Raw snickers- laget uten olje

God dag, alle sammen. Jeg har helt mistet følelsen av hvilke dag vi er på- alle dager glir liksom i ett nå i julen. Jeg håper dere nyter disse dagene i romjulen til det fulle. Nå går vi jo straks inn i det nye året og da er det best og avslutte dette med glans, eller hva? :)

Jeg har nettopp satt meg ned etter dagens trening, men en kopp te og et par biter nylaget raw snickers. Formiddagen brukte vi i sentrum, til handling og litt bytting av gaver (kun noen størrelses-bommer). Rusketrollet ligger og sover nå, og når han våkner skal vi ut i snøen og leke.

20151229_120118

I går laget jeg en porsjon raw snickers. Det er ikke første gang, foråsidetslik, men akkurat denne varianten har jeg ikke laget før. Jeg har blitt mer og mer bevist på det med oljer i kosten over lengre tid nå, og kutter den der jeg kan. Merk at jeg ikke snakker om fett her, kun om olje. Olje er et raffinert produkt, og har ikke de samme gode egenskapene som hele fettkilder. Jeg er der at jeg ikke, eller i alle fall svært sjeldent, bruker olje i selve maten min, men jeg bruker det der det trengs, som i raw sjokolade og desserter. (Må også legge til at jeg ikke hadde turt å gi S et olje-fritt kosthold, og bruker både kokos-, linfrø- og hampolje til han daglig, i tillegg til hele fettkilder.) I mitt eget kosthold spiser jeg plenty med avokado, frø, kokos, noe nøtter, og selvsagt sjokolade hver dag.

Vil også legge til at jeg ikke synes det er lurt å bli fanatisk på akkurat dette med olje. Hvitt sukker, mel osv har jeg kuttet helt, og synes det både er enkelt og lurt. Men olje er ikke noe jeg kommer til å “bannlyse”. Elsker når jeg har mulighet til å spise raw mat ute for eksempel (som ofte svømmer i olje), og noen ganger smaker rett og slett mat bedre med litt olje. Poenget er bare at jeg ikke ser på det som en viktig eller nyttig del av kostholdet, så lenge man spiser nok hele fettkilder.

20151229_120023

Uansett, denne gangen laget jeg raw snickers uten olje, vanligvis ville jeg brukt kokosolje og kakaosmør her. Oppskriften fant jeg HER hos Rawvana, og resultatet ble så bra. Mine eneste endringer er at jeg laget sjokoladen mørkere med mer kakao, og så brukte jeg ganske godt med havsalt- ingen snickers uten salt synes nå jeg. Anbefales ♥

Jeg håper dere nyter dagen alt dere kan. Vi sees igjen snart ♥

7 Responses to “Raw snickers- laget uten olje”

  • De så veldig gode ut :) Snickers er jo så digg :D

  • De så bare så gode ut, disse må jeg bare lage i morgen :) :)
    jeg skal ut reise , tror du denne må stå kjølig hele tiden ? (bra “reisemat ” tenker jeg)

    • Ragnhild Nordrum:

      Beklager sent svar!! Dagene har gått i ett!! Er ikke sikker på om disse holde seg så godt uten å være i kulden. Prøvde du? Har følelsen av at det kan bli litt mye kliss kanskje!?

  • Anine:

    Hei! Det er kanskje litt personlig, og du trenger ikke svare, men jeg bare lurer på hvorfor du ikke vil la sønnen din ha ditt kosthold? Hvis det er det sunneste for deg, og du får alle ernæringsmessige behov dekt?
    Snickersen ser forrige kjempegod ut!

    • Ragnhild Nordrum:

      Hei hei :) Jeg synes det er helt greit at du spør :)
      Alle behov, hos alle fra babyer til gamle, blir dekt ved å spise et vegansk kosthold. Men innen vegansk mat er det jo mye man kan spise og ikke spise. Jeg tror et vegansk kosthold bestående av HEL mat er det beste man kan spise, men jeg har jo ingen fasit på alt. Om man velger å spise nesten bare eller bare rått (som meg selv), eller om man spiser mye varmmat tror jeg har lite å si. For min egen del er det en morsom hobby, og jeg liker best kald rå mat, og kroppen min har det best med den type mat.
      Derfor følger jeg rettningslinjer om vegansk kosthold til barn, som forskning støtter. Passer på at han daglig får både hele korn, grønnsaker, frukt, hele fettkilder, gode proteinkilder, og bruker det som blir sett på som sunne oljer for å dekke energibehovet hans. De har jo små mager, men et stort energibehov :) Gir han mange hele fettkilder (avokado, fersk kokosnøtt, frø osv), men hadde ikke turt å kutte ut olje fullstendig- med mindre han hadde begynt å spise virkelig store mengder av disse matvarene. Og gir selvsagt omega3, D-vit og B12.
      For min egen del, som voksen, elsker jeg å “leke” med kostholdet mitt, og har langt på vei funnet et kosthold jeg personlig elsker. Jeg har ikke noe imot feks hele korn (som havre, bokhvete, bygg, quinoa osv)- ellers hadde jeg jo aldri gitt det til S. Men personlig trives jeg bedre uten det, og da dropper jeg å spise det :) Men jeg hadde ikke turt å gjøre det samme med et barns kosthold. De kan ikke si fra hvis de kjenner de mangler noe (voksne kjenner jo ganske lett hvis noe er galt i kroppen), og jeg ser liksom ikke vitsen med å utsette et barn for det :)
      Det ble kanskje et rotete svar, men jeg håper det ga mening :)

  • Anine:

    Takk for svar! Det gir absolutt mening. Veldig inspirerende å lese blogger din, og det du skriver om ernæring og kosthold :)

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
May 2024
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031