Lille S sin mat (10 måneder)

God lørdagskveld til alle dere.

Jeg synes det er på tide at jeg gir dere en liten oppdatering på hva Sidikou Samuel spiser nå som han blitt så stor. Tenk, han lille blir 10 måneder på tirsdag! Heldigvis er fremdeles morsmelk favoritten, og det er jeg så glad for. Både fordi morsmelk er det sunneste og mest næringsrike, og fordi jeg elsker de små ammestundene.

20140528_164935-w580-h580Det er viktig for meg å understreke at selv om Sidikou Samuel kun spiser vegansk mat, betyr ikke det at han er veganer. Det er et valg han får ta senere i livet selv. Men maten han får av meg, vil være vegansk. Og jeg ser på det som et stort ansvar å lære S til å ha respekt for alle liv- både dyr og mennesker. Så håper jeg selvsagt han velger å være veganer, men han kommer til å vite at jeg er akkuart like glad i han uansett hva slags valg han tar.

Utenom morsmelk, spiser S to måltider hver dag, ett på formiddagen og ett på ettermiddagen. I tillegg smaker han på min mat når han viser interesse for det; både ferske juicer, smoothies, raw sjokolade, frukt, og til og med tahini på skje rett i fra glasset, har falt i smak hos han.
20140607_153024-w580-h580

Jeg lager all maten til S selv, og har valgt å holde maten enkel og smakene “rene”. Det er slik jeg liker maten min selv, og da føles det naturlig å gjøre det slik med maten til S også. Det er viktig at maten er næringsrik og at han får i seg all næringen han trenger.

Hvis man ønsker å lage maten til barnet selv, er det superviktig å planlegge og å lage store porsjonen. Det jeg synes fungerer best, er å lage mange forskjellige grønnsak- og fruktmoser, og fryse det ned i isbitposer eller små bokser. Jeg liker å lage moser av èn ingrediens, og heller blande det jeg har lyst til når jeg skal ordne istad et måltid til han. For øyeblikket har jeg moser av; eple, rødbete, brokkoli, blomkål, aprikos og søtpotet i fryseren. Når S skal ha mat smelter jeg bare en eller flere moser sammen (feks eple og rødbete- favoritt for tiden!), tilsett litt kokossmør eller morsmelk, og serverer.
20140607_153125-w580-h580Av og til tilsetter jeg litt økologisk hirseflak i maten hans, og da bruker jeg denne som jeg har kjøpt på Røtter.
20140607_153056-w580-h580Noe av det absolutt beste Lille S vet for tiden, er en smoothie jeg lager av blåbær og supermat. Denne er fantastisk, for den er kald og forfriskende nå i sommer, og inneholder masse masse næring fra bær, dadler og superfrøene chia og hamp.
20140607_105400-w580-h580
Jeg lager denne porsjonen, og fryser den ned i mindre posjoner:

-4 store Medjool dadler
-2 toppede ss hampfrø
-2 toppede ss chiafrø
-2 dl frosne blåbær
-noen dryss vaniljefrø
-vann

Jeg legger dadlene (uten stein), hampfrø og chiafrø i blenderen sammen med nok vann til å dekke, og lar det ligge til bløte i ca 30 minutter. Så blender jeg alt sammen med nok vann til å få ønsket konsistens.

20140607_171021-w580-h580Sidikou Samuel elsker bananer, så det får han ofte. Enten med skje rett fra bananen, eller varmet litt over vannbad sammen med litt kokossmør og vaniljefrø. Jeg lager også banan-is til han (bare kjører frossen banan i food processoren). Byggmalt i varmt vann synes han er kjempegodt, og det får han ofte i løpet av dagen eller som “dessert” etter måltidet. De økologiske aprikosene koker jeg møre og kjører til en mos med stavmikseren.
20140607_153153-w580-h580

Av tilskudd gir jeg lille Omega 3 og B12. Begge to er veganske, og av beste kvalitet. Nå i sommer gir jeg ikke D vitamin til han, men det har han fått frem til det ble ordentlig solskinn ute. Han kommer til å få det i fra høsten igjen.

Jeg håper flere mammaer og pappaer tørr å gi barna sine vegansk mat hvis de ønsker det, og at de kan føle seg trygge på at de gjør noe bra for barna sine. Det er viktig å passe på at barnet får i seg alt det trenger, men det må alle foreldre passe på, ikke bare de av oss som velger å gi de vegansk. Vegansk mat er sunn mat, og det er like sunt for barn som det er for voksne. Sidikou Samuel vokser som en rakett, og er virkelig fantastisk frisk og rask og kvitt og smart.

Da skal jeg ta kvelden :) I morgen er det meldt solskinn, og det gleder jeg meg så til etter flere dager med gråvær. Jeg håper dere har en fin helg, alle sammen.

12 Responses to “Lille S sin mat (10 måneder)”

  • Så masse godt :D Heldig han som får alt laget fra “skrætsj”! Morsmelk er jo også noe av det mest næringsrike han kan få akkurat nå, og syns det er utrolig bra at du støtter han uansett hvilke valg han tar senere i livet.
    Siden han allerede har en vegansk diett (så vidt jeg vet) så er det nok enklere for han og fortsette med det, og det misunner jeg han litt der, ettersom min kropp er van til en “omnivor” diett. Hadde vært utrolig interessant og lese mer om din egen overgang til det veganske liv :) Har du noen poster om dette fra før’a montru? :) Håper du nyter helgen :D Her plasket det ned om ettermiddagen, så da studererte jeg litt :P x

    • Ragnhild Nordrum:

      Jeg synes faktisk han er heldig som får vegansk fra starten av, selv. Og det er så gøy å se og oppleve både å være gravid og å amme som veganer, og å nå få la S vokse opp med den maten. Og det går så FINT. klart, man må vite hva man gjør, men det gjelder strengt talt alle foreldre :)
      Jeg har skrevet litt her og der om hvordan jeg ble veganer, men det må absolutt bli ett eget innlegg senere :)
      God helg til deg!

  • nina:

    Så spennende, fint at mange velger å gå “nye veier”, og ikke servere barna det man får beskjed om på helsestasjonen… jeg kunne desverre ikke noe om kosthold den gangen jeg fikk barn, så jeg hørte på dem… Og det er mye vanskeligere å snu/endre når barna er blitt større…

    • Ragnhild Nordrum:

      Så koselig kommentar Nina, tusen takk. Ja, det er synd informasjonen på helsestasjon er så dårlig… og jeg forstår godt at foreldre bare følger rådene de får der. Man vil jo ikke gjøre feil. Men jeg håper det i fremtiden blir riktigere informssjon man går, og at barnematprodusentene kommer seg bort fra markedet.
      God helg :)

  • wow, SS is one very lucky boy! at the place where I help out for the raw foods restaurant there is a boy of 1 and a half years old running around. He’s not vegan, because he will eat eggs (at least he used to, turns out he’s allergic) but I love how free with foods they are. Mom and dad are high raw and very concerned about the health of their children. This little boy may eat everything he shows an interest in (unfortunately that is now tempered for it is found out he has a lot of allergies: nuts, soy, milk, different kind of fruits and veggies, so it is getting hard to nourish him, but he still drinks breast milk so he is well nourished) but he is so used to eating healthy, raw foods he often prefers them. A few weeks ago we had ourselves some wheatgrass juice and while I and his mother both had this “eeeww, this is strong shit” face, the little one drank it like it was chocolate milk or something and he’s literally the sweetest kid I’ve ever seen, he’s never upset, almost never cries (only when he hurts himself), he can even say my name already!!! I really think a healthy food basis really helps with kids’ moods and behaviours. I’m so curious to see which choices he will make later in life, having had this terrific upbringing, same goes for SS, but I love that you leave the final choice to him, and that you differentiate between him eating vegan for now, for that’s what you give him and him actually being vegan. you two are so so precious!

    • Ragnhild Nordrum:

      Thank you so much for your lovely lovely words Sonja! You are so sweet ♥
      I hope you are enjoying your weekend!

  • Så flink du er som lager all maten selv <3

  • Carita:

    Digg å se sunn barnemat :)

  • Vilket spännande inlägg, så kul att höra om dina tankar. Fortsätt dela med dig av dem! Kan tänka oss att du får många kommentarer av icke veganer om vad för mat du ger till lille S. Jättebra inlägg, och så intressant att läsa! Kram kram vackra du

    • Ragnhild Nordrum:

      Så koselig at dere synes det!! Jeg elsker å lese andres tanker om mat også, og spesielt når det gjelder barn. Superspennende tema.
      God klem til dere, tenker masse på dere- og spesielt deg Katrin, jeg håper alt går fint med deg<3

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
May 2024
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031