(nesten raw) Solsikke-buttercups (allergivennlige og avhengighetsdannende)

Hei hei, jeg håper dere har en fin dag alle sammen. Jeg har en veldig god dag i dag- etter en natt med masse deilig søvn. Baby og jeg har vært ute og gått i nydelig vær, og endelig, nå føles det som våren er på vei! Etter det tok jeg og Lille S for første gang et bad sammen, og han syntes det var så stas å få komme opp i det store badekaret og plaske og leke. Søte lille, jeg er så heldig som får være mammaen til akkuart han.
20140219_123818-w580-h580

Nå sitter jeg her med en kopp te og nylagede buttercups fylt med solsikkesmør. Jeg lagde både smøret og selve sjokoladene tidigere i dag, og nå nyter jeg stillheten imens han lille sover.

Jeg både tåler og liker nøtter veldig godt. Men med mitt nesten helt raw kosthold kan jeg ofte få i meg nøtter både to og tre og fire ganger i løpet av dagen. Selv om jeg ikke reagerer negativt på det nå, tviler jeg på at det er så bra i lengden. Er det flere av dere som spiser mye raw som har det slik?
20140219_123641-w580-h580

Uansett, jeg kommer aldri til å kutte ut nøtter, men å bytte ut litt nøtter mot frø tror jeg kroppen min hadde hatt veldig godt av. Jeg liker å bruke nøttesmør (jeg liker spesielt cashew og mandel) til både det ene og det andre, men man kan faktisk lage smør av frø også. Tahini er allerede en favoritt, og nå har jeg fått meg enda en; solsikkesmør! N.A.M!
20140219_114714-w580-h580
Dette smøret er ikke rått (men veldig veldig godt, og fremdeles sunt!), for jeg ristet solsikkefrøene før jeg lagde smøret. Ristingen får frem den helt nydelige smaken- jeg synes ikke en gang den kan sammenlignes med rå solsikkefrø.

Dette er nok det rimligste smøret vi kan få tak i. Du lager det enkelt selv, og det eneste du trenger er en pose frø og en food processor. Jeg la 300 g økologiske solsikkefrø til bløte i vann i ca 4 timer. Så skylte jeg frøenen godt og fordelte de på stekebrett dekt med bakepapir. Jeg ristet de i ovnen ved 200 grader i ca 25 minutter. Jeg helte alle frøene i food processoren, og kjørte til jeg hadde en glatt deilig smør. Dette tar tid! Jeg tror jeg holdt på i et kvarter før jeg hadde konsistensen jeg ønsket.

For å lage 6 store og veldig mettende buttercups, trenger du:

-3 ss kokosolje
-1 ss solsikkesmør
-2 ss lønnesirup
-3-4 ss råkakao

-6 ss solsikkesmør

-noen ristede solsikkefrø
-noen dryss Himalaya/havsalt

Smelt kokosolje over vannbad. Rør inn en ss solsikkesmør, lønnesirup og råkakao. Smak, og tilsett mer søtt eller kakao hvis du synes det trengs.
Fyll 6 muffinsformer (gjerne i silikon) med en ss sjokolade i hver. Sett formene i kjøleskapet. Når sjokoladen er hard, legger du en ss med solsikkesmør i hver form. Hell over resten av sjokoladen. Dryss over litt frø og noen gode dryss salt på hver sjokolade. Sett de tilbake i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Til slutt vil jeg bare ønske dere en deilig dag videre! Jeg håper solen skinner for dere alle.

10 Responses to “(nesten raw) Solsikke-buttercups (allergivennlige og avhengighetsdannende)”

 • Ohhh please send to the United States of America to the attention of Nicole AND Gwendolyn!!!!!!!!!

 • Intressant det med nötter! Ibland så går det i perioder när det känns som om vi ätit för tok för mycket nötter och sedan går det perioder när vi inte äter nötter på flera dagar om inte veckor. Allt är ju relativt men vi reagerar om vi äter för mycket nötter. Så om vi har en raw food-kaka med mycket nötter i så kan vi inte få i oss det helst på ett par dagar. Så lite nötter varje dag/varannan dag är max. Men alla är vi olika så länge din mage mår bra så är det bara att äta, och såklart klokt att variera lite med frön också :) Dina solsikee-buttercups ser och låter helt fantastiska! Åh nu blev det väääldigt lång kommentar här ;) Önskar dig en jättefin kväll. Massa kramar!

  • Ragnhild Nordrum:

   Jeg tror det er kjempelurt slik dere gjør, å gi kroppen “nøtte-fri” noen dager eller uker av gangen :) Jeg spiser nøtter så og si daglig, føler jeg trenger det når jeg spiser så mye “lett” rå mat. Men vil bli mye flinkere til å variere med frø, avokado, oliven osv..
   Det eg prøver å gjøre, er å alltid spise nøtter sammen med noe annet. Jeg synes det ikke føles godt i kroppen i det hele tatt å spise en neve nøtter alene. Men i salater, med frukt, i smoothies el.l synes jeg det er mye bedre i magen. Og ikke så mye av gangen (ca en ss nøttesmør eller en veldig liten neve nøtter feks).
   Takk for at dere deler deres tanker og erfaringer- det er alltid spennende å lese! :)
   Klem<3

 • Anis:

  Helt essensielt når man spiser mye (eller lite, for den saks skyld) nøtter og frø er at man praktiserer å bløtlegge dem/behandle dem riktig i forkant slik at man får fjernet antinæringsstoffer. Det er spesielt mye fytinsyre (og også andre enzymsperrer) i nøtter som har den egenskapen at det binder seg til mineraler (sink, magnesium, jern osv..) og andre næringsstoffer, hindrer opptaket av dem – og forårsaker mineralmangel.
  Nøtter bør altså bløtlegges i minimum 8 timer i saltet vann (tilsett litt rent havsalt/himalayasalt. Spis dem slik når de er klare – eller tørk dem i dehydrator, eller på meget svak varme i ovnen over natten.
  Nøttene blir en drøm å fordøye, og kroppen klarer plutselig å nyttiggjøre seg av næringen, som er veldig vanskelig tilgjengelig uten… :)

  • Ragnhild Nordrum:

   Tusen takk for så fin og nyttig kommentar! Jeg har blitt mye flinkere til å bløtlegge nøtter (men gjør det dessverre ikke alltid) og merker jo str forskjell på hvordan de ligger i magen. Nøttesmør tror jeg ikke er bløtlagt, men nå har det jo kommet et nytt merke på Iherb (Dastony) og de bløtlegger og spirer nøttene sine. Så det er mitt nye favorittmerke :)
   Takk igjen for klok deling, håper flere leser dette!

 • Hanne:

  Det er godt å høre at du sov godt! Jeg blir helt surrete og utav meg når jeg ikke får sove skikkelig. Jeg har enda ikke vendt med til nattvakter på jobb :-/ Jeg ble så inspirert av yogainnlegget ditt, så har både gått på yoga-timer på treningsenteret og gjort yoga til tara stiles dvdene mine <3 Jeg har fri hele uken, så det har vært deilig å fylle på med energi fra turer i skogen og yoga økter :D
  Takk for enda en super oppskrift. Jeg har ikke laget sjokolade på alt for lenge, selv om jeg har det jeg trenger i skapene. I løpet av helgen må jeg lage litt sunt snop igjen ;) Håper du får en fin kveld :D

  • Ragnhild Nordrum:

   Så gøy å høre at du har fått gjort masse yoga + turer ute! Mine favoritter, det er så utrolig energigivende.
   Håper du får laget noe godt denne helgen :) Jeg er utrolig nok tom for både kokosolje OG kakaosmør (det tror jeg aldri har skjedd før :O :O) og ble plutselig redd for at jeg ikke skulle få laget noe godt på noen dager. Heldigvis har jeg alltid et lite lager på lur ;)
   God helg til deg<3

 • Store planer om å teste solsikkesmør når vi kommer hjem fra vinterferie! Jeg og kjæresten er jo storspisere av nøttesmør, så dette vil helt sikkert falle i smak!

  Så koselig med badetid sammen :) Når vi kommer til Alvas farmor og farfar i morgen, skal vi også bade i badekar! *ønsker meg plass til eget badekar*

  • Ragnhild Nordrum:

   Badekar er så deilig! Og så utrolig stas for de små.
   Tror dere kommer til å elske solsikkesmør. Jeg synes det smaker helt fantastisk, også så billig som det er!!
   Kos deg hos svigerforeldrene i helgen. Klem

Leave a Reply

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728