. Og da er det bedre å kutte det helt- ellers får jeg jo ingen tid alene. Begynte med dette i går, og han var dødstrøtt klokken 18, men sovnet likevel ikke før 20.30. Men dette håper jeg endrer seg etter noen dager. Og i dag tidlig våknet han ikke før 6, og sov enda en liten stund da jeg begynte å stryke på han. Så det føles i alle fall som en god start. Men jeg tenker også på rutiner ellers. Hvordan roer dere ned barna på kvelden? Har dere faste lese-rutiner feks? Og hvordan avsluttet dere ammingen? Jeg vil egentlig at S skal avslutte det helt selv, men er det en måte jeg kan kutte det ned på, uten at han nesten merker det? Er så redd for å avvise han.

Rop gjerne ut, jeg tar i mot alt av råd!

Uansett, dagen i dag har vært så fin. Jeg trente morgen-yoga imens lille så på Pelle Politibil, vi har vært ute å både gått tur og lekt, laget grønnkålchips av grønnkål som fremdeles står så fin i snøen i hagen, og nå ser vi på Pelle Politibil enda en gang. Tydligvis lille S sin nye favoritt :) Jeg håper dere har en super dag også. Vi sees igjen senere ♥

14 Responses to “Calling all moms!”

  • Hej! Som du vet har ju inte jag själv några barn, men jag tror jag har ett bra tips ändå:) Det har kommit ut en barnbok som det har talats massor om i media och runtomkring, vilken har hjälpt sjukt många att få barn att somna lättare på kvällarna. Min bror som har två små barn har t.o.m. pratat om den! Det som är speciellt med boken är att en använder en speciell teknik när en läser den (som förklaras i boken). Den heter “Den lille kaninen som så gjerne ville sove” den finns tex. här: http://cdon.no/b%C3%B8ker/ehrlin%2c_carl-johan_forss%C3%A9n/den_lille_kaninen_som_s%C3%A5_gjerne_ville_sove-35230083

    Kanske det kunde vara något?
    Mamman behöver också få sova så att hon orkar <3

    • Ragnhild Nordrum:

      Så bra tips Cajsa!! Denne skal jeg se på nå i kveld. Nå har det faktisk gått ganske OK disse dagene, selv om jeg håper på enda bedre bedring eter flere netter. Men skal kjøpe den hvis det ikke bedrer seg :)
      Klem til deg fine <3

  • Jeg har desverre ingen gode råd, men håper du får noen. Storebroren sov desverre aldri noe bra om natta, og lillemann er jo bare 8,5 mnd og ammer mye om natten enda men sovner ganske lett om kvelden ved amming.

    Lykke til og håper dere finner noen gode rutiner.

    • Ragnhild Nordrum:

      Takk for at du deler Nina! :)
      Ja, det er greit så lenge de er så små :) Jeg ammet også veldig lenge om natten (han ble vel ca 2 år da vi sluttet, og han får bare på dagtid nå), og jeg syntes det var koselig veldig lenge. Helt til jeg kjente at jeg bare MÅTTE ha mer søvn.

  • Agnes:

    Hei Ragnhild. Kunne du tenke deg å kutte ut sjokoladen en stund? “Innta store mengder kakao kan gi koffeinrelaterte bivirkninger som nervøsitet, økt vannlating, søvnløshet og rask hjerterytme” Kanskje det hjelper med et kosthold uten koffein for små barn?

    • Ragnhild Nordrum:

      Så morsomt du nevnte det, for jeg pratet med en venninne om nettopp dette samme dag som du kommenterte :) Er veldig for at S får det han vil når han vil (av sunn + vegansk mat selvsagt). Og ser at han/barn er så naturlige når det kommer til mat. Noen dager spør han om sjokolade, andre dager takker han nei og ber om å få ovnsstekte gulrøtter med most avokado :) Og det er jo slik jeg vil det skal være. Men nå har jeg tenkt at han ikke får sjokolade sent, altså etter formiddagen. Vet det ikke blir et problem, siden han som regel spør når han ser jeg spiser det. Og jeg kan jo bare droppe det den tiden. Takk for tips :)

  • Silje:

    Hei, jeg leser bloggen din nå og da, og nå synes jeg det var grunn til å kommentere. Først av alt: jeg er helt enig i din grunnleggende tilnærming til barn og dette med å lytte til barnet, og tilpasse seg og måten man forholder seg til barnet på til barnets signaler. Du høres ut som en superomsorgsfull og nærværende mor, lille S er heldig! Dernest: jeg kjenner meg veldig igjen i trøblete netter. Jeg har fått tre barn ila 4,5 år, yngste er nå 2 år og særlig han i midten har vært en håndfull på natten. Dette skyldes (antagelig) delvis at jeg nattammet ham (alt for) lenge, men også at han som type sover lett og urolig (i motsetning til sine to søsken, selv om heller ikke de har vært mønsterbarn på natten..) Også våre barn har hatt stort behov for nærhet om natten, noe de har fått og kunnet få fordi både jeg og mannen sover godt med barn i sengen. Men det har unektelig vært slitsomt å bli vekket så mye på natten som vi har blitt og fortsatt blir. Så til spørsmålet om råd: min overlevelsesmekanisme har hele veien vært å tenke: this too shall pass. En dag sover alle tre hele natten i egen seng, en dag trenger vi ikke ligge ved siden av dem til de sovner (noe som kan ta tid.. Det er ganske utrolig hvor mange timer vi til sammen har brukt på legging av barn) Jeg vet egentlig ikke om dette er et råd, vi må alle finne vår vei, og vi kjenner alle våre egne barn og oss selv best. Jeg hører at du er sliten nå og ønsker endring, og du er også alene om omsorgen (?) og alene om legging, og da er kanskje ikke “this too shall pass” et godt råd.. Dette ble et langt innlegg. Ville vel egentlig bare si at jeg synes du virker som en utrolig god mor for S og at vi er flere som “strever”/lurer på disse tingene! Lykke til!!

    • Ragnhild Nordrum:

      Tusen takk for så fin kommentar Silje!! Veldig spennende å lese dine erfaringer! Jeg også tenker ofte slik. Nyt det mens du kan, han vil ikke ligge å kose natten lang resten av livet. Men jeg trenger mer søvn, så noe må bare gjøres. Nå har det gått veldig fint disse dagene å holde han våken på dagen, og han sovner litt tidligere. Men jeg håper han sovner enda litt tidligere, og våkner enda litt senere med tiden :) Vil egentlig beholde han i min seng, men tror kanskje han kommer til å sove roligere i sin egen når han finner roen i den. Nå søker han liksom alltid med fot/hånd etter meg på natten, og ligger aldri skikkelig i ro.
      Takk igjen for at du deler :)

  • Hanne:

    Åh kjære Ragnhild. Jeg fikk så vondt inni meg av å lese dette innlegget. Jeg venter jo baby nr en selv nå, så jeg har dessverre ingen gode råd å komme med. Det eneste jeg kan si er at du virker som en så omtenksom og fantastisk mor, med flotte verdier jeg håper jeg klarer å kopiere når min egen bebis kommer. Lykke til. Jeg håper du får noen gode råd og at denne overgangsfasen går seg til. Lykke til <3 Mange klemmer fra meg

    • Ragnhild Nordrum:

      Du er så søt, Hanne! Tusen takk for så fin kommentar <3
      Tenk at dere ikke er langt unna å bli 3, det er så fantastisk å tenke på!! Og du kommer til å bli en så god mor, helt helt sikkert!!! Men utfordrende til tider, det er det :)
      Stor klem fra meg

  • Lilly:

    Hei kjære Ragnhild.
    Utrolig godt å se at du oppdrar barnet ditt til å bli så fritt.
    Jeg har foreløpig ingen barn selv, men veldig mange småsøsken som jeg har lagt+ stått opp med. I tillegg studerer jeg psykologi hvor søvn er en ganske stor del av pensum. Mitt beste tips må være noe så enkelt og kjeldelig som veldig faste rutiner. Nå blir jo dette en liten motsetning til den friheten du gir ditt barn, men jeg tror rutiner må være ganske faste i en innkjøringsfase. Jeg ville anbefalt at du kutter ganske mye ned på soving på dagtid- dette grunnet cirkadiske rytmer, og at du legger og vekker S til samme tid hver dag i en periode. Skjønner at dette krasjer litt med dine studievaner, men dersom du er helt utslitt blir studeringen muligens mindre effektiv også? Med tanke på stryking på ryggen høres det jo helt fantastisk ut å være ham, men for at du skal sove igjen kan du jo si til han at du kan stryke ham på ryggen senere når dere har stått opp?

    Lykke til, er helt sikker på at du kommer til å finne en veldig god løsning på dette. <3

    • Ragnhild Nordrum:

      Åh, det var jammen en koselig kommentar å lese. Tusen takk Lilly <3 Og godt nytt år!!
      Dine tanker og erfaringer er så spennende å lese! Jeg har tenkt mye mye på dette den siste tiden, og tenker veldig likt som deg. Nå har han kuttet dagsovingen helt, og jeg tror faktisk det var veldig lurt. Han er ikke trøtt den tiden har pleide å sove på dagtid før, men han blir trøtt på ettermiddagen. Og det er jo nettopp det jeg vil :) Tenker at kl 19 er en fin tid å legge seg når man er på hans alder, så jeg legger han, og kommer til å fortsette slik, enten akkurat 7 eller mellom halv 7 og 7- hvis han spør om å legge seg før. Og så tenker jeg at mellom 6 og 7 er en fin tid å våkne. Gir det noen dager nå for å se når han naturlig våkner. Og når jeg ser mønsteret og hva han trenger, tror jeg at jeg kommer til å sette på vekkeklokken til fast til hver morgen :)

  • Vi leser en spesiell sove bok som heter kaninen som så gjerne ville sove . Jeg har bilde av den på min Instagram konto. Den er satt opp på en måte som er søvndyssende for barn ( og voksne he he ) . Jeg har med den klart å korte ned tiden før han sovner fra 1 1/2 time til ca 30-45 minutter
    . lykke til klem ❤️❤️

    • Ragnhild Nordrum:

      Takk for tips Jeanette!! Cajsa over her anbefalte også nettopp den boken, så jeg skal finne den!! :)
      Klem til deg <3

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
May 2024
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031