Veganske skolebrød bakt med surdeig

SKOLEBRØD
ca 12
-ca 1 liter siktet økologisk hvetemel
-1 dl lyst rårørsukker
-1/2 ts fint havsalt
-1 ts kardemomme
-100 gram smeltet kokosolje, avkjølt
-3,5 dl lunkent vann
-1/2 dl boblende surdeigstarter
VANILJEKREM
-2,5 dl plantemelk (jeg brukte mandel)
-2 ss maisstivelse/Maizena
-1 vaniljestang, delt i to på langs
-2-3 ss lønnesirup
-1/10 ts safran eller litt gurkemeie (for farge, kan sløyfes)
PYNT
-rårørsukker malt til melis i blender og blandet med LITT vann
-kokos

Deigen skal heve i minst 12 timer, så lag deigen dagen i forveien :) Bruk en stor bakebolle, og legg i alle ingrediensene til deigen. Bland godt (husk å ikke bruke metall i forbindelse med surdeigsbaking), og gå så over til å elte deigen for hånd. Dryss på litt og litt mel hvis det trengs mel. Deigen skal være elastisk og fast, men ikke tørr og smuldrete. Når deigen er klar setter du den til heving på kjøkkenbenken i minst 12 timer.
Lag vaniljekremen når du er klar for å bake. I et glass med lokk, legg i ca halvparten av melken og maismelet. Skru på lokket og rist, rist, rist. Slik unngår du lettere klumper i kremen. I en liten kjele, hell i melk-maismel-miksen, resten av melke, og lønnesirup. Visp det godt sammen, før du setter den på varmen. Legg i vaniljestangen. Varm sakte opp, imens du hele tiden rører. Når det når kokepunktet, lar du den koke på svak varme under omrøring i et par minutter. Ta kremen av varmen, og rør inn safran/gurkemeie. Avkjøl.
Trill deigen ut til bolle, jeg fikk 12. Legg de på et stekebrett med bakepapir. Press midten av bollene ned, slik at du får plass til vaniljekrem. Fyll den avkjølende kremen opp i bollene. Etterhev i 1-1,5 timer. Stek bollene ved 250 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist. Pynt med melisglasur (du lager enkelt melis selv ved å finmale rårørsukker i blenderen) og kokos.
Server.

God morgen <3 Over ser dere oppskriften vi laget i går når vi bakte skolebrød som del av sønns hjemmeundervisning. På planen sto det nemlig at vi skulle bake noe godt sammen til helgen, og sønns valg var skolebrød. Surdeigsstarteren min bobler så fint på kjøkkenbenken, så vi brukte den når vi laget deigen kvelden i forveien. Sammen med mel og kokosolje og rårørsukker og kardemomme, fikk vi et brett med kjempeluftige og fine boller. Vaniljekremen laget jeg selv, det er veldig enkelt. Og for å lage melis, blender jeg bare rårørsukker til fint pulver.

Nå skal vi gjøre eventyr-yoga (ligger på Modaka sin facebook-side) før vi skal ut på tur og handle inn til helgen. Jeg håper dere får en fin fredag, og god helg <3

2 Responses to “Veganske skolebrød bakt med surdeig”

  • Åh, haaallooo, dette så godt ut!!:D Jeg kan tenke meg disse flotte bollene fikk ben å gå på!:D Nom nom nom!

    • Ragnhild Nordrum:

      :D <3 Ja det fikk de!! Har helt dilla på surdeigsbaking om dagen. I morgen skal jeg bake surdeigspølsebrød, for i skal grille til middag :*

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
May 2024
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031