Archive for September, 2024

Mandel-kake med epler og kokos-krem (vegan + naturlig glutenfri)

Høstens deiligste dessert; mandel-kake med epler, kanel og mandel-flak, toppet med vispet kokoskrem. Så så godt!

MANDEL-KAKE MED EPLER OG KOKOS-KREM
-3 dl mandelsmør (hjemmelaget eller kjøpt)
-1 dl lønnesirup
-1/2 ts natron
-2 ts eplecider-eddik
-1/2 ts fint havsalt
-1/2 ts vaniljefrø
-3/4 dl vann
-1-2 epler
-1 ts kanel (jeg anbefaler Ceylon)
-1 ss brunt sukker eller kokossukker
-2 ts smeltet kokosolje
-et par never mandel-flak

-vispet kokos-krem til servering (jeg brukte merket Natures Charm)

Bland mandelsmøret sammen med lønnesirup, natron, eddik, havsalt, vaniljefrø, og vann. Hell deigen over i en liten rund kakeform med bakepapir. Skrell og rens eplene, og skjær de i tynne skiver. Ha eple-skivene i en bolle, og vend inn kanel, sukker og kokosolje. Fordel eplene over kaken. Dryss over mandel-flak. Stek kaken ved 180 grader i ca 20-25 minutter. Avkjøl kaken litt, før du serverer den med vispet kokos-krem.

Nyt <3

Vår uke med veganske middager- enkle hverdagsmiddager, hjemmelaget og barnevennlige

Sist uke tok jeg bilder av alle våre middager. De er alle selvsagt veganske, og i vår familie er de barnevennlige :) Men det vil jo variere fra familie til familie!

Når jeg lager middag, har jeg et par hovedmål. For det første vil jeg at barna skal like det, så de får spist seg gode og mette. Det gir også god stemning rundt bordet :) Jeg vil at maten skal være laget fra bunn i størst mulig grad, og jeg vil at det skal være variasjon i smaker, krydder og type retter. Jeg vil at maten er ren, næringsrik og fristende. Det må også være enkle retter, som er raske å lage når vi kommer hjem fra dagens aktiviteter.

Det dere kanskje vil se at jeg ikke er like opptatt av, er alt hver middag er perfekt “balansert”, med en kilde protein, en kilde karbohydrat, en kilde fett og grønnsaker. Jeg tenker mye mer på hvordan balansen er over tid (gjennom dagen og uken) enn til hvert måltid. Jeg putter for eksempel ikke bønner i lapskausen for å “balansere” måltidet, når kun lapskaus er noe av det beste de vet. Da passer jeg heller på at lunsjen for eksempel er linsegryte i mat-termosen (minstemann sin favoritt i barnehagen) eller røkt tofu som pålegg, eller at kveldsmaten er sprøstekte hvite bønner eller kikerter. Det samme gjelder grønnsaker, som jeg ikke stresser med i det hele tatt. Som regel har barna spist mellom fem og åtte grønnsaker og frukt allerede før middag (alltid en stor skål med frukt på morgenen, knaske-grønnsaker og frukt i matboksen, og snacks-fat med både frukt og grønt i mens jeg lager middag), OG på kvelden spiser de alltid enda flere.

Gjennom dagen, tenker jeg på disse punktene når jeg lager mat:
-En god variasjon av belgfrukter, og av og til soya-produkter, gjennom uken, helst hver dag.
-En god variasjon av nøtter og frø hver dag. De er ofte blandet inn i ting som rå kuler og desserter og smoothier, men også lagt på snacks-fat, bakt inn i brød, i chia-pudding, og lignende
-Mye frukt og grønt, flere ganger om dagen.
-Gode kilder til fett til hvert måltid. Det gjør maten bedre på smak, og øker både energi-inntaket og nærings-inntaket. Jeg bruker mye kokosolje og olivenolje, nøtter, nøttesmør, frø, kokosmelk, oliven og avokado.
-Jeg baker alt brød selv, og liker å enten bake med surdeig eller langtidsheve med litt økologisk gjær (jeg liker merket Rapunzel). En sjelden, sjelden gang tar jeg bake-pause, og kjøper økologisk surdeigsbrød hos Økostjerna eller Microbakeriet. Jeg bruker mye landhvete, spelt, emmer, havregryn og rug i brødene. Og så har de to eldste fått dilla på havregrøt den siste tiden, så det spiser de flere ganger i uken.

Og til slutt. Mine barn begynner å bli store, og må vurdere og velge mer og mer selv. Jeg serverer sunn, hjemmelaget mat hjemme, og sender med mat på skolen. Jeg sender med mat i bursdager, og prøver å legge til rette for at de får både sunn og vegansk mat. Likevel så må de ta noen valg selv. Jeg er så lykkelig over at de ikke har smakt kjøtt (eller butikk-brød) i sine små liv, men har måttet svelge mange kameler når det kommer til godteri og kaker i bursdager og andre fester. Og av og til har de hatt så lyst til å spise egg, og da har jeg kjøpt det til de enten på Fat og Fe eller Økostjerna. Jeg vil ikke ta fra de alle valg, men prøver å legge til rette for at de skal ta så mange sunne valg som mulig.

Over til middagene! Dette spiste vi til middager sist uke.

MANDAG
Hjemmelaget tomatsuppe med squash-pletter, og hjemmelaget ravioli med fyll av grønnkål, purre og urter.

TIRSDAG
Høst-salat med bakte rødbeter, fersk spinat, granateple, valnøtter og gresskarkjerner med en deilig olje-dressing og rødløk, servert sammen med spelt-pasta.

ONSDAG
Ovnsstekte kikerter med en krydderblanding jeg laget selv, av røkt paprika, oregano, hvitløkspulver, næringsgjær, havsalt og pepper (barna elsker dette!), og en enkle tomatsalat med olje-dressing.

TORSDAG
Indisk linse-dahl, med røde linser, løk, hvitløk, krydder og kokosmelk.

FREDAG
Lapskaus av rotgrønnsaker og potet, hjemmelaget urtesalt og brennesle-pulver.

LØRDAG
På lørdag var vi i Sverige hele dagen, så jeg hadde stekt en haug med surdeigs-tortillalefser, marinert og stekt soya-filetbiter, laget guacemole og skåret opp salatgrønnsaker, som vi hadde som lunsj og middag på turen.

SØNDAG
Resten av lefsene fra lørdagen, ble til quesadillas på søndag- barna er så glade i det! Vi fyller de med stekt grønnkål, tynne skiver av tomat og oliven, og raspet Violife-ost, og steker de i pannen. Ved siden av hadde vi tomat-avokado-salat og chili-oliven.

Jeg håper det var til inspirasjon for noen av dere <3

Dette kjøper jeg i Sverige (vegansk)

Etter at vi flyttet hjem til vakre Vestfold for et par år siden, har vi ganske jevnlig reist med båten over til Strømstad. Mest av alt gjør vi det for å komme oss litt bort, bytte omgivelser og kose oss. Men etter hvert har jeg også tatt mer og mer mat med hjem, for ganske mange matvarer kan jeg spare endel på å kjøpe der. Det er også endel større utvalg der, synes jeg. Så ofte blir det med noe hjem som jeg ikke får tak i her.
Jeg tenkte jeg skulle dele det jeg kjøpte med meg hjem i går, når vi tok en lørdagstur til Sverige. Det ser dere nedest i innlegget. Bildene over er fra dagen i går- tenk å ha så fantastisk vær i september! Vi badet, gikk tur og var i skateparken- en så fin dag!

DETTE BLIR OFTE MED OSS HJEM FRA SVERIGE:
-tørre kikerter
-tørre linser, røde og brune
-rårørsukker
-sjokolade, mint og mørk
-frukt-snacks (disse har jeg ofte med hvis vi for eksempel er på kino)
-baby wipes (jeg bruker de til å tørke av kjøkkeninnredning og slikt i huset)
-cashewnøttsmør
-mandelsmør
-kokosmelk
-matcha
-røkt tofu
-pasta
-kelp-nudler
-rosiner
-popcorn
-tørket mango
-Violife-ost

Det veldig fine med å kunne handle litt i Sverige, er at ofte er økologiske varer der, like billig, eller billigere, enn u-økologiske her. For eksempel har jeg begynt å kjøpe økologiske tørre belgvekster der, økologisk pasta, økologisk ris osv. Jeg pleier også å kjøpe hermetiske tomater, men i går var ikke det merket jeg liker best i butikken.
Noen frysevarer ble også med hjem (ikke på bildet). Økologiske blåbær, veganske nuggets (perfekte å ha i fryseren til barna skal i bursdager eller på grill-turer på skolen), og veganske burgere (til samme bruk som nuggetsene).

Jeg håper dere har hatt en god helg alle sammen!

Små squash-pletter (vegan)

Slik mat som dette elsker jeg! Lett, full av smak, og laget av grønnsaker som er i sesong. I går laget jeg små pletter av squash, purre, løk og urter, sammen med litt malte valnøtter- nydelig!

Vi var så heldige å få to store kasser med ferske, lokale grønnsaker sist uke. Oppi kassene var det blandt annet fire enorme squash, og nå prøver jeg å lage så mye forskjellig av de som jeg klarer.

SMÅ SQUASH-PLETTER
ca 12 stk
-5 dl finraspet, tett pakket squash
-1 ss olivenolje
-1/2 løk, finhakket
-1/4 purre, finhakket
-1 fedd hvitløk, finhakket
-urter etter smak, jeg brukte persille
-1 dl valnøtter
-fint havsalt og pepper
Når du har raspet squashen, må du klemme ut mest mulig av vannet- ellers vil ikke plettene henge sammen. Bruk et rent kjøkkenhåndkle, legg i den raspede squashen, og klem ut vannet. Mål opp squashen. Du skal ha 5 dl ferdig squash.
Over svak varme, fres finhakket løk og purre til den er blank og lukter godt. Ha i hvitløk og fres videre et par minutter.
I en stor bolle, ha i squash, den stekte løk-blandingen, noen håndfuller urter, og litt salt og pepper.
Mal valnøtter i en food processor/blender, og ha dette oppi bollen. Bland alt godt sammen.
Del “deigen” i ca 12 like deler, og form små pletter. Fordel de på et stekebrett med bakepapir. Pensle plettene med litt olivenolje. Stek ved 180 grader i ca 15 minutter. Snu pletten, og stek de videre i 15-20 minutter til de begynner å få farge.
Plettene er like gode varme, kalde og romtemperert, og smaker så godt med litt grønt ved siden, som fyll i pitabrød, eller med en god tahini-dip.

<3

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
September 2024
M T W T F S S
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30