Barnebursdag, om å spise annerledes

Hei hei ♥ I dag har vi vært i bursdagen til en av guttene som går på baby-sangen sammen med Sidikou Samuel. Så koselig! Jeg var litt usikker på hvordan det kom til å gå, siden S ikke sov lenge i natt og han sovet i bilen på vei til bursdagen. Men han koste seg sånn, og var helt uslått da vi kom hjem i stad.

PicMonkey Collage

En utfording jeg ikke har fått kjent på så mye enda, men som jeg vet kommer, er dette med S sin mat i sosiale situasjoner. S spiser kun vegansk, men han er jo ikke veganer- det er et valg man må ta selv når han blir stor nok. Til nå har det gått kjempefint, så vidt jeg vet har han ikke fått i seg en smule uvegansk :) Og jeg har bestemt meg for å stå på mitt, og velge det beste for han, frem til han kan ta gjennomtenkte valg selv. Det ansvaret har alle foreldre.

Til nå har han, heldigvis, ikke vært den som er mest opptatt av mat. Han liker det og spiser det, men er langt fra et matvrak. Det har gjort alt mye enklere selvsagt. Jeg var veldig spent å hvordan han ville reagere i dag, når han fikk se andre barn spise kake og brus. Og jeg er så glad for å si at det gikk så bra! Foreldrene til bursdagsbarnet hadde poppet popcorn i olje og Himalayasalt, og skåret opp melon, men tanke på S. Jeg hadde med raw sjokolade som jeg serverte til alle, også S. Og han koste seg sånn, og brydde seg ikke om det andre som sto på bordet. Han har ikke smakt popcorn før, men digget det. Det var greit å vite, så kan ha få det i situasjoner det “trengs”.

Har noen av dere barn som spiser annerledes? Hvordan takler du og barnet det? Jeg ahr kjempelyst til å høre!

Selv tenker jeg at når S blir noen måneder større, kan jeg begynne å fortelle han mer om hvorfor jeg velger vegansk mat til han og meg. Og jeg tror barn har utrolig myke snille hjerter, helt til voksne begynner å si at det er greit at dyr dør for å bli mat til oss. Jeg tror det er lett for dem å forstå at dyr vil være frie og leke og være med familien sin og få melken sin i fred. Jeg tror S kommer til å velge det selv også. Samtidig tenker jeg at han sannsynligvis vil prøve ut andre spise-måter, og det må han få lov til når han er stor nok.

Dette med at jeg vil han skal spise sunt blir nok også en utfording, men der tenker jeg det viktigste er at han får sunn mat hjemme, så det det ikke så krise om det blir litt vegansk junk på spesielle anledning.

Jeg håper dere koser dere denne lørdagen. God dag videre!

15 Responses to “Barnebursdag, om å spise annerledes”

  • Så bra! Tenk hvis ikke-veganere gjorde det samme; fortalte barna sannheten om maten når de ble gamle nok til å forstå litt, så de kunne velge om de ville fortsette å drepe dyr eller spise vegansk… Da tror jeg vi ville vært i flertall ;)

    • Ragnhild Nordrum:

      Jaaa, da hadde iallefall barna fått en real sjanse til å velge etisk!

  • Fint innlegg, også høres det ut som et skikkelig koselig besøk! Er så glad for at foreldrene også tenke på Sidikou, for har lest på andre blogger at om en har barn som spiser vegetariansk/vegansk så er det som regel de barnas foreldre som må ta med alt sammen. Syns det er greit når begge parter kan ta tak, da blir det så mye enklere for alle sammen, også ikke så kleint :) Høres iallefall helt deilig ut alt sammen. Popcorn er digg! En vennegjen og jeg ser på Game of Thrones sammen, og har bestemt oss for og lage popcorn med smak av noe som “representerer” hver familie i den serien :) Mange gode smakskombinasjoner i vente, så får vi sette kreativitetshjulene i spinn :)
    Håper du har en finfin helg Ragnhild :) Selv hadde jeg en litt kjip start på helgen da jeg mistet vesken min i går, bank kort og telefon og arbeidsting bortevekke, men det var nok min egen feil som la den fra meg. I dag skinte solen, og de jeg måtte kontakte i banken og alt var så forståelsesfulle og gjorde alt mye lettere :) Så søkte jeg meg inn på college, bare et skudd i blinde, tilfelle. Hadde vært spennende og prøve noe nytt :)
    Håper været blir like fint i morgen som det var i dag :) x

    • Ragnhild Nordrum:

      Åhh så kjedelig å miste vesken :( Usj, man føler seg så ‘tom’ og lost uten mobil og lommebok.
      Ja det var en koselig bursdag, veldig glad for at det gikk så fint.
      Så spennende at du har søkt studie!!! Av og til må man bare hoppe i noe nytt!

  • Klart du skal stå på at han skal spise vegansk..det er det aller beste..hadde jeg også gjort hvis ikke jeg måtte gå på kompromiss med mannen..lager/kjøper veganske alternativer…så får han begge deler..S er heldig som har deg som mamma ;o)

    • Ragnhild Nordrum:

      åå, det var en fin kommentar, tusen takk <3 Vi gjør så godt vi kan alle sammen!

  • Det er så interessant å lese hva du tenker om dette :) Har jo ikke barn, men tenker på framtiden og hordan jeg vil gjøre det hvis jeg får egne barn. Akkurat nå er det uaktuelt for meg å tilberede kjøtt hjemme, men har enda ikke bestemt meg for om jeg skal “nekte” kjøtt i barnehage o.l, eller om barna skal spise vegetarisk hjemme og det de får ute. Hverken mine foreldre eller typens er veggiser, så jeg ser for meg at det blir en del kamper å ta hvis vi velger helvegetarisk for barna også… slitsomt nok å måtte forsvare seg selv hele tida, hvis ikke man må forsvare de stakkars barna sine også. Har faktisk fått høre “stakkars Anders” når han forteller at jeg er veggis, så barna blir det vel ihvertfall synd på :P Og på julebordet i fjor var den en som var veldig “bekymret” for oss fordi hun hadde kjent en veganer som nesten døde. Legen hadde visst gitt beskjed om at hun måtte spise 10 egg om dagen eller noe i den duren for å bli frisk. Prøvde å hinte om at kanskje denne veganeren (og legen!) ikke hadde satt seg godt nok inn i kosthold før hun ble veganer, men snakket for døve ører. Huff. Det er så slitsomt å _alltid_ måtte forsvare sitt eget valg, når det egentlig ikke er kontroversielt i det hele tatt! Vegetarmat er jo sunt, dyrevennlig og miljøvennlig – hva er problemet liksom? Heldigvis går verden fremover <3 Jeg vil uansett lære videre å ha respekt for dyrene og naturen!

    • Ragnhild Nordrum:

      Tusen takk for så spennende kommenatr fra deg også Maria, jeg elsker dette temaet! Og jeg tror man aldri kan vite helt hvordan man skal gjøre ting, før man er i situasjonen. Jeg har jo ikke planlagt fremtiden i forhold til S og mat, men vet jeg kommer til å ha mine grenser, men at hans ønsker og følelser og valg er like viktige som mine. Han må få bestemme selv når han er større, men jeg tenker at nå er det helt riktig at jeg/foreldre bestemmer. Mat er tross alt viktig. Og jeg er SÅ glad jeg har gjort det slik jeg har gjort det. Hører jo mest om barna til venninne som er kresne på grønnsaker og slikt. S elsker jo grønnsaker, og spiser det først fra tallerkenen :D Og jeg er sikker på at det er fordi det er slik mat som er MAT for han.
      Jeg vet, hva er problemet? Vi velger det som er mest etsik, så hvordan kan andre kritisere? Forstår meg ikke på det…

      • Tror det er lurt å ha en åpen holdning til det, som deg :-) Plutselig endrer man mening, det kan jo skje både deg og S. Min frykt er tenåringsopprør som går ut på å spise pølser eller noe… haha! Det finnes vel verre ting :P
        Du har så mye kunnskap om kosthold og mat, så dette fikser du nok kjempebra :-)

  • Marie:

    Så fint at det gikk så bra i bursdagen. Gøy å høre om :) Jeg skal selv servere min baby sunne ting, men jeg veit at det blir en utfordring med tanke på at pappan vil servere han normal mat. Jeg har også pappa som sier han vil servere pølser, og søster som sier hun vil ta han med på Mc Donalds. De sier det kun fordi de ikke liker (respekterer) at jeg spiser som jeg gjør. Jeg synes det er leit. Klarer ikke å holde han som vegetarianer, men er sikker på at han for mesteparten av tiden skal få så mye sunt som mulig. Ha en fin dag <3

    • Ragnhild Nordrum:

      Takk for fin kommentar Marie!
      Usj, så kjedelig at du står alene om å ønkse et slikt kosthold for Nivan :( Du får bare gjøre det du kan, og håpe at det legger et bra grunnlag for han. Jeg er så så så glad for at K er positiv til S sin mat, selv om han ser eeelsker kjøtt. Venninner er også positive, og de fleste i familien. Men mange har jo meninger, og synes han burde få “alt”. Jeg synes det er en helt tåpelig tanke, og mener det beste er å legge til rette så lenge man har “kontroll”.
      Klem til deg <3

  • Vad kul att höra att det gick bra på kalaset och vad fint att de förberett för S också. Spännande tema! Även om jag själv inte har någon erfarenhet av det ;) Men du vet nog vad som är bäst för S och dig. Särskilt nu när han är så liten. Såg kommentaren ovan och vad kul att se att S älskar grönsaker och tar det först. Du har lärt honom bra ;) Stor kram vacker! Älskar alla dina inlägg även om jag inte fått till kommentarer i det senaste..

    • Ragnhild Nordrum:

      Du er så fin Katrin <3 Tusen takk for koselig kommentar! Blir alltid så glad når jeg hører fra deg! Klem <3

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930