LFRV, og vårgrønn raw pasta med kremet mangosaus

…og jeg som liksom skulle komme tilbake i går med en middagsoppskrift til dere. Jeg har så lett for å ta meg vann over hodet, og så flyr dagen avgårde og jeg får langt ifra gjort alt jeg hadde planlagt. Middagen jeg laget i går var en LFRV middagsrett fra min nye e-bok, og den var god. Jeg postet bildet på instagram (@ragnhildnordrum), og skal lage en ny rett fra boken og dele med dere her inne snart. Jeg lover. I mellomtiden kan jeg anbefale Ellen Fishers e-bok på det varmeste. Den er full av nyttig informasjon og oppskrifter på LFRV mat.

Noen av dere lurer kanskje på hva LFRV står for; low fat raw vegan, eller 80/10/10! Minimum 80% karbohydrater fra frukt, maks 10% protein og 10% fett fra frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Det finnes veldig mye informasjon om dette på nett og på You Tube, og selv har jeg fulgt med på ‘lederene’ innenfor dette kostholdet i flere år. Men jeg har ikke fulgt kostholdet. Som dere vet er jeg veganer og spiser så og si bare raw food (litt varme supper, grønnsaker, og ristede nøtter her og der), men jeg spiser ganske mye fett daglig; nøtter og avokado og kokosolje og sjokolade. Alt er sunt, og jeg kommer aldri til å kutte ut noe av det. Samtidig merker jeg hvor lite godt det er for magen og fordøyelsen min å spise mye mat som er tyngre å fordøye, spesielt nøtter.

Jeg har lenge hatt lyst til å legge om kosten til nærmere 80/10/10 (uten at jeg vil være i en slik bås- rå sjokolade er et daglig must-have, og jeg vil ikke bli opphengt i næringsstoff-forholdene), men jeg synes det er skummelt å hoppe i det. Kostholdet krever at man spiser mye større mengde mat enn hva jeg er komfortabel med, og det føles bare litt.. skummelt. Derfor gjør jeg bare min egen greie; jeg jobber med å øke inntaket av frukt og grønnsaker, og tenker at på den måten vil behovet for nøtter og fett gå ned av seg selv.

20140522_142333-w580-h580

Bare for å avklare et par ting, så kommer jeg ikke til å bli en av de som spiser 10 halvråttene bananer til et måltid, og jeg kommer aldri til å lage ‘date-orade’ (dadler+vann blender, usj!), det grøsser faktisk i hele kroppen bare ved tanken. For meg er det så viktig å virkelig nyte maten min, den må både se fristende ut og smake godt. Jeg kommer heller ikke til å bli en av de som heller sukker i smoothiene sine for å få i seg nok kalorier. Egentlig kommer jeg til å fortsette å spise akkurat det samme som jeg gjør nå, bare at jeg kommer til å øke mengen frukt og grønnsaker, og være mer obs på fettinntaket og salt.

Har noen av dere erfaring med å spise et raw food-kosthold med mye karbohydrat og lite fett, eller 80/10/1o?
20140522_163646(1)-w580-h580

Uansett, i dag vil jeg dele middagen min med dere, en deilig deilig raw ‘pasta’ med lysegrønn kremet mangosaus. NAM! Jeg elsket vårløken og korianderen i denne, og vet jeg kommer til å lage dette mye fremover.

Oppskriften finner dere HER, på FullyRaw Kristinas You Tube-kanal. Noe av det jeg liker så godt med raw food er at man sjelden trenger å følge målene i oppskriften, men kan bare bruke så mye/lite man vil av hver ingrediens, ta bort eller tilsette det man ønsker, og bare smake seg frem til sin egen perfekte miks. På bildet under ser dere ingrediensene du trenger til sausen. Bruk så mye du vil av hver ingrediens (eller følg Kristinas oppskrift), blend, og hell sausen over spiralisert agurk eller squash.
20140522_133537-w580-h580
Mango, avokado, vårløk, koriander og presset sitron.

Jeg håper dere har hatt en fin dag alle sammen. Jeg nyter været til det fulle og er ute og går med baby både morgen og kveld, og så ofte vi kan mellom eksamenslesing. God kveld videre.

9 Responses to “LFRV, og vårgrønn raw pasta med kremet mangosaus”

 • Heisann, og god fredag! Så flotte bilder og fine farger :D

  Jeg har ikke noen erfaring med vegansk 80-10-10, MEN jeg vet at når jeg (uten og være obs på det) spiste for “sunt”, ikke nok proteiner og fett, så gikk det gale. Ledd er blitt såre, og jeg led også av amenorrhea i et par år… En kan godt kutte ned på proteiner, men da må en helst sørge for at en får nok sunt fett for og gjøre opp for det. Kanskje heller spise nøttesmør enn og spise hele nøtter om det er litt sart for magen.
  Selvfølgelig er det unntak, og det kommer helt an fra person til person, men jeg tror du kan spise sjokoladen, og gode fettkilder slik du gjør samme hva :)

  Den mangosausen så utrolig god ut! :D x

  • Ragnhild Nordrum:

   Takk for så koselig kommentar Julie! Veldig gøy å få lese dine tanker og erfaringer!!
   Egentlig er det kanskje dumt jeg nevnte 801010 i dette innlegget, for det er ikke det at jeg vil følge det. Men jeg ønsker å spise mer frukt og grønt (selv om jeg allerede spiser mye) fordi jeg merker hvor tunge disse nøttene er for magen min. Jeg kommer aldri til å kutte ut nøtter (jeg elsker de jo), men merker jeg trenger mer ‘friskt’ og mindre ‘tørt’, om du skjønner :)

   Når det er sagt, kommer aldri verken sjokolade eller nøtter kuttes bort, skal faktisk lage sjokolade NÅ :D Men ja, ekspreminterer litt med maten for å føle meg best mulig.
   God helg og god klem

   • Ja, skjønner hva du mener :) Jeg liker også og kikke opp i forskjellig og kanskje gå en periode der jeg har en spesiell type mat til middag i fokus, men resten av dagen spiser jeg vanlig. Jeg passer på og få i meg fem om dagen (men noen ganger blir det mer, er så lett og lure inn litt grønt her og der!).
    Mmmmm må kose deg masse med hjemmelaget godteri skjønne, og ha en nydelig helg! Selv skal jeg med noen venninner på et te-hus der de kun selger vegetarisk (himmelsk!) mat i dag. Var der på onsdag også, haha man må jo skjemme seg litt bort iblant!
    Må kose deg masse Ragnhild xx

 • cat:

  Hei Ragnhild
  Ja det er alltid noen utfordringer med kosthold – kropen forandrer seg, eller plutselig er en oppmerksom på hva som skjer når man spiser forskjellige ting. Det som plager meg mest med fett, er vel heller sammensetningen. Det blir fort altfor mye omega 6 på et rawfood consept – så på den måten er det kanskje bra å kutte ned å se om man kan finne en balanse i omega3/omega6, om man spiser raw så langt nord vil man jo slite med d vitaminer – det er lettere å være raw i vame, solrike land med tanke på akkurat dette. Og det skal vel være en balanse mellom proteiner og fett også (mer fett og mindre proteiner?) Man blir lettere deprimert av for mye omega 6.

  Kroppen håndterer vel fett bedre enn karber(sukker). kroppen har vel 4 strategier for å håndtere fett, mens bare en (insulin) til å håndtere karber (sukker) – vet ikke om du tenker noe på det? Men jeg syns jeg gjør det bedre uten for mye frukt (spiser det en sjelden gang) – men elsker grønnsaker. Bare noen tanker fra meg

  • Ragnhild Nordrum:

   Så koselig med kommentar fra deg Cat! Tusen takk for at du deler dine tanker rundt det.
   Ja, forholdet mellom omega6 og 3 er kjempeviktig, og jeg vet jeg har fått/får i meg for mye 6. Jeg ser ikke på det som en grunn til å slutte å spise verken vegansk eller raw, men absolutt til å være mer bevist på det, og senke inntaket av mat med omega6. Jeg skal virkelig jobbe med det fremover, for det er superviktig!

   Ang fett og karbo.. Detvar lenge jeg var “anti-karbo”, selv om jeg var veganer. Men i mitt hode, er vi mennesker skapt som plantespisere, og jeg tror virkelig vi er ment til å spise planter, altså karbo. Men jeg er ikke mot fett altså (LANGT der i fra) og tror det også er kjempeviktig for god helse.

   God helg til deg! :)

 • Så masse godt du lager:) Ser helt himmelsk ut altså.. Jeg er ikke noe glad i å lage mat, men mange av dine smoothies tror jeg at jeg skal få til:) Masse inspirasjon..

  Ha en fin dag videre:)

 • lilly:

  80 % av energiinntaket fra karbohydrater fra frukt??? Blir flere kilo med frukt hver dag som før eller senere garantert vil forstyrre blodsukkeret og ph-balansen med diabetes og benskjørhet og muskelsvinn som resultat. Lykke til!!!

  • Ragnhild Nordrum:

   Ja, det er jo så delt hva det sies om denne typen kosthold, jeg jeg har tenkt mye det samme som du skriver her. Samtidig viser jo faktisk annen forskning det stikk motsatte, OG jeg synes også resultatene til de som følger kostholdet snakkee for seg selv. Jeg synes de ser veldig sunne og sterke ut.
   Men jeg skal ikke si at 801010 er ‘riktig’. For det første følger jeg det ikke selv, og for det andre tror jeg ingen noen sinne kommer til å finne det ‘perfekte’ kostholdet som skal passe alle. Jeg tror av hele meg at vegansk og mest rått er det vi er ment til å spise, men hvor mye av hvert næringsstoff osv varierer, alt etter som hvor vi er i livet selv.
   Jeg ser at å nevne 801010 i denne posten kan forståes litt feil. Jeg har ingen plan om å følge det til punkt og prikke,MEN jeg merker at jeg for tiden trenger mer friskt og søtt, og mindre fett og tørt (først og fremst nøtter, som jeg har spist myyye av nå i ammetiden, og jeg kjenner magen trenger litt ‘pause’).
   Kommer til å teste mange av 801010-prinsippene på egen kropp, men kommer også til å gjøre som jeg selv vil og høre på kroppen. Synes det er viktigst av alt.
   Takk for lykkeønskningen :)

Leave a Reply

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728