Archive for March, 2024

God påske

I mine barns påske-egg (vegan + Waldorf-dukker)

Det er påskeferie og vi har reist til mamma og pappa i Valdres. På lørdag reiste vi gjennom Oslo, der vi feiret min bestemors 90 årsdag. Det var en så fin feiring, og jeg var så lykkelig over at vi fikk servert helt nydelig vegansk mat fra Happy Foods. I Valdres blir det mest familie-tid, men også tid med venner her oppe. I går var vi på kafe med en venninne og hennes sønn, og vi har enda et par avtaler i mens vi er her.

I dag tenkte jeg å vise dere hva jeg putter i barnas påskeegg. Jeg kjøpte vegansk godteri på Sunkost Gunerius i Oslo- der har de alltid så mye ekstra spennende. Barna har sine bittesmå påske-egg som jeg kjøpte for mange mange år siden. De er så søte og koselige å bruke, og størrelsen gjør også at mengden godteri ikke blir enorm.

I tillegg til godteri, får de hver sin lille Waldorf-dukke som jeg har sydd til de. Jeg har øvd på å sy dyre-luer, og synes disse med hare-ører ble så søte.

Jeg håper dere får en fin påske, alle sammen <3

Søtpotet til middag og dessert; søtpotet-lasagne og søtpotet-brownies (vegan)

Tidligere i uken hadde vi en helt nydelig middag, som jeg gjerne vil dele med dere. Jeg hadde så lyst på søtpotet, og bestemte meg for å prøve meg på en slags lasagne. Lasagne-platene laget jeg av søtpoteter som jeg skar i tynne skiver. Jeg laget hvit saus av bløtlagte cashewøtter, grønt fyll av stekt grønnkål blandet med halvparten av den hvite sausen, og så stekte jeg godt med purre og løk. Det ble kjempegodt!
Jeg hadde en halve stor søtpotet igjen, og den ble til brownies som vi koste oss med etter barnas trening. Begge oppskriftene finner du under <3

SØTPOTET-LASAGNE
nok til 3-4 ppersoner

-1,5-2 store søtpoteter (eller flere små)
-4 dl rå naturelle cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
-saft fra 1/2 sitron
-2-3 dl vann
-1 pakke fersk grønnkål, renset for tykke stilker, og revet i biter
-1/2 purre, i skiver
-1 stor løk, i halve ringer
-2-3 fedd hvitløk
-fint havsalt, sort pepper, og gjerne litt urter (oregano, basilikum, timian osv passer godt)
-olivenolje
Skrell søtpotetene, og skjær de i så tynne skiver som du kan.
Skyll de bløtlagte nøttene i rent vann, og blend nøttene med saft fra sitron, litt havsalt og pepper, og 2 dl vann. Spe på med mer vann, hvis det trengs. Du skal ende opp med en helt kremet, ganske tykk saus. Ta ut halvparten av sausen og sett den til side. Resten av sausen lar du ligge i blenderen.
Rens grønnkålen, og riv den i biter. Stek grønnkålen i en spiseskje eller to med olivenolje, til en faller sammen og har glødende fin farge. Ha grønnkålen opp i blenderen, sammen med sausen som ligger der. Blend til grønnkålen er godt hakket opp, men ikke finmost.
Stek purre og løk i litt olivneolje ved lav varme til den er bland og mør. Ha i finhakket hvitløk og stek videre i et par minutter. Sett det til side.
Sett sammen lasagnen. Pensle en liten ildfast form med litt olivenolje. Legg lag med søtpotet-skiver, hvit saus, grønn saus, og stekt purre og løk. Fortsett til du går tom for ingredienser. Jeg toppet med hvit saus, og drysset over urter. Dekk formen med lokk eller aluminiumsfolie, og stek ved 180 grader i 45 minutter. Ta av lokket/folien, og stek videre i 10/15 minutter. La lasagnen stå og hvile litt i ovnen, før du serverer den, gjerne med en fersk salat.

SØTPOTET-BROWNIES
en liten langpanne
-2,5 dl bakt, most søtpotet (for meg var det en stor søtpotet)
-1 1/4 dl kokossukker
-1 1/4 dl mandelsmør
-3/4 dl smeltet kokosolje
-1 1/4 dl råkakao-pulver
-liten klype fint havsalt
-liten klype vaniljefrø
Før du starter må du bake søtpoteten. Behold poteten(e) hel, prikk hull i den med en gaffel og bak i times tid ved 180 grader, til den er mør. Avkjøl, skrell av skallet, mos den, og mål opp 2,5 dl søtpotet-mos. Eventuelle rester kan du bruke i andre oppskrifter som supper eller annet :)
Bruk en food processor/blender, og miks søtpotet med resten av ingrediensene.
Hell deigen i en panne dekt med bakepapir, og stek ved 180 grader i 25-30 minutter. Avkjøl kaken. Server som den er, eller med litt smeltet sjokolade som glasur.

<3

Bend, so you don’t break

God ny uke til dere <3

Syv dager med surdeig

I januar klarte jeg endelig å lage er surdeigsstarter som virkelig ble boblende og glad, og siden det har jeg bakt med den omtrent hver dag. Jeg har jo alltid bakt selv, men jeg har holdt meg til langtidsheving og brukt økologisk gjær (fra merket Rapunzel). Men det er noe helt spesielt med surdeig, og jeg synes det er så utrolig gøy å endelig få det til. Med et par uhell på veien. Og flere blir det helt sikkert.

Det viktigste når man baker med surdeig, er god tid, en aktiv surdeigsstarter, og å lese nøye gjennom oppskriften. Jeg synes å bake med surdeig krever lite aktivt arbeid, men det krever god tid.
Under har jeg tatt bilder av mat jeg har bakt med surdeig over syv dager. Jeg håper det kan være til nytte og inspirasjon for dere <3

LØRDAG

Vafler med spelt og surdeig. Disse lagde jeg første gang for et par uker siden, og barna elsket de. Etter det har jeg laget de til kveldsmat, eller som frokost på helgedager. Jeg fulgte DENNE oppskriften, men brukte speltmel istedenfor hvetemel.

SØNDAG

Arme Riddere med surdeigsbrød av havre og landhvete. Jeg har laget et par skikkelig mislykkede brød i løpet av denne perioden. Da er det helt perfekt å lage Arme Riddere. Mine barn elsker det til helgefrokosten, og pleier å toppe de med enten mandelsmør, lønnesirup, bær, eller bær mist med litt råsukker. Oppskriften på den veganske varianten av Arme Riddere som jeg bruker, er DENNE.

MANDAG

Tortilla-lefser. Sist mandag bakte jeg tortilla-lefser med surdeig, de ble helt perfekte! Jeg brukte DENNE oppskriften, men byttet ut smør med olivenolje.

TIRSDAG

Tykke, fluffy pannekaker i matboksen. Spesielt minstemann elsker disse, og jeg har sendt de med flere ganger i matboksen. De er mellom-grove og mettende, og kan spises som de er, eller med syltetøy eller annet pålegg. Oppskriften jeg bruker har jeg postet HER.

ONSDAG

Baguetter av landhvete og grov rug. Disse har blitt en stor favoritt i matboksen. Deigen lager jeg kvelden før, og så steker jeg baguettene tidlig på morgenen, så de er helt ferske til matboksene. Jeg følger DENNE oppskriften, men bruker landhvete og grov rug. Og så pleier jeg å tvinne baguettene.

TORSDAG

Mini-foccacia. Dette har også blitt en gjennganger i matboksene. De kan toppes med grønnsaker eller spises slik de er. Oppskriften fant jeg på instagram, @ohmybread.online.

FREDAG

Kardemomme-knuter. Disse ble så vellykkede og luftige- helt perfekte. Jeg fulgte DENNE oppskriften.

Jeg håper dere fant noe dere har lyst til å lage <3 God tirsdag til dere!

Mitt navn er Ragnhild, og dette er min blogg hvor jeg deler min kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.
March 2024
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031