Slik lager jeg hjemmelaget K O M B U C H A

God formiddag dere ♥ Tirsdag og fridag, og i dag har sønn fridag sammen med meg ♥ Har dere hatt en fin uke så langt?

For litt over en måned siden fikk jeg endelig min egen scoby, og nå er jeg i full gang med å lage min egen kombucha ♥ Jeg har så langt laget tre runder, og det har blitt så godt hver gang. Så langt er favoritten min med sitron, men her kan man jo variere med alt fra ingefær og bær og annen sitrus.
19juni5-2Jeg fikk min scoby av ei som trener yoga på mine timer, og jeg har fulgt hennes fremgangsmåte. Og det er den jeg deler med dere i dag ♥

Når du først har fått tak i en scoby, vil du få en ny baby-scoby hver andre uke. De kan du gi bort, eller bruke selv og lage flere “porsjoner” hver gang.
19juni2-2Du trenger:

-vann
-4 poser økologisk grønn te (uten smakstilsetninger)
-4-5 økologisk rårørsukker
-en scoby
-tilsetninger: sitron, lime, ingefær, bær

Kok opp 1,5 liter vann i en helt ren kjele. Ta den bort fra varmen og legg i 4 te-poser. La det trekke en god stund. Ta ut posene. Tilsett sukkeret, og rør så det løser seg opp. La teen avkjøles til kroppstemperatur. 
Hell teen over i et stort glass (jeg bruker et stort Cocoa-glass, Norges-glass er også supert). Nå skal scobyen tilsett. Hell scobyen sammen med teen den ligger i, oppi den nye teen. Legg så på lokket, men ikke skru igjen. Sett glasset på et lunt sted, jeg har det på kjøkkenbenken. 
Nå skal kombuchaen stå i to uker. Når to uker har gått tar du forsiktig ut scobyen og den nye scoby-babyen, og legg de i hvert sitt Norges-glass, og hell litt av kombuchaen over de. Disse kan nå brukes med det samme til å lage to ny runder med kombucha. Eller de kan lages en stund i kjøleskapet. 
Resten av kombuchaen heller du gjennom en sil. Så heler du det på tette flasker. Legg i smakstilsetningene. Jeg har hatt ca 1/4 sitron i skiver i hver flaske. Lukk flaskene. La de stå på kjøkkenbenken i 2-3 dager, og sett de så i kjøleskapet. Når de er kalde er de klare.
19juni3-2
Jeg har mulighet til å gi bort scoby-babyer, så bare ta kontakt hvis du ønsker en :)

Nå er det yoga-tid! God dag til dere.

6 Responses to “Slik lager jeg hjemmelaget K O M B U C H A”

  • Kombucha!<3 Jeg elsker kombucha og det er så gøy å lage fermentert mat! Vi har laget kombucha tidligere, men scobyen vår døde på et tidspunkt, men vi må hive oss rundt og få tak i en ny en snart, så vi kan begynne å lage digg kombucha igjen!:D<3

    • Ragnhild Nordrum:

      Også er det så fint å kunne drikke det jevnlig uten å blakke seg helt ;) Klem til deg

  • Hjemmelaget kombucha høres skikkelig godt ut! Men det ser ut som om man må legge ganske mye jobb…

    • Ragnhild Nordrum:

      Det er faktisk vedig lite jobb :D Men jeg forstår hva du mener. Alle slike nye prosjekt føles “mye” først, men etter en runde går det som en lek. Det er jo basically å lage te og la den stå i to uker :)

  • Åh! Jeg smakte kombucha for første gang for et par uker siden, det er digg altså! Men hvor kjøper du rå rørsukker? Er det på helsekosten? :) x

    • Ragnhild Nordrum:

      Rårørsukker kan kjøpes både på helsekost og matbutikk (i alle fall Meny og Spar) :)

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
May 2024
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031