Til barna: Super-sjoko-melk (+ hva spiser barna nå?)

  1. Hei dere ♥ Jeg tenkte det var på tide med et lite mat- og barn-innlegg igjen. Som dere som følger meg vet, er nettopp barn og mat noe av det jeg er mest opptatt av.

PicMonkey Image-16

Sunne, friske, sterke og matglade vegan-barn♥

Et par disclaimers føler jeg alltid at jeg må skriver før jeg legger ut innlegg om barn, mat og veganisme:

1. Barna våre spiser vegansk, men er for små til å ta et etisk valg. Selvsagt. Jeg forventer ikke at barna mine vil være veganere for alltid, at de ikke ønsker å “prøve animalsk”, eller at de ikke har behov for å finne sin egen vei. Det er de helt frie til, og jeg kommer til å elske de like høyt, uansett hva de spiser. Eller hva slags andre livsvalg de vil ta i fremtiden. Min “jobb” er å legge grunnlaget, passe på rett ernæring, oppdra de til å være gode mot jorden og de vi deler den med, og å prøve å gjøre et vegansk kosthold så koselig, sosialt og smakfullt jeg kan klare.

2. Jeg dømmer IKKE foreldre som velger å gi barna annen mat enn hva jeg gjør. Virkelig! Jeg tror alle (eller i alle fall de aller, aller fleste) ønsker det aller beste for barna sine, og tar valg på grunnlag av det de tror er det beste for sine små. Jeg tror helhjertet at et plantebasert kosthold er det beste vi kan gi vår egen menneskekropp, og det beste vi kan gjøre for jorden, og da er det naturlig at jeg velger det for mine.

Målet mitt med å dele innlegg om barn og mat er å kunne bidra til å vise litt vei. Vi er faktisk mange som velger vegansk eller et annet ‘spesielt’ kosthold for barna våre. Men mange av oss blitt møtt med mye motgang og press, enten fra helsepersonell/helsesøster, familie og venner, eller media.

Husk at du ikke er alene, så søk støtte og skap nettverk. Oppsøk profesjonelle ernæringsfysiologer, meld deg inn i barnerelaterte vegansider på facebook, søk inspirasjon på you tube og blogger. Og er det noe som helst jeg kan bidra med, så ikke nøl med å kontakte meg (ragnhildnordrum@hotmail.com) ♥

I dag skal dere få oppskriften på en super-sjoko-melk som jeg fant i den nye boken til barna, The Help Youself Cookbook For Kids. Vi virkelig elsker den boken, og sønn elsker å “finne herlige oppskrift i den herlige boken” som han sier ♡ Begge to digger denne drikken og vi har laget den flere ganger i uken som har gått.

Resized_20170108_103216-2

Til storebror og en liten smaksprøve til lillesøster:

-3-4 dadler, bløtlagt i ca 30 min
-1 1/4 dl vann
-25 mandler eller cashewnøtter, bløtlagt i ca 4 timer
-2 toppede ts råkakao
-1 ts hampfrø
-4-5 isbiter

Hell bort bløtvann, og skyll dadler og nøtter i rent vann. Blend alle ingrediensene godt sammen og server.  

Resized_20170108_103056-2

Jeg tenkte også å benytte anledningen til å oppdater dere litt på hvordan barna spiser nå for tiden.

Til sønn som nå er 3 1/2 år, fokuserer jeg på sunn og variert mat. Jeg mener at den sunneste måten vi mennesker kan spise på, er å brukte grønnsaker, frukt og bær som selve hovedmaten, og legge til det vi trenger av sunne fettkilder og proteiner og alle de andre gode sakene. Sønn spiser mye frukt, grønnsaker, ferske juicer, og tørket frukt, men også endel korn-mat, bønner/kikerter, og plenty med  viktig fett, det han ønsker av hjemmelaget sjokolade. Han har blitt så stor, og like viktig som næringen, er det at han koser seg med mat i forskjellige settinger. Hjemme koser han seg med det jeg ser på som supersunn mat, mens når vi var på juleferie i Valdres spiste han mye mer mel/korn-mat enn hva jeg ser på som næringsmessig sunt. Men det tenker jeg er sunt fordi det er koselig for han :) Jeg lage flere runder spelt-foccatia (som han elsker), han spiste ekstremt mye veganske pepperkaker (bakt med spelt , lønnesirup osv), og på lillejuleaften spiste han risgrøt kokt med havremelk. Med andre ord, ikke næringstett mat, men han koste seg sånn, og viste ikke tegn til misnøye med at han ikke fikk det de andre spiste.

Her hjemme ser kostholdet hans annerledes ut, og jeg skrev ned hva han spise på fredag- en dag han var hjemme fra barnehagen, og vi var mye på farten ute. De dagene han er i barnehage er lunsjen alltid korn-basert, og de serverer mye frukt og grønnsaker, grønnsaksupper osv. Alt er hjemmelaget og økologisk i barnehagen han går i ♥

Tidlig på morgenen: masse frukt; eple, passjonsfrukt og morbær
Frokost: nybakte spelt- og havrerundstykker med masse sesamfrø (kalsium ♥) med rapskokos-smør og urtesalt
Out and about: raw-bar (daddel-nøtte-basert), raw sjoko-gojibær, en gulrot
Når vi kom hjem: super-sjoko-melk (som er i dette innlegget) + ovnsstekt gresskar med kokosolje og havsalt
Rett før middag: grønn juice + agurkskiver
Middag: ovnsstekte kikerter med sesamfrø, karri og kokosolje, lettkokt brokkoli + avokado
Kveld: 2 store kopper varm mandelmelk med kanel + mandariner

 Lille datter er nå 10 måneder, og morsmelk er fremdeles hovednæring. Jeg tror på “food before one is only for fun”.

Morsmelk hele dagen! Hovednæring!

Frokost: banan med mandelsmør, passjonsfrukt
Out and about: Noen sjoko-gojibær + morbær,  fruktmos fra Holle 
Når vi kom hjem: super-sjoko-melk (som er i dette innlegget) + ovnsstekt gresskar med kokosolje og havsalt
Rett før middag: grønn juice
Middag: Avokado, lettkokt brokkoli med kokosolje
Kveld: banan

+ et stort antall lettkokte gulrotstaver med litt olivenolje i løpet av dagen

Begge to får tilskudd av omega-3 (alge-basert) og d-vitamin daglig, og jod og B12 hver uke.

Dette ble enn lengre oppdatering enn jeg hadde planlagt, men slik blir det alltid med disse innleggene. Jeg håper de kan være til nytte for noen av dere ♥ Og hvis dere lurer på noe, må dere bare spørre!

Har dere hatt en fin helg? K har vært her i helgen, og vi har hatt syke barn som bare har villet sove og kose. I dag måtte vi komme oss litt ut av huset, så jeg tok med barna på biblioteket i noen timer. Ellers har de bare slappet av, og begge sovnet rett etter fem i ettermiddag. Stakkars små. Jeg håper alt er bra med dere, og at dere er klare for den nye uken. Nyt siste rest av søndagskvelden ♥

4 Responses to “Til barna: Super-sjoko-melk (+ hva spiser barna nå?)”

  • Nina:

    Synes det er kjempe flott at noen velger “andre veier” enn hva som er vanlig. Takk for at du deler oppskrifter, håper spesielt på flere som barna er glade i da jeg trenger mer inspo til minstemann som er svært selektiv i hva han spiser :)

    Her har helgen vært kjempe fin med akedag og badedag :D

    • Ragnhild Nordrum:

      Så du laget så deilige sjokolade-biter til lillegutt på “hjemmelaget babymat” <3

      Elsker at fler og fler er mer bevist på hva de gir barna sine. Og synes helt ærlig barna våre er veldig heldige :) Du er jo så flink selv!!

  • Katrine:

    Hei! Hva er kalori inntaket på den sjokolade- melka? Leter etter et litt sunnere alternativ til å kose seg med en gang i blant :) Nå har jeg ikke lest i gjennom alt du har lagt ut men har du flere alternativer til litt sunnere “kosemat” må du gjerne dele dem :D

    • Ragnhild Nordrum:

      Oi, vet du, det vet jeg ikke! Jeg har ikke telt kalorier på årevis, og har prøvd å blokkere kalorier/tall litt ut av hodet. Denne er superSUNN, men kalorier inneholder den jo likevel. Du kan regne ut kalorier feks i cronometer.com :)
      Klem

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930