Carb up!

God kveld alle. Nå er hele familien samlet hos mamma og pappa i Valdres, og det er så koselig. Brødrene mine er her på høstferie, søsteren min har kommet tilbake fra Russland, også er baby og jeg her selvsagt. Den eneste som mangler er pappa-Kader, men han er på vei til Afrika på ferie i dette øyeblikk.

Overskriften dere! Jeg er ikke her for å råde noen til å fylle opp kostholdet sitt med sukker og brød altså. Langt ifra! Men som jeg har fortalt dere før, fikk jeg de siste ukenen av svangerskapet og nå etter fødsel, et mye større behov enn tidligere for frukt. Tidligere har jeg tenkt at den sunneste måten å spise er ganske høyt fettinntak, lavt proteininntak, og moderat til lavt karbohydratinntak- itillegg til vegansk og mye raw food. Jeg tror fremdeles sunt fett må spises daglig og at proteininntaket bør holdes nede. Men etter å ha lest mye om mer karbohydratrik kost (fremdeles sunn, vegansk og mest raw mat), har synet mitt endret seg litt.

Hva tror dere? Finnes det en perfekt “diett” for mennesker? Og hva består den av?

Jeg tror det finnes èn “diett” som er ment for mennesker- men jeg vet ikke hvem som har svaret på hvordan den ser ut ennå. Selv tror jeg vi er ment til å spise som i Edens Hage (jeg vet at ikke klarer å følge meg på denne tankegangen :)), og i mitt hodet betyr det mye frukt og grønnsaker, og litt nøtter og frø.

Jeg liker å bruke You Tube for å lære mer om kosthold (man må bare huske å bruke eget hode også!), og der finnes det mange som promoterer et raw vegansk kosthold med mye karbohydrat og lite protein og fett (mest kjent som 80 10 10). Jeg må bare advare om at noen av de virker litt smågale, og kanskje ikke de sunneste forbildene å ha ;) Andre derimot, som Kristina og Megan Elizabeth (mine favoritter), virker som kloke, sunne, oppegående mennesker med mye kunnskap og nyttig informasjon.

Jeg kommer ikke til å starte noen “diett”, for jeg synes det er viktig å la seg selv være fri til å spise slik kroppen ønsker- og det kan nok endre seg gjennom livet. Men for øyeblikket føles et kosthold med masse masse frukt, nok grønnsaker, og en mindre mengde fett bedre for meg. Jeg må ha min daglige dose raw sjokolade og spiser nøtter og frø daglig, så jeg spiser mer fett enn hva 811-folkene anbefaler. Det føles bra for meg, så da fortsetter jeg slik :)
potet-w580-h580Middagen min i dag; stor salat med kokte poteter (jeg synes varme grønnsaker er så godt utover høsten og vinteren) og tahinidressing av 1 ss rå tahini og presset sitron).

Jeg vet ikke helt hva jeg ville med dette innlegget.. Egentlig bare dele mine tanker. Og gjerne få høre deres også! Hvordan spiser dere for å føle dere bra og ha energi? Følger dere kostråd til punkt og prikke, eller lar dere kroppen styre selv? Synes slikt er kjempespennende, så del alt dere vil :)

Nå skal jeg og baby sove. Håper dere har hatt en god dag og kveld<3

13 Responses to “Carb up!”

  • anna:

    jeg tror veldig på at høykarbo og lite fett er det beste. jeg spiser masse frukt, grønnsaker, poteter og andre rotgrønnsaker, quinoa, brun ris, bokhvete, hirse, havre osv, og nøtter, frø og sunne oljer i mindre doser. dette funker veldig bra for meg!

  • Jeg trur på at vi er ulike personer som har litt ulike behov. Jeg har mest spist raw mat nå, men skal prøve å gå litt mer over i vegansk med kokte grønnsaker. Har funnet ut at det er litt vanskelig for kroppen å fordøye brokkoli f.eks. Hm.. Frukt er jo også lettere fordøyelig, så det liker kroppen min også godt :) Bare del tankene dine, du er så fornuftig så!

  • Det viktigste er å finne et kosthold som du selv trives med. Også mener jeg det er lurt å skjekke om en får noen mangler hvis en spiser alternativt :P det gjør i alle fall jeg :D

  • Vi har jo forskjellige syn på kosthold, men er det noe vi er enige om så er det at man skal finne ut hva som passer best for akkurat deg og din kropp. Vi mennesker er så ulike som det kan gå an (til en viss grad da vel og merke), og vi trenger noen ganger veldig forskjellige brennstoff.
    Jeg derimot fungerer utrolig dårlig på karbo, men best på høyfett. Og da jeg var veggis i 1,5 år hadde jeg ikke nok kunnskap for å balansere ut inntaket mitt og ble bare slapp, svak og i dårlig form. Så fort jeg begynte å introdusere kjøtt igjen ble alt bra. Så når man som veggis og veganer velger bort en del matvarer er det viktig at dere supplerer med andre matvarer.

    Du har fått en herlig header forresten! Herlig å komme innom deg :)

  • Interessante tanker :) Jeg følger ingen spesiell diett, og jeg tror egentlig ikke det finnes en perfekt diett heller. Vi er jo alle så ulike både fysisk, mentalt og energetisk, og trenger derfor kanskje ulik mat. Selv spiser jeg både karbohydrater, fett og proteiner uten egentlig å tenke på hva jeg spiser mest av. MEN, jeg er veldig opptatt av at det skal være så naturlig som mulig (og vegansk da :p)

  • Så spännande! Hur länge har du ätit som du gjort, dvs mestadels rått och mer fett? Ser fram emot att bli ännu mer “varm i kläderna” när det kommer till att äta hälsosamt. Det har gjort så otroligt mycket för mig. Helt galet! Ska berätta massa tankar snart men nu till din fråga. I våras åt både jag och Julie väääldigt mycket frukt och försökte därför dra ner på fettet. Det vi har hört att det höga sockerintaget krånglar med för mycket fett (vet dock inte så mkt för att kunna ha långa utläggningar) och vi kände oss aldrig riktigt på topp när vi blandade mycket fett OCH mycket kolhydrater. Hur som, efter Ghana så började vi äta en del varm mat för att vi inte enbart kunde leva på mango och papaya och nu har vi fortsatt på det spåret att mestadels äta grönsaker och så lite frukt, och mestadels rått. Några varma rätter i veckan dock. Istället för som vi åt innan Ghana vilket var mest frukt. Ingen av oss har mått så bra som vi gör nu, när vi äter mer likt som du åt tidigare i alla fall (tänkt på dig faktiskt och sagt att vi inspirerats av dig:). Jag fick den känslan att det är säkert helt fantastiskt att äta 801010 och det är säkert så kroppen egentligen är skapad att leva MEN problemet är att lever man inte i en miljö där man kan få obegränsat ekologisk frukt och grönt så är det väldigt svårt. Det var vad jag upplevde det. Här i norra europa tycker jag det är svårt att äta så och även i ett tropiskt land som Ghana. Men har man Kristinas livsstil så måste det vara fantastiskt med den obegränsade ekologiska frukt och grönsaker. Blev väldigt långt detta haha men lite av mina tankar. Viktiga är att man känner efter i sin kropp OCH efter hur möjligheterna ser ut där man är på jorden! Fick den erfarenheten från Amsterdam, Göteborg och Ghana. Tusen kramar finaste!

  • Hanne:

    Så spennende innlegg Ragnhild :D Jeg skal ikke si at jeg alltid er flink med kostholdet. Spesielt med ny jobb hvor det er lange dager, så har det blitt noen lettvinte løsninger til tider, men jeg merker veldig fort på kroppen om jeg har spist bra eller ikke. Noen gode vaner har jeg klart å holde i mange år. Frokosten min er det viktigste måltidet. Jeg spiser enten grøt (hirs eller bokhvete) eller lager en smoothie. De siste ukene har jeg laget en grønnsmoothie hver morgen, som jeg har helt dilla på! Perfekt de dagene jeg ikke rekker lunsj før langt utover dagen :D For meg fungerer det beste å bruke rene råvarer og å lage mat fra bunnen. Dette er vel den filosofien jeg prøver å følge. Da merker jeg også på kroppen at den er fornøyd. Jeg bytter også på til tider om jeg spiser mest karbo eller fett. Jeg spiser det jeg har lyst på og tenker at det er kroppen som signaliserer hva den har lyst på. Det har jo helt sikkert å gjøre med en kombinasjon av været, årstiden, aktivitetsnivået o.l. Veldig koselige bilder forresten :)

  • Hei søte deg! Jeg tror det er ganske logisk at du trenger mer karbohydrater nå, du har akkurat båret frem et liv og du ammer hvilket tilsier at kroppen din trenger mer eksplosiv energi. Vi er satt sammen på en fantastisk måte og lærer man seg å lytte til kroppen( slik som du) finner man fort ut hva man trenger til forskjellige faser av livet. Det jeg har lært er at hvis man skal gå for høy karbo, gå for lavere fett og omvendt. Det gjør at metabolismen jobber best. Og den rene maten er jo medisin for menneske. Man kan jo ikke sammenlikne karbohydrater og fett som er raffinert med naturlige næringsstoffer! Ha en herlig helg fineste deg:-)

  • Men hva spiser du for å få i deg nok av kalsium? Spesielt nå som du har vært gravid, og mens du ammer?

    Og hva spiser du for b12, d-vitamin, sink, selen og jod? :)

    • Ragnhild Nordrum:

      Hei Marte :)
      Gikk innom facebook siden din, og så utrolig gøy at du driver med plantebasert ernæring!! Jeg har ikke utdannelse innen ernæring, men håper på å ta det etterhvert. Enn så lenge leser eg alt jeg kan komme over om temaet ;)
      Jeg får nok kalsium gjennom alle nøttene, frøene (daglig dose tahini + annet), grønne grønnsakene og tørkede fiknene jeg spiser. Går ikke rundt å tenker på det hver dag, men de dagene jeg “tester” kostholdet, får jeg alltid mer enn nok :) Har du andre matvarer å anbefale?
      B12 får jeg jo ikke gjennom kosten, og må ta tilskudd av.
      Sink og jod ja.. hmm, skal innrømme at jeg ikke tenker så mye på de. Sink vet jag det er mye av i gresskarkjerner som jeg bruker mye av i salater. Både jod og sink er det bra med i sjøgress, og det bruker jeg i perioder mye.
      Selen får jeg nok av ved å spise paranøtter et par ganger i uken :)

      • Hei igjen,

        Ja, det begynner å bli noen få vegetariske og veganske ernæringsfysiologer her i Norge og. Kan absolutt anbefale bøkene til Brenda Davis og Jack Norris. De har begge skrevet bøker som er basert på god forskning. I tillegg har jeg sammen med Vigdis Elise Hafsten utgitt den første norske noka om vegansk ernæring. Den heter “Plantebasert ernæring; vegetarisk og vegansk helseguide”, og du finner den på bl.a. Røtter eller diverse bokhandlere på nett eller i butikk.

        Så bra at du følger litt med på kalsiumen. Må jo litt til når man skal opp i 900 mg per dag, det har jeg selv fått merke at kan være en utfordring :)

        Man kan absolutt få i seg sink og kalsium gjennom mat, men det krever jo at man spiser en god emngde frø og nøtter hver dag. Av grønne grønnsaker vil jeg anbefale grønnkål og bok choi. Spinat er f.eks. ikke en så veldig god kilde til kalsium, siden den og inneholder mye fytat (antistoff).

        Når det gjelder jod så er det ikke så mye av det i sjøgrønnsaker, da blir det kun kelp (blæretang) eller tangmel som er en god kilde.

        Hva gjør du forresten i forhold til omega 3? Gravide og ammende anbefales jo en direkte kilde til DHA, som jo kun finnes i algeolje (ikke algepulver) hvis du bare spiser vegansk :)

  • Og hva gjør du med D-vitamin?

    Hehe, beklager all utspørringen her, er bare nysgjerrig på hvordan du løser utfordringene :)

    • Ragnhild Nordrum:

      Jeg synes det er så gøy du spør Marte! Det får meg jo til å tenke over det selv også, og det trengs jo av og til. Så bra dere har gitt ut bok på norsk! Jeg skal se etter den når jeg skal til Oslo og Røtter neste uke :)
      Jeg viste faktisk ikke at det bare er kelp som har godt med jod av sjøgrønnsakene! Trodde nori og slikt også var gode kilder. Så kelpnudler er en god kilde da? Det elsker jo jo, men kunne sikkert spist mer av det.
      Åh du, det om omega 3 viste jeg ikke. Jeg spiser chiafrø daglig + linfrøolje, hampfrø osv og har faktisk tenkt at det holder. Algeolje har jeg aldri brukt, men det skal kjøpes nå. Takk for infoen.
      D vit hadde jeg faktisk mangel på sist vinter etter at jeg hadde hatt kyssesyken (uten å vite om det). Da tok jeg vegansk tilskudd til det var oppe igjen, og i vår og sommer fikk jeg mer sol enn noen sinne- var superbevist på å trekke til meg mest mulig før høsten og vinteren igjen er her.
      Men jeg vil ta blodprøver igjen og sjekke at alt er bra. Mangler er ikke gøy!
      :)

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930