Babys første mat

Hei hei dere. Tenk, nå er snart dette året over og et helt nytt et starter på onsdag. Har dere mange planer og drømmer for året som kommer? Jeg har mange planer og mål for 2014, og jeg skal dele mer av det etterhvert. Jeg gleder meg, og jeg skal gjøre det til et spennende og godt år. Jeg ønsker det samme for dere.

Om et par uker blir Sidikou Samuel 5 måneder, og i går fikk han sin første lille smak på mat. Jeg vil amme så lenge som jeg bare kan, og vil ikke at han skal gå over til mat allerede nå. Jeg lar selvsagt Lille S få styre dette selv også, men hvis det går slik jeg vil, drikker han mest morsmelk i mange måneder til, og får bare daglige små smaker av annen mat.
20131230_145809-w580-h580
For meg er det en selvfølge at jeg skal lage maten til Lille S selv. Men for morro skyld leste jeg bak på flere av pakningene med barnemat da vi var på butikken tidligere i dag. Har dere gjort det før? Vet dere, det er rett og slett trist underholdning! Jeg har full forståelse for at hverdagen til småbarnforeldre er travel, og ingen skal føle seg som dårlige foreldre fordi de tyr til raske løsninger. Men likevel synes jeg at akkurat hva vi putter i barna våre burde være høyt prioritet.

På grøtpakkene var det listet opp ingredienser som skummetmelkpulver, hvetemel og maisstivelse (og en hel masse tilsatte vitaminer og mineraler- siden selve grøten er næringstom). Er dette virkelig mat å vokse på? Jeg forstår det rett og slett ikke.. Igjen, jeg vil ikke fremstå som at jeg ser ned på foreldre som bruker disse grøtpulverene, for det gjør jeg virkelig ikke! Men det jeg er litt redd for er at foreldre faktisk ser på disse produktene som riktig og god ernæring for barna våre. Og det er det ikke!
20131230_145429-w580-h580

Mye frustrasjon jeg gjerne skulle fått ut.. Men uansett! Jeg velger å lage maten til Sidikou Samuel selv. Jeg vil at han skal vokse seg sunn og sterk på ekte næringsrik mat. For meg betyr det en base av plantemat (grønnsaker, frukt, fett fra kvalitetskilder), supplementert med mindre mender egg fra frittgående glade høner som spiser riktig mat og villfisk fisket av pappa. Dessuten spiser jo Kader kjøtt, og jeg kan ikke hindre baby i å spise det samme som far hvis han ønsker det. Det viktige for meg er at basen er sunn og mest mulig plantebasert, og samtidig lære Lille S om respekt for alle som er levende- mennesker og dyr. Om han velger å bli veganer senere, er jo det kjempefint. Men det er et personlig valg man må ta for seg selv, og ikke noe andre kan velge for en.
20131230_150644-w580-h580

Jeg velger å starte Sidikou Samuels “mat-karriere” med tre helt fantastiske matvarer: banan, avokado og kokosolje. Alle tre med høyt næringsinnhold, sunt fett som er viktig for utviklingen av babykroppen, og de smaker mildt og godt. Dessuten gir jeg han D-vitamindråper (laget av D vitamin og kokosolje), som er viktig her i sol-løse Norge. De to bittebittebittesmå porsjonene han har fått til nå har vært en suksess. Han synes det er litt rart med  noe annet enn melk i munnen, men det ser ut som han har likt det. Jeg kommer til å holde meg til milde frukt og grønnsaker i en lang stund til (tenker at både søtpotet og gresskar most med kokosolje blir veldig godt), og senere tenker jeg å koke egen grøt på hirse og bokhvete.

Oi, dette ble mye. Jeg som bare hadde tenkt å skrive bittelitt. Men det er vanskelig å avslutte. Jeg synes dette er et kjempespennende og viktig tema, og håper det blir enda mer fokus på det i tiden fremover.

Hva er deres erfaringer med babyer/barn og mat? Og dere som selv har barn, hva valgte dere å gi de små?

Ønsker dere en fantastisk mandag videre. Jeg er tilbake i morgen, på årets aller siste dag. Nyt kvelden.

16 Responses to “Babys første mat”

  • Sara:

    Så enig med deg angående denne ferdigmaten! Det som er så skrekkelig synd, er at det nesten er blitt like sant som at jorden er rund, at nestles barnemat er den beste starten for et lite menneske. Når ble mettet fett farlig for bebiser, når brystmelken består av masse mettet fett? Nei takke seg til naturlig mat. Det tar ikke så lang tid. Det krever litt planlegging, bare, men det tror nå jeg de fleste fikser.

    Banan inneholder forresten amylase, som bidrar til å fordøye karbohydratene i banan. Karbs, og særlig korn, kan være vanskelig for de små uferdige magene, så banan er tipptopp! Mini fikk også avocado og kokosmelk i begynnelsen, og en økologisk eggeplomme hver dag, stekt i masse smør. Jeg tror avføringen til de små sier om maten er bra eller ikke. Mini har regelmessig avføring, og kun med få unntak lukter ikke bæsjen noe som helst.

    Gleder meg til å følge S videre! Han er knus-søt!

    • Ragnhild Nordrum:

      Så enig med deg Sara!! Vi ser nok ganske forskjellig på det med animalsk mat, men er veldig enig om at det er naturlig mat som gjelder! Synes det er helt forferdelig at små mennesker skal vokse opp på ferdig kjøpemat. Det er jo ikke mat!
      Du er flink, og Minien din er heldig som har deg som mamma!!
      Godt nytt år :)

  • Cat:

    Det er så utrolig spennende å introdusere disse små for mat. Jeg hadde vel litt samme filisofi som deg når min baby startet når hun var 6 mnd, mest mulig øko veganmat. Jeg valgte å introdusere en matsort om gangen i 4 dager på rad for å se om hun hadde noen reaksjoner før jeg gikk vidre på neste matsort. Når posjonene er så små er det lett å lage opp noen posjoner, og fryse ned så jeg opplevde det ikke som veldig tidkrevende å lage mat fra bunnen til min lille jente. Hun ble introdusert for kjøtt når hun var ca 1.5 år, og hun er nok en kjøtt og fiskeeter med en stor hang til tang og tare (mens grønnsaker kommer i andre rekke), og ikke mye veganer.

    Idag ville jeg vel ikke brukt så mye korn/bønner som jeg gjorde fra 10mnd alderen. Men nok heller satset mer på eggeplommer og lever itilegg. Uansett lykke til – og jeg tenker det er flott å ha høy fokus på det å smake ny mat, og få et bredt smaksregister når de er små babyer (faktisk mer viktig enn hva og hvor mye de får når de er ammet), så mitt beste råd er la baby prøve mest mulig – det er så mye spennende mat å smake på ;)

    • Ragnhild Nordrum:

      Så spennende kommentar fra deg Cat! Takk for at du deler erfaringen din!
      Hadde både jeg og Kader vært veganere, hadde jeg garantert gitt baby kun det. Men når en av oss er kjøtt-eter tenker jeg tenker jeg at det er det bese er å introdusere begge deler- men av høyeste og snilleste kvalitet.

      Jeg kommer nok ikke til å gi han srlig mye korn og belgfrukter- det spiser jeg jo ikke selv heller.
      Så lurt å gi en og en matvare i 4 dager så man kan oppdage reaksjonerer lettere. Bra tips!
      Godt nytt år til deg :)

  • yay, baby’s first solids! I really admire your approach to Sidikou Samuel’s eating, I think I would go the same way, not forcing a lifestyle upon him, but just feeding him with the best foods out there and surround him with love. Happy New Year my dearest Ragnhild!

    • Ragnhild Nordrum:

      Thank you Sonja!!
      If Kader also was vegan, I know that I would have only given SS vegan food too. But since we eat so differently, I think it is important to give “the best of both worlds”. And to focus on quality and mostly plant-based (whick I think it the healthiest for everyone).
      <3

  • Caroline:

    Sonja, I wouldn’t phrase it as forcing a lifestyle upon your child. I think what many parents try to do is feed their kids with wholesome and nutritious food at the same time as they pass on their values to their children. Isn’t that what everyone does? Omnivorous included?

    • Ragnhild Nordrum:

      I agree with both you and Sonja!! If both me and my boyfriend were vegan, I would never ever given baby any animal products. But since he eats meat, I think the most important thing for me is to focus on plant food for baby, but to allow the foods that his dad eats too. But I cant but meat with my money, so from me baby will only get happy eggs and fish that my dad gets himself. Besides that I think an important thing is to teach baby respect to all living creatures, and be honest about what meat / milk /eggs really is. Hopefully he will choose to go vegan himself some day :)

  • Because I read the comments, I understand the content of this post!
    You are feeding him with lots of love.
    Adorable.

  • Har ikke barn, men syns det er veldig interessant å lese om for det om. Det er som du sier veldig trist om folk tror babymat dem kjøper i butikken er bra, høres langt ifra ut som den er det.

    – Yara

    • Ragnhild Nordrum:

      Ja, det er et utrolig spennende tema! Foreldre må gjerne (eller egentlig ikke gjerne..) gi ferdigmat til barna sine hvis de ikke har mulighet til noe annet. Men jeg synes det er ille og skummelt at folk flest tror det er SUNN mat for de små, for det er det ikke! Til og med helsesøstreren vi går til skryter pulvergrøtene opp i skyene og det synes jeg er skikkelig trist!

  • Åååh så stor han har börjat bli. Egen mat och allt! Du är en klok mamma du, och vi hoppas vi kommer göra detsamma för våra barn när det blir aktuellt. Känns helt galet att de ska växa upp på massa kemikalier… usch! Självklart gör alla så gott de kan och många är totalt oinformerade av vad mat faktiskt innehåller, så det är bra att det finns människor som sprider kunskap och INSPIRATION! :) Tusen kramar vacker ps. vilken första måltid också, alla våra tre absoluta favorit ingredienser ;)

  • Åh läste ignenom de jätteintressanta och kloka kommentarerna. Lite nyfiken bara varför du Ragnhild inte äter bönor och sådant? Är det bara för att du inte gillar det eller är det av någon speciell anledning? Bara nyfiken :)

  • Det er så flott at du velger å gi han slik mat. Han kommer til å vokse opp å bli en stor, sterk og frisk gutt :D Du er flink <3

  • Morsomt å lese no når vi har begynt å gi Josefine litt smaksprøva òg :) En miks av avokado, banan og kokosolje falt virkelig i smak her. Og i dag fikk ho gulrot og kjøttkraft. Det var superpopulært! ;) Håpa du kjem med fleire babymattips etter kvart som lillegutt får smake meir, veldig kjekt å få litt inspirasjon til ka vi kan finne på til vesla :)

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930