Allergivennlige raw rosenkålchips (no nuts!)

For en fin dag dette har vært så langt. S og jeg gikk en lang morgentur langs fjorden vi bor ved, lekte i parken, og gikk å kjøpte en gravemaskin på lekebutikken når butikkene åpnet. Han er helt opphengt i gravemaskiner for tiden, og er nå en overlykkelig eier av en.

DSC03841

I gårkveld lagde jeg rosenkålchips, og her skal dere få oppskriften. Jeg har aldri vært en “salt person”, potetgull og slikt har jeg liksom aldri syntes var noe særlig. Grønnkålchips og rosenkålchips derimot er en helt annen historie. Det er jo så godt! Rosenkålchips er minst like godt som grønnkålchips, men det krever litt arbeid. Alle rosenkålbladene må plukkes av, og det tar tid. Resultatet er dog verdt det. S digger forresten disse, og forspiste seg fullstendig etter formiddagsmaten var spist.

Vanligvis lager jeg en “saus” basert på cashewnøtter som jeg vender kålbladene i. Denne gangen ville jeg lage en nøttefri variant. Noen er allergiske mot nøtter, mens andre prøver å spise mindre av det. Jeg hører til i siste gruppen. Jeg spiser nøtter så og si daglig, men merker at det er ganske tungt å fordøye. Nøtter er bra mat, misforstå meg rett. Men når man spiser et (høy)raw food-kosthold, kan det blir for mye. Jeg kommer nok aldri til å kutte ut nøtter, men synes det er nyttig og gøy og godt for magen å finne nøttefrie varianter. For min del, fungerer avokado, oliven og fersk kokos aller best, så frø, og til slutt nøtter.

DSC03798

Du trenger:

-1 pose ferske rosenkål
-1 moden avokado
-2 ss tahini
-1 stilk selleri (kan sløyfes)
-saft fra 1/2 sitron
-en stor neve fersk dill
-havsalt og svart pepper, etter smak

DSC03705

Ta av de ytterste bladene på rosenkålene, og ta så av ett og ett bald, så du får små blad-chips. Dette er en lang og kjedelig jobb, men resultatet er så verdt det. Legg alle bladene i en stor bolle.
Lag sausen. Legg avokado, tahini, selleri, sitron og dill i en blender/stavmikser, og blend til du har en glatt saus. Smak til med litt salt og pepper. Hell sausen over rosenkålen, og vend den godt inn så alle bladene er godt dekt.
Fordel bladene utover dehydrator-brett, og tørk de ved ca 40 grader over natten. Chipsen skal være helt tørre og spør.

Du kan prøve å lage disse i ovn også, tørk de ved svak varme og følg godt med.

DSC03706

Det føles så godt å ikke skrive at jeg skal sette meg med studet nå. Endelig ferie! Jeg skal orden en liten ettermiddagssnack til S og meg, før jge vekker han (som ligger og sover med gravemaskinen i armskroke ;)).  Her stråler solen og vi skal nyte mesteparten av dagen ute. Jeg håper dere har en veldig fin torsdag.

4 Responses to “Allergivennlige raw rosenkålchips (no nuts!)”

 • Mmm så deilig :D Er ihugga fan av “nøtte” kålchipsene dine, de er så gode, og denne her oppskriften en nok heller inget unntak :D
  Laget “kyllingklubbene” dine i dag til middag, deilig! Den sausen var bare genial, og egner seg helt sikkert til pasta også :D x

  • Ragnhild Nordrum:

   Så gøy å høre at “kyllingvingene” falt i smak! Blomkål er virkelig genialt. Har laget mange forskjellige slike “nuggets” av de- supergodt!
   Enig, grønnkålchips med nøttesaus er fantastisk!!

 • Elisabet:

  Så koselig dag dere har hatt! <3 Rosenkålchips så jo bare kjempegodt ut!

Leave a Reply

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031