Perfekte veganske croissanter

God kveld, kjære dere. Jeg har lagt meg med macen på sengen, ligger å hører på barnas rolige pust, og prøver å finne roen selv før jeg sovner. Det har vært en fin lørdag, med formiddags-besøk av en av mine skjønneste venninner, og mye ute-tid med familien.

Senest på tirsdag, nevnte jeg for dere at sønnen min er så glad i gjærbakst, og at jeg ofte baker til han. Jeg bruker alltid økologisk mel, gjær fra Rapunzel, jeg bruker kokosolje eller rapskokos-smør, og søtninger som rårørsukker og kokossukker.

20170128_082517-2

I helgene synes jeg det er ekstra koselig å bake. Jeg og datter spiser ikke dette (jeg kommer til å vente en god stund med å introdusere korn til henne, akkurat slik jeg gjorde med storebror), men sønn og pappa-K blir alltid glad for å få servert nybakte godsaker til helge-frokosten. Sist helg prøvde jeg å bake croissanter for aller første gang, og de ble så BRA og så godt tatt i mot, at jeg bakte de igjen denne helgen.

Denne oppskriften er virkelig helt topp! Mel og smør blir liksom aldri sunt, uansett hvor hardt du prøver. Men de er i det minste mye bedre for kroppen enn de laget med animalske ingredienser og ingredienser med dårlig kvalitet. Og det å kose seg er også sunt! Og er resten av kostholdet rikt på sunne, hele planter, tenker jeg kan det å nyte mindre helsebringende mat av og til, også er veldig bra for oss.

20170128_081120-2

Ca 8 stk

-250 gram fint spelt- eller hvetemel (jeg brukte økologisk hvete)
-3 gram tørrgjær (jeg bruker den økologiske fra Rapunzel)
-2 ss rårørsukker eller kokossukker
-1,5 dl lunkent vann
-3/4 ts fint havsalt
-20 gram rapskokos-smør

-125 gram rapskokos-smør

-1 ss agave + 1 ss vann

Husk å lage deigen dagen i forveien til servering! Hell melet i en stor bolle. Lag en grop i midten, hell i vannet og miks gjæren og sukker lett inn. La det stå i 10 minutter slik at gjæren blir aktivert. Tilsett salt og rapskokos, og rør det hele sammen til en deig som er god å jobbe med. Elt deigen lett med hendene en god stund, gjerne nærmere 10 minutter (hvis du orker :) ). Dekk bollen, og sett den i kjøleskapet i 12 timer.
Mens deigen står til heving, forbereder du smøret. Smør smøret ut på et bakepapir slik at det det former et kvadrat på 20×20 cm. Sett det i fryseren frem til deigen er klar.
Når deigen er klar, kjevl den ut til et kvadrat på 35×35 cm. Jeg liker å kjevle ut deigen på bakepapir, og drysser lett med mel for å ha bedre kontroll på deigen.
Ta ut smøret fra fryseren, legg den på deigen, og brett sammen deigen så den ligner en konvolutt. Kjevl så ut deigen (med smøret inni) til et rektangel med str 40×20 cm. Dryss lett med mel hvis smøret begynner å tyte ut. Brett deigen i tre, slik at du får et mindre rektangel. Legg deigen i kjøleskapet i 20 minutter.
Ta deigen ut, kjevl det lille rektangelet ut til et stort rektangel igjen (40×20 cm). Brett i tre, og legg det i kjøleskapet i nye 20 minutter.
Gjenta denne kjevle- og brette-prosessen til sammen fire ganger.
Kjevl deigen ut en siste gang, til omtrent 35×35 cm. Skjær deigen i trekanter, og rull disse trekantene sammen, slik at de ser ut som “horn”. Form de til halvmåner og legg de på et stekebrett med bakepapir. La croissantene hvite i 2-3 timer på kjøkkenbenken.
Varm ovnen til 200 grader. Pensle croissantene med agave+ vann. Stek i 17-20 minutter. Avkjøl eller server med det samme.
20170128_082400-2

Oppskriften kan virkelig vanskelig og lang når man leser gjennom den. Men jeg lover, dette er faktisk veldig enkelt. Prosessen tar litt tid. Men det er mindre arbeid enn man skulle tro. Og resultatet er uansett verdt bryet.

20170128_081011-2

Jeg håper du prøver deg på oppskriften og lager disse til deg selv eller noen du er glad i ♥

God helg videre til deg, vi sees straks igjen.

4 Responses to “Perfekte veganske croissanter”

  • Imponerende, Ragnhild! De ser jo kjempefine ut! Har aldri bakt croissanter før, men har hørt at det er litt krevende.

    Det å kose seg er SÅ sunt! Hvis kostholdet hovedsakelig er basert på helsebringende mat og gode råvarer er det helt innafor å nye mat som ikke bidrar så mye til ernæringen, men som gir mye til smaksløkene og nytelsesenteret ;-) Det mener nå hvertfall jeg.

    Ha en fin tirsdag:)

  • Nina:

    Takk for at du deler :)

Leave a Reply

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728