På min juletallerken: valnøtt-burgere med rosmarin og timian (raw eller stekte)

Vi er flere dager inn i Advent, og tiden frem til jul kommer til å gå utrolig fort. Jeg planlegger julematen i hodet stadig vekk. Ikke så mye for min egen del, jeg er fornøyd med egen mat uansett så lenge det er mat jeg trives med å spise. Men jeg vil så gjerne at jeg skal finne retter som barna elsker og som etterhvert kan bli tradisjonsmat i vår lille familie.

I dag laget jeg valnøtt-burgere til middag, med tanke på at de kanskje kan havne på middagstallerkenen denne julen. Og det tror jeg jammen de kommer til å gjøre også, disse er nemlig så gode (og mye bedre enn de ser ut på bildet!), og konsistensen er helt perfekt. Og det aller beste med det hele, var at sønn også mumset i seg disse med stor appetitt. Det gjorde meg glad det.

I dag spiste vi disse sammen med agurk og paprika i skiver, avokado og masse oliven. Til jul vil tilbehøret bli byttet ut med blandt annet sopp-stuing og rosenkål.

Resized_20161204_103526-2

8-10

-2 dl valnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-300 gram cherry tomater
-1 squash
-fersk rosmarin
-fersk timian
-litt havsalt og pepper

Skjær tomatene i to, og enten dehydrer de i dehydratoren til de er fine og tørkede, eller saktebak de.
Når valnøttene har ligget til bløte en stund, heller du bort vannet, skyller de godt i rent vann og legger de i en food processor. Tilsett resten av ingrediensene, og kjør til du har en fin “farse”. Farsen henger ikke kjempegodt sammen, men slik skal den være. Ha våte, kalde hender, og form burgere av en håndfull farse per burger.
Hvis du vil dehydrere de, legger du de på brett og tørker de i 12-18 timer. Hvis du vil steke de, legger du de på brett med bakepapir og steker de ved 100 grader til de er sprø på utsiden. Jeg er litt usikker på hvor lenge de trenger, men gi de flere timer. Lang steking/tørking ved svak varme gir de virkelig helt nydelig smak.

Disse kan lages på forhånd. Før servering kan de enten varmes sakte opp i dehydrator, eller 10-15 minutter ved 200 grader i ovnen, eller de kan spises kalde.

Nå skal jeg legge meg etter en veldig, veldig fin søndag og helg. Jeg er sliten, men glad i hele kroppen for alt det fine denne helgen har ført med seg. Jeg er så heldig! Jeg ønsker dere alt godt inn i den nye uken, vi sees snart ♥

10 Responses to “På min juletallerken: valnøtt-burgere med rosmarin og timian (raw eller stekte)”

  • Nina:

    Spennende oppskrift og så hyggelig at det falt i smak hos gutten din :D

  • Marie:

    Da må jeg prøve å lage de :D Får besøk fra Iran, og de skal ta med valnøtter derfra :D Ha en fin dag <3

  • Mmmm…spennende oppskrift! Jeg har sett semitørkede økologiske tomater på glass ett sted, de ble kjempegode i en pai, men har ikke funnet dem igjen senere. Må nok bare følge dine tips her, og tørke dem selv :-)

  • Jeg tenker også på julematen, så usikker på hva jeg skal lage så alle blir fornøyd. Tilbehøret er enkelt, men vet ikke om jeg skal ha nøttestek eller noe annet. Disse var veldig etter min smak 😀

    • Ragnhild Nordrum:

      Ja det er det. man vil at alle skal bli fornøyd og like maten. Sønnen min er i en skikkelig kresen periode, og jeg vil ikke at han skal bare spise poteter på juleaften liksom… Så det blir mye prøving de neste ukene for å finne noe han liker godt. Disse likte han godt iallefall, så en rett er i boks :)

  • Carita:

    Yum :3 det blir nok nøttestek i år også ♥
    Ingen jul uten det :)

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930