Sunne, veganske havrekjeks til små munner

God kveld dere!

Sidikou Samuel har den siste tiden blitt veldig opptatt av å holde sin egen mat og spise selv. Favorittene å sitte å gnage på, er agurk (toppfavoritten, virker det som), selleristilker, banan, og lettkokt, avkjølt brokkoli. Jeg tror det å la barn leke og bli kjent med maten er veldig, veldig viktig og sunt. Det blir litt gris, men for min del, synes jeg det er verdt det. Jeg lar bare S sitte i bleia, og så kan han grise så mye han vil :)

Jeg har skrevet litt om hva jeg gir til S av mat tidligere, og det består fremdeles av det samme; mye morsmelk (jeg er kjempeheldig, og har mer enn nok fremdeles. Enkelte dager drikker han nesten bare melk.), frukt og grønnsaker (både kokte og rå), frø (mye hamp og chia), kokos, avokado, og litt nøtter. Han har også fått litt hirse og nå nylig begynte jeg å gi han havre. Grunnen til at han ikke får store mengder korn, er at jeg tror det er lurere å basere kostholdet på mer av alt det andre planteriket har å by på, med kornet i tillegg. Jeg er absolutt ikke i mot korn- men jeg synes ikke det trenger å ha “hovedplassen” i kostholdet. For min egen del trives jeg bedre uten korn i kosten, men jeg tror av hele mitt hjerte at korn, som er behandlet riktig og av god kvalitet, er sunn mat som er godt for både små og store kroppen å få i seg, hvis man trives med det.
20140730_174430-w580-h580

Så! Siden Lille nå gjerne vil spise sin egen mat, har jeg prøvd å lage litt forskellig som han kan kose seg med. Som jeg skrev over liker han veldig godt å spise på frukt og grønnsaker, men variasjon er gøy, og siden han ikke får grøt, har jeg prøvd å lage noen ting med hirse og havre. I kveld skal dere få oppskriften på noen havrekjeks som har falt i meget god smak hos den lille krøllebolla mi.
20140728_185502-w580-h580Sprø i kantene og litt myke i midten, naturlig søte av havren, og med god smak av den tørkede frukten du selv velger, er disse kjeksene perfekte for små og store barn.

20140728_185607-w580-h580Start med å male havregryn til mel. Det gjør du enkelt ved å kjøre grynene noen sekunder i blenderen eller med stavmikser. Hell over kokosolje og kokende vann, og la deigen svelle i et par minutter til du har en klissete deig. Tilsett tørket frukt, vanilje og bittelitt salt hvis du ønsker det. Trill små kuler som du presset ut til runde kjeks på ca 2 mm.

Stek kjeksene ved 175 grader i 15 minutter. La de avkjøle på stekebrettet før du legger de på rist. Oppbevares i en tett boks.
20140730_174408-w580-h580
Elsker dette bildet av S<3 Han er så god!

Har noen av dere noen barnevennlige og sunne oppskriter på lur, som kunne passet for min lille på snart et år? Del gjerne! Mitt neste prosjekt er å bake surdeigsbrød. Selv spiser jeg jo ikke brød, men jeg har så lyst til å lære meg å bake surdeigsbrød så Sidikou Samuel kan få det hvis han vil. Og hvem vet, kanskje jeg selv også får lyst til å begynne å spise litt korn igjen selv i fremtiden.

Jeg håper onsdagen deres har vært fin på alle måter. God kveld videre!

13 Responses to “Sunne, veganske havrekjeks til små munner”

  • Skulle ønske du var mamman min… Haha :D

  • Ahhh gode ruskebollen din Ragnhild, for noen herlige bilder!

    Havrekjeks er bra vettu, mye fiber og godt for kroppen, og det ser ut som de falt i smak hos Sidikou også. Han er så lik mammaen sin <3 Kjeksene så kjempegode ut!

    Surdeigsbrød har jeg ikke laget før heller, men så fantastisk godt det er, gleder meg til og se resultatene! Hadde du noen gang en sånn Hermann-deig som var en slags "kjede"-som man ga til venner med instruksjoner? Husker det var skikkelig "in" i en periode da jeg var liten! Samme prinsippet som surdeig bare at man delte det rundt :) Koselig og bake. Kanksje du kan veganisere noen gode bolle oppskrifter til Lille S? Hadde vært gøyt og bale med tenker jeg :) Ellers så er jo smoothier supert for både små og store troll også :)

    Roter litt rundt i arkivet mitt nå, og jeg fant den "tre ingrediens" havremuffins oppskriften min:
    http://julesthenorweegie.blogspot.co.uk/2013/11/three-ingredient-chocolate-chip-cookies.html Enkelt og greit, og most banan er jo så bra! Du kan også bruke agave eller annen vegansk sirup i disse "nesten anzac kjeksene" http://julesthenorweegie.blogspot.co.uk/2013/04/honey-oat-sesame-biscuits.html tahini har jo så mye sunt fett i seg :) Fruktkompotter er jo også søtt og godt :) Når jeg så kjeksene du har laget tenkte jeg bare: Hjemmelaget sjokoladepålegg til dypping! Mmmmm…. Beklager lang kommentar og gooood torsdag! <3

    x

  • PS Dahl! Du kan bruke litt mindre krydder her for de små smaksløkene, men den kremete versjonen har ikke så mye “kick” i seg uansett, må da være perfekt istedenfor grøt :) Ellers så kan jo mammaen kose seg med det ;)
    http://julesthenorweegie.blogspot.co.uk/2013/06/creamy-spiced-dahl.html
    x

  • Så søt han er! Disse kjeksene fikk jeg lyst på, hehe :D Jeg håper du har en fantastisk sommer Ragnhild <3

    • Ragnhild Nordrum:

      Tusen takk, Helene. De er helt lovlige for voksene også ;)
      I lige så, jeg håper du koser deg masse med J, Perle og Kokos<3

  • Dang! Hadde skrvete en lang kommentar her men så forsvant den – nei! Internettet må ha blitt forvirret når jeg la ved to kommentarer så raskt etter hverandre…
    Sidikou så iallefall utrolig glad ut her, for en fantastisk godgutt, også som han ligner på mammaen sin da!
    Husker jeg foreslo smoothier, også denne 3-ingrediens oppskriften på sjokolade “cupcakes”-kaker
    http://julesthenorweegie.blogspot.com/2013/11/three-ingredient-chocolate-chip-cookies.html samt. gjerne veganisere norske bolleoppskrifter? :) Husker du Hermann-surdeigen som var “in” på 90-tallet? Den surdeigen som du delte opp og delte rundt sammen med instruksjoner, også på slutten av det hele kunne du enten lage brød eller kake av denne, syns det var utrolig stilig :)

    Når jeg så disse havrekjeksene, tenkte jeg bare “Hjemmelaget sjokoladepålegg til og dyppe i!” De så nydelig gode ut, og Ragnhild sin lille ruskebolle så storfornøyd ut :D <3 x

    • …og nå kom den forrige kommentaren opp, du kan slette denne og den ovenfor da :P Ellers blir det jo bare rot :P Beklager! x

      • Ragnhild Nordrum:

        Åh, takk for så utrolig mange gode tips Julie!! Disse oppskriftene skal sjekkes ut nuh!!
        Nei, slik Hermann deig har jeg ike hørt om , men det hørtes veldig koselig ut :) Jeg gleder meg til å se om surdeigsstarteren min som jeg laget i dagtidlig, kommer til live etter hvert.
        God helg til deg!

  • Sier som Eirin, skulle ønske du var mammaen min ;)
    Kjeksene ser kjempegode ut, og lillemann er også til å spise opp! <3

  • Helene:

    Så herlige bilder, Ragnhild! Ååååhh for en godklump han er altså. Tydelig fornøyd med kjeksene da! De så veldig gode ut forresten, de skal jeg prøve ut til lillemannen min også :-)

    • Ragnhild Nordrum:

      Så koselig Helene :) Jeg håper de faller i smak hos gutten din også. S har spist en eller fler hver dag den siste tiden, og gaper høyt med en gang han ser jeg tar de frem ;) <3

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930