Sidikou Samuel 18 måneder, hva spiser han nå?

I dag er dagen min kjære gode lille ruskebolle er 18 måneder, et og et halvt år, I cant believe it! Ikke forstår jeg hvor tiden blir av, og ikke forstår jeg hvor heldig jeg er som får være mammaen til verdens beste lille krølltopp. Jeg håper alle barn får føle seg som verdens beste hos sine foreldre, det fortjener alle. Samtidig kan jeg ikke annet enn å tenke at Sidikou Samuel er verdens beste beste, hihi :)

DSC001342

Så, jeg tenkte at det var på tide med en ny oppdatering om lille S sitt kosthold. Jeg vet at flere av dere er foreldre selv, noen av dere er vegan-mammaer, og noen av dere synes bare det er spennende med kosthold generelt. Jeg håper denne posten kan være nyttig for noen av dere.

Sidikou Samuel spiser fremdeles et rent vegansk kosthold, og jeg er så glad på både hans og mine vegne at han enda ikke har fått i seg noe animalsk. Han har heller ikke spist det jeg tenker på som “dårlig mat”, som sukker, brød (med unntak av hjemmebakt surdeigsbrød og økologisk surdeigsbrød fra Godt Brød, ved noen få anledninger), veldig bearbeidet mat osv. Han spiser hel mat, en god blanding av rå og varm mat, og jeg passer alltid på at hver dag består av minst en matvare fra hver av gruppene; frukt, grønnsaker, hele korn/”korn”, nøtter/frø, og gode fettkilder til hvert måltid. Han spiser som regel ikke belgvekster hver dag, men noen dager i uken spiser han linser, kikerter, bønner, soyabønnepasta, og grønne erter.

Jeg har fremdeles melk, og S er en ordentlig liten kalv som vil ha melk (eller “ming” som han kaller det for tiden ♥) flere ganger i løpet av både dagen og natten.

–♥–

Av mat spiser han frokost, lunsj, middag og kvelds, i tillegg til snacks her og der (ofte mellom frokost og lunsj, og etter formiddagshvilen hans). En typisk dagsmeny for tiden, vil være:

Frokost: avokado, mango, kokossmør og kokosvann, eller en supersmoothie med bland annet hampfrø, chiafrø og bær. Er han mer sulten etter det, koker jeg ofte potet til han, for han eeeelsker kokt potet.
Mellommåltid: I det siste har han elsket frysetørkede mais og spiser det ofte som snacks, og/eller det kan være rå sjokolade, avokado, fruktmos, frukt el.l.
Lunsj: Her varierer det mye. I går spiste han store hvite bønner, varmet sammen med grønne erter, brokkoli, oliven og kokosolje. I dag spiste han soyabønnepasta (pasta laget av hele grønne soyabønner, kjøpt på Funky Fresh Food), pesto av valnøtter og pinjekjerner, oliven og tomat. Lunsjen er nesten alltid varm.
Mellommåltid etter hvil: Han er ofte ikke så sulten her, for han har drikki melk på sengen, er litt halvtrøtt, i tillegg til at middagen er kort tid etterpå. Vi bruker å spise frukt, rå sjokolade, kokosvann, fersk juice, avokado el.l sammen.
Middag: Her varierer det selvsagt mye. Jeg bruker mye quinoa og bokhvete, og en typisk middag er en gryte med en av disse “korn”-typene, forskjellige grønnsaker (favorittene hans er brokkoli, blomkål og grønne erter). Andre ganger er middagen havregrynspannekaker og hjemmelaget tomatsuppe gjevnet med linser og hampfrø.
Kvelds: Veldig ofte en kopp varm hjemmelaget nøttemelk blandet med litt byggmaltekstrakt, i tillegg til enten avokado, frukt, eller en “grøt” jeg har begynt å lage mye som han liker veldig godt: en halv banan moses sammen med 1 ss kokossmør eller glatt mandelsmør, 1/2-1 ss carobpulver (kan også bruke kakao, men jeg prøver å unngå det på kvelden), litt vann (et par ss), og varmes opp til det er varm. Jeg bruker å strø gojibær eller kokosflak over.

PicMonkey Collage

–♥–

Dette var bare et eksempel, og det varierer fra dag til dag, men en typisk dag vil se ca slik ut.

Av kosttilskudd får S; D3 vitamin (vegansk spray fra Vitashine), B12 (vegansk spray fra Iherb), og Omega3 (veganske dråper som inneholder EPA og DHA, laget av alger, fra Iherb). Jeg bruker også litt kelp (for å sikre jod) på maten hans et par ganger i måneden. Det høres kanskje ut som mange tilskudd (?), men jeg tenker at barn flest får tran (med Omega3 og D vitamin), og mange barn kunne hatt godt av mer B12, så jeg ser ikke på det som så mye likevel :)

Hvis noen av dere har spørsmål angående vegansk barnemat, må dere bare spørre. Jeg skal svare så godt jeg kan. Må også få legge til at S er supersterk, oppegående, alltid energisk, vokser bra, og har spenst fra en annen verden. Veganmat er bra mat!

PicMonkey Collage1

Nå skal jeg feire at jeg er ferdig med eksamen (hadde den nå istad) med en yogaøkt. Jeg tror den faktisk gikk kjempebra, så nå er jeg spent på tilbakemeldingen. Jeg håper dere har en god dag alle sammen.

21 Responses to “Sidikou Samuel 18 måneder, hva spiser han nå?”

  • Gratulerer med eksamen! Hva studerer du egentlig?
    Du virker så fornuftig som veganmamma, passer på at han får alt han trenger. Er enig i det du sier om kosttilskudd. Noen ganger føler jeg at jeg tar så mye(vitashine om vinteren, vegansk omega 3 og noen ganger b-vitamin kompleks), men det er jo egentlig ikke så annerledes fra et “vanlig” kosthold.
    Går forresten bra med yogaen, takk for at du gav meg et spark bak til å gjøre det litt oftere ;-) Ha en fin dag :-)

  • Marie:

    Så koselig innlegg :) Jeg skal prøve å lage mye av det samme til min baby seinere, men jeg klarer ikke å holde han like sunn som din. Pappaen min truer allerede med å kun gi han pølser og is, noe jeg ikke liker tanken på. Også er det så gøy å høre at han er superfrisk :D Det er jo såååå bra!! Og grattis med overstått eksamen. Kan tenke meg at det var deilig :) Kos deg med yoga <3

    • Ragnhild Nordrum:

      Tusen takk Marie!! Jeg gleder meg så til du blir mamma, eller du er jo egentlig allerede det♥ Du kommer til å bli en så god mor!
      Jeg får mange trusler jeg også :P Onkler som skal ta han med på jakt og en bestefar som skal ta han med på guttetur i skogen og drikke cola. Haha :D Never gonna happen ;) Så lenge jeg har makta iallefall.
      klem ♥

  • Drikki! <3 Det er så søtt når du skriver på dialekt :)

    Dette høres ut som en super kontruksjon av en sunn meny for de små :) Det meste er jo ganske lett førdøyelig og fult av sunne fettstoffer :) Gratulerer med et og et halvt års-dagen Sidikou! Og ikke minst for mammatilværelsen din Ragnhild :) xx

    • Ragnhild Nordrum:

      Tusen takk for det Julie :) Menyen er stadig i endring, men nå ser den slik ut :)
      Hihi, drikki :D Satt lenge å tenkte på hva mn egentlig sier… drukket? Følte drikki hørtes riktigere ut.
      God dag til deg♥

  • Helt topp med vegan baby meny.. Dette skal jeg prøve ut. Her går det i litt av alt, juice , smoothie, grøt, og tradisjonell mat . Han er ikke så god til å tygge enda også tror jeg han tåler nøtter så kan teste ut litt nøttesmør i smoothien . Gjør litt yoga hver dag når baby har lagt seg. Kjenner det er godt for kropp og sinn

    • Ragnhild Nordrum:

      Hvor gammel er din nå? Det er så spennende med mat til de små altså. Det høres ut som din lille får en god blanding av masse bra mat :)
      Så deilig med yoga!! Jeg er nettopp ferdig med 70 minutter selv♡

  • Og gratulerer med overstått eksamen

  • Så flink du er til å passe på med tilskudd :D jeg er sikker på at han spiser sunnere enn mange andre barn, selv om jeg kanskje ikke ville tatt de samme valgene selv er vi jo enige om mye :D

    • Ragnhild Nordrum:

      Jeg tror han er veldig sunn, han sprudler iallefall over og vokser som bare det :) Men jeg vet mange hadde valgt andre kostvaner. Synes at så lenge foreldrene er beviste og gir det de tror er det beste, så er det bra. “Alt” er bedre en “vanlig” norsk mat, tror jeg :)

  • Åh så spännande och kul att få läsa! All mat låter jättegod och näringsrik och han får garanterat i sig mycket mer näring än många andra barn som äter “vanligt”. Huvudsaken är att ni trivs och att S mår fint! Vilket det verkar vara :) Alltid kul att få större inblick i hur ni lever. En fråga till dig, går du och kollar dina egna värden med jämna mellanrum? Tar du kosttillskott? Om ja, vad för något? :) KRAM

    • Ragnhild Nordrum:

      Så bra at du synes det! Jeg synes jo barn og mat og helse er så spennende selv, og elsker å lese andres tanker rundt det.
      Jeg burde være flinkere til å sjekke verdiene mine hos legen mer regelmessig. De gangene jeg har gjort det har alt vært bra, bare den gangen jeg hadde kyssesyken og ble gravid samtidig, hadde jeg D-vitaminmangel og litt lavt med B12. Nå tar jeg B12 sprøyte hver 3. måned og den samme D-vit sprayen som Sidikou Samuel daglig :)
      Klem

  • Arin er 13 mnd nå, en morsom alder hvor det skjer noe hele tiden. Han er bare ikke så flink til å sove så lenge av gangen..så sniker inn litt yoga der jeg kan

    • Ragnhild Nordrum:

      Han blir sikkert flinkere snart! S våkner også ofte synes jeg. 2-5 ganger på natten ca. Gleder meg til den dagen jeg sover hele netter igjen ;)

  • lillymarie:

    Så mye næringsrik mat din sønn spiser! Men spiser du den samme maten til måltidene selv?

    • Ragnhild Nordrum:

      Både ja og nei :) Jeg gir han endel matvarer jeg ikke bruker å spise, som korn og bønner/linser, men jeg prøver å gjøre måltidene mest mulig “felles” likevel. Feks hvis han får speltpasta med pesto, spiser jeg squash-spagetti med pesto. Når jeg lagde rødbetesuppe for et par dager siden, spiste han litt av den, men hadde også annen mat ved siden av. Når han spiser lunsj, drikker jeg som regel fremdeles på morgenjuicen min, og da smaker han alt han vil på den + spiser lunsj.
      Håper det var et ok svar :)

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930